De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Het kabinet heeft nog geen concrete datum gegeven waarop de horeca open zou kunnen. Dat meldt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) na afloop van overleg met bewindslieden. Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts verliep het gesprek goed. „Daar is ook uitgesproken dat het kabinet heel graag wil versoepelen maar dat dat nog niet kan. Ook wilde het kabinet nog geen toezeggingen doen over een datum waarop de terrassen open kunnen.”
Wel overlegt KHN aankomende donderdag verder met het kabinet over de praktische invulling van eventuele versoepelingen in de horeca. „Het kabinet heeft gezegd de horeca te zien als onderdeel van de oplossing en wil kijken naar wat wel kan”, zegt Beljaarts.
Maandag sprak KHN met ministers Ferd Grapperhaus (Justitie), Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Bas van ’t Wout (Economische Zaken) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).
KHN gaat ervan uit dat de versoepelingen kunnen ingaan op 15 maart, als de huidige lockdownmaatregelen aflopen. „Dan moet ruimte die er is eerlijk verdeeld worden. Bij de volgende versoepelingen moeten niet alleen de terrassen maar de hele horeca in stapjes open.”
Volgens KHN kunnen de terrassen per direct open omdat de besmettingskans buiten nihil is. Ook kan de horeca bijdragen aan het terugbrengen van de besmettingen, denkt Beljaarts, omdat de de sector mensen op een veilige en gereguleerde manier bij elkaar kan brengen. „Dan zijn er misschien meer mensen op de been, maar gereguleerd.”
Italië verlengt het reisverbod tussen de twintig regio’s met een maand tot na Pasen. Ook andere coronamaatregelen blijven zeker tot 6 april gelden, dus tot na het begin van wat normaal het eerste grote reisseizoen is.
Verder moeten alle scholen dicht in de gebieden met het hoogste risico, de zogenoemde rode zones. Minister Roberto Speranza van Volksgezondheid wees op de noodzaak de maatregelen te handhaven door de oprukkende Britse virusvariant, die volgens eerste onderzoeken vaker infecties met een ernstig verloop veroorzaakt. Omdat ook de jongere generatie zwaar wordt getroffen door de Britse mutant, heeft Rome besloten de regels voor scholen aan te scherpen. In gebieden buiten de rode zones met een groot aantal besmettingen moet ook worden overgegaan op onderwijs op afstand.
Toch zijn er ook lichtpuntjes. In de minder zwaar getroffen gele zones mogen theaters en bioscopen vanaf 27 maart heropenen met een beperkt publiek. Musea, die daar op werkdagen al open mochten, kunnen vanaf die dag ook in het weekend hun exposities laten zien.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam buigt zich op 11 maart over het coronavaccin van het bedrijf Janssen in Leiden. Toezichthouder EMA organiseert op die dag een buitengewone bijeenkomst van zijn comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP). Het doel is om de evaluatie over doeltreffendheid en veiligheid, indien mogelijk, af te sluiten, aldus EMA over het vaccin van Janssen, een dochter van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson.
Als het oordeel van EMA positief is, dan is de verwachting dat de Europese Commissie in Brussel kort daarop een vergunning verleent. De Europese Unie heeft afspraken met Johnson & Johnson voor de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen. Nederland heeft zeker ruim 11 miljoen doses besteld.
De gemeente Amsterdam heeft dinsdag opnieuw tijdelijk de toegang tot het Vondelpark gesloten. Bezoekers kunnen het park alleen nog verlaten via de hoofdingangen.
Het is de vijfde dag in korte tijd dat de gemeente het park sluit. Vorige week was het er ook steeds te druk, alleen maandag hoefde de gemeente de poorten van het park ’s middags niet te sluiten.
De gemeente roept mensen op drukke plekken te mijden en 1,5 meter afstand te houden.
De gemeente Rotterdam helpt winkeliers en horecaondernemers die bedrijfsruimte van de gemeente huren. Wegens de coronapandemie en de voortdurende maatregelen, wordt de verschuldigde huur van gemeentelijk vastgoed gedeeltelijk kwijtgescholden. Dat heeft het Rotterdams college besloten.
De concrete regeling houdt in dat een huurder per 1 april kwijtschelding kan aanvragen over de huurachterstand van het afgelopen jaar. Voorwaarde is wel dat de huurder door de coronacrisis geen of substantieel minder inkomsten heeft. Naar eigen zeggen is Rotterdam de eerste gemeente die met een dergelijke tegemoetkoming komt.
Sinds de eerste lockdown in maart 2020 geldt al een coulanceregeling voor huurders van gemeentelijk vastgoed die niet in staat zijn de huur te betalen. Hiermee kon de huur voorlopig worden opgeschort.
De gemeente schat in dat ze met de nieuwe regeling 10 miljoen euro misloopt aan inkomsten. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de financiële dekking van de regeling.
Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het aantal eerste prikken steeg afgelopen week naar 1.004.757. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van hen hebben 331.671 ook al een tweede dosis toegediend gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig tegen het virus beschermd zouden moeten zijn.
In de afgelopen week hebben 209.431 mensen een eerste prik gekregen. Daarnaast ontvingen 112.958 mensen de herhaalprik.
De grootste groep gevaccineerden bestaat uit mensen die werken in de langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. In die groep hebben bijna 300.000 mensen de eerste prik gekregen en meer dan 190.000 van hen ook al de tweede prik. In die groep zitten ook een paar thuiswonende ouderen, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden, die door de GGD’en zijn gevaccineerd.
Bijna 210.000 bewoners van grote en kleine verpleeghuizen en zorginstellingen hebben een eerste prik gekregen, en van hen hebben meer dan 95.000 ook al een tweede dosis toegediend gekregen.
Nederland heeft tot nu toe ruim 2,1 miljoen vaccindoses gekregen, waaronder 1,5 miljoen dosis van het middel Comirnaty, dat door Pfizer en BioNTech is ontwikkeld.
Het RIVM kijkt ook naar de vaccinatiegraad onder thuiswonende ouderen. Die is het grootst bij 85- tot 89-jarigen. In die groep is 68 procent van alle mensen gevaccineerd. Bij 90-plussers is 61 procent ingeënt. Onder 80- tot 84-jarigen is 42 procent ingeënt, maar dit is wel aanzienlijk meer dan in de week ervoor.
Justitieminister Ferd Grapperhaus wil samen met horecaondernemers tot een plan komen om straks langzamerhand de terrassen en misschien de restaurants ook weer te openen. Hij wil daarbij het tijdspad bespreken, maar ook bijvoorbeeld bij welke hoogte van de besmettingsgraad de sector weer iets meer kan.
De bewindsman reageert op de actie van kroegbazen en restauranteigenaren op verschillende plekken in het land, die dinsdag als protestactie de terrassen opengooiden. In veel gevallen was dit slechts bij wijze van een „ludieke actie”, maar op sommige plekken werden ook gasten ontvangen op het terras. De horeca is al meer dan vier maanden vrijwel volledig dicht, op last van de overheid. Maar het openen van de terrassen zonder plan werkt volgens Grapperhaus niet goed.
Dan zitten we alleen maar langer met de coronamaatregelen, omdat de besmettingen weer zullen oplopen.
Hij gaat in gesprek met brancheclub Koninklijke Horeca Nederland, en wil daarbij gezamenlijk met een plan komen. „Ik snap dat jullie behoefte hebben aan duidelijkheid”, zegt hij in de richting van de horecaondernemers. Hij wil ze concrete handvatten bieden waar de ondernemers naartoe kunnen werken. Daarom wil hij „een doelstelling gaan prikken en zeggen: we moeten daar zien uit te komen. En dat is ook iets in tijd.” Op de vraag of hij aan een bepaalde datum denkt, of bijvoorbeeld een afspraak dat bij een bepaalde besmettingsgraad (de snelheid waarmee het virus zich verspreidt) meer mag, zegt Grapperhaus: „Ik denk dat we naar beide moeten kijken.”
Ook coronaminister Hugo de Jonge heeft bepaalde data in gedachte waarop een drankje op het terras misschien wel weer mogelijk is. Maar hij wil die datum niet delen, omdat het zo weer kan veranderen. „Het punt is nou juist dat het virus geen kalender heeft”, zegt de bewindsman. Wel wil hij kijken wat de eerste stap voor de sector zou kunnen zijn. Vervolgens moeten deskundigen oordelen wanneer en hoe die eerste stap gezet kan worden, aldus De Jonge.
Voor het eerst is een inwoner van Schiermonnikoog overleden aan het coronavirus. Het Waddeneiland, de kleinste gemeente van het land, was een van de vier gemeenten waar het virus nog geen levens had geëist. Nu zijn Ameland, Vlieland en Rozendaal de enige gemeenten zonder coronadoden.
Het sterfgeval werd in het afgelopen etmaal doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Informatie over de overleden patiënt is niet naar buiten gebracht. Het is ook niet bekend wanneer de persoon is overleden. Sterfgevallen door corona worden soms met wat vertraging geregistreerd.
De Waddeneilanden bleven door hun ligging lange tijd gespaard bij de corona-uitbraak. Schiermonnikoog was in oktober de laatste gemeente waar het coronavirus werd vastgesteld. Sinds half februari kampt het eiland echter met een uitbraak. In de laatste twee weken testten 25 inwoners van Schiermonnikoog positief.
Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 15.649 Nederlanders overleden aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het werkelijke aantal doden ligt vrijwel zeker hoger. In Rotterdam zijn 805 inwoners overleden aan het virus. Amsterdam telt 686 bevestigde sterfgevallen, Den Haag 519, Eindhoven 299, Tilburg 271 en Utrecht 221.
Advertentie
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4572 positieve tests bij. Het gemiddelde schommelt al bijna een week iets boven de 4500.
Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3826 positieve tests, op zondag 4708, zaterdag 4957 en vrijdag 5117.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 66. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 22 overlijdens geregistreerd.
Algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft begrip voor de opening van terrassen door veel horecaondernemers. „Het toont aan hoe nijpend de situatie voor ondernemers is”, aldus Beljaarts. „Ondernemers doen dit om een signaal af te geven aan Den Haag.”
Hij zegt dat de horeca juist onderdeel kan zijn van een oplossing door op verantwoorde wijze weer open te gaan voor bezoekers. „Er wordt dan toezicht gehouden op de coronaregels, met dus veiligheid voor klanten.” Beljaarts wijst daarbij op de enorme drukte in stadsparken, met mensen die zelf drank en hapjes meenamen en zich niet hielden aan de coronaregels.
Inmiddels zijn de terrassen weer gesloten na waarschuwingen van politie en handhavers. Het ging onder meer om terrassen in Breda, Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Arnhem.
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen. De toename is met 7 procent wel relatief lager dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt „het vooruitzicht nog niet goed”. In de wekelijkse rapportage van het instituut zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.
Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een „derde golf” van coronabesmettingen.
In de laatste zeven dagen werden 20 procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Het aandeel positieve uitslagen is wel gedaald, van 9,8 procent tot 8,9 procent.
Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot duidelijk boven de 1: het RIVM becijfert het op 1,14. Dat wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus bijdragen 114 anderen besmetten. Het reproductiegetal was in het vorige weekrapport nog 0,99. Dit is het gemiddelde cijfer voor alle varianten van het virus.
Omdat het RIVM geen betrouwbaar actueel cijfer kan bepalen, is het ‘nieuwe’ getal gebaseerd op de situatie van 12 februari. Boven de 1 blijft het aantal besmettingen verder toenemen.
De ‘oude’ varianten van het coronavirus verspreiden zich minder snel dan de mutaties die voor het eerst werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Voor de Britse variant heeft het RIVM het reproductiecijfer op 1,26 vastgesteld. Dat was 1,14. Voor het eerst hebben de onderzoekers van het instituut ook een schatting gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse variant. Die komt nog niet veel voor in Nederland, maar heeft een geschat reproductiegetal van 1,37.
Het RIVM wijst erop dat mensen meer contact met elkaar hebben doordat diverse maatregelen zijn versoepeld. Dat kan leiden tot meer coronabesmettingen.”Het is om die reden des te belangrijker je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden”, aldus het instituut.
Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 10 februari.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 73 gestegen. Sinds zaterdag steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 175.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1444 coronapatiënten, 69 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 540 mensen met Covid-19, vier meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.
Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 280 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 19 januari. Daar staat tegenover dat 207 coronabedden zijn vrijgekomen. Hoeveel van deze patiënten zijn opgeknapt en hoeveel zijn overleden, is niet bekend.
Ook in het reformatorische volksdeel is soms sprake van „anarchie”. „Verbijsterend”, zegt socioloog Wim Dekker bezorgd.
De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.
Een 17-jarige jongen uit Eindhoven krijgt van de kinderrechter een werkstraf van zeventig uur voor het plunderen van een winkel in het station tijdens de rellen in Eindhoven. Naast de werkstraf is hij veroordeeld tot een maand voorwaardelijke jeugddetentie.
De 17-jarige jongen plunderde op 24 januari een winkel op het station tijdens een uit de hand gelopen demonstratie tegen de lockdown. Een deel van de relschoppers richtte zich fysiek en verbaal tegen de aanwezige politie. Zo werden er onder meer stenen en fietsen gegooid richting de agenten. Ook werden ruiten van onder meer winkels en het station ingegooid en werden er winkels geplunderd.
De verdachte moet de winkel een schadevergoeding betalen van 9.950 euro. Dat bedrag mag hij van de rechtbank delen met andere daders.
Eerder deze maand werden al verschillende verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven.
Van woensdag tot en met zaterdag staan er ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De organisatie verwacht echter dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen, omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen.
Een week geleden kondigde het demissionaire kabinet versoepelingen aan in de coronamaatregelen. Vanaf woensdag 3 maart kunnen rijinstructeurs weer rijlessen geven en mogen er weer praktijkexamens afgenomen worden.
Volgens het CBR is het „logisch dat kandidaten eerst nog autorijlessen willen nemen om zich goed voor te bereiden op het examen. Want dat is superbelangrijk. We zien dat er voor aankomende dagen minder auto-examens zijn gereserveerd dan normaal in deze periode. We roepen iedereen op om echt alleen examen te doen als je er klaar voor bent”.
Kandidaten met een reservering tussen 3 maart en 2 april kunnen het examen verplaatsen. Ze krijgen voorrang op kandidaten die nog geen examen hebben gereserveerd. Hiervoor houdt het CBR tot en met mei plekken vrij. Kandidaten en opleiders zijn hierover geïnformeerd, aldus het CBR.
De circa 5500 praktijkexamens betreffen ook onder andere motor- en brommerexamens. Deze kandidaten hebben de afgelopen periode wel kunnen oefenen, omdat de beperkingen voor hen niet golden.
Het totaal aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens is opgelopen tot meer dan 600.000. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd, moeten rekening houden met een wachttijd van twintig weken tot een half jaar. Dat geldt met name voor de praktijkexamens voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.
Johan de Vos, woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die dinsdagmiddag hun terrassen hebben geopend, heeft het terras voor zijn Bredase kroeg weer ontmanteld na overleg met de gemeente. De stoelen van het terras zijn op elkaar gestapeld en de tafels zijn op zijn kop gezet.
„We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan”, zei De Vos.
Het terras zat kort na de opening bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes werden al snel verkocht. Mensen kunnen nu nog wel bij een luik een bestelling doen.
De Belgen bleven in de afgelopen voorjaarsvakantie minder vaak thuis dan in eerdere vakanties. Doordat ze ook weer vaker naar hun werk gaan en met anderen afspreken, grijpt het coronavirus weer om zich heen, waarschuwt het Belgische coronacrisiscentrum.
Belgen gaan nu maar 20 procent minder vaak naar kantoor of werkplaats, constateert viroloog Steven Van Gucht van het crisiscentrum. Terwijl dat een paar weken geleden nog 34 procent minder was. Hij roept opnieuw op om zoveel mogelijk thuis te werken.
Dat Belgen weer vaker de deur uit gaan, kan volgens Van Gucht verklaren waarom weer meer mensen het virus oplopen. België lijkt de stabiele toestand van de afgelopen maanden achter zich te laten, waarschuwt hij. De intensive cares tellen inmiddels meer dan vierhonderd coronapatiënten, terwijl dat begin februari nog ongeveer driehonderd was.
Van Gucht begrijpt de mensen die erop uit trokken wel: het was ook mooi weer. Maar wie op stap gaat moet zich wel aan de coronavoorschriften houden en zo min mogelijk mensen opzoeken. En thuiswerk blijft volgens hem echt geboden.
Meer dan een half miljoen mensen in België hebben hun eerste dosis van een coronavaccin gehad, blijkt uit de laatste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is 5,5 procent van alle volwassenen in België.
Van de 509.948 gevaccineerden hebben er 314.319 ook hun tweede prik toegediend gekregen. Deze mensen zijn daardoor maximaal beschermd tegen het coronavirus. Het gaat om 3,4 procent van de volwassen bevolking.
In België zijn in totaal 824.267 prikken gezet. Dat zijn er minder dan in Nederland, waar volgens de berekeningen tot en met zondag 1.336.670 prikken zijn gezet. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken, waardoor niet duidelijk is hoeveel procent van de volwassen bevolking is ingeënt.
Sciensano meldt dat de meeste ingeënte mensen in België het vaccin van Pfizer/BioNTech hebben gehad. Deze bestaat net als de twee andere vaccins die in het land worden gebruikt, de middelen van Moderna en AstraZeneca, uit twee doses die op verschillende momenten moeten worden toegediend. De regering overweegt de toediening van de tweede dosis uit te stellen, zodat meer mensen in aanmerking komen voor hun eerste prik.
In de afgelopen zeven dagen zijn in België gemiddeld 2395 besmettingen gemeld. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van een week eerder. Er liggen momenteel 1936 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ook dat is 12 procent meer dan een week eerder.
België telt in totaal 772.294 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Verder zijn officieel 22.106 sterfgevallen geregistreerd.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwt horecaondernemers dat er wordt opgetreden als ze tegen de coronaregels in hun terras openen. Dinsdagochtend gebeurde dat bij café Del Mondo op de Nieuwmarkt, waar mensen genoten van een drankje op het terras. De uitbater heeft de zaak inmiddels weer gesloten.
Halsema roept de horeca op „ondanks de moeilijke situatie en hoge nood” terrassen niet te openen. Een stille protestactie, zoals een terras afgezet met bijvoorbeeld roodwit lint of met omgekeerde tafels, wordt ongemoeid gelaten. Maar het werkelijk openen van terrassen is vanwege de coronapandemie niet toegestaan. „Dan moeten we optreden.” Horecazaken die toch opengaan, riskeren sluiting „door last onder bestuursdwang”.
Zo erg is het niet dat een op de vijf bezoekers van een proefvoorstelling van Guido Weijers zich na afloop niet op corona heeft laten testen. Dat zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). „Als mensen zeggen dat de proef mislukt is, hebben ze het onderzoek niet begrepen. De test ging er niet om te zien of mensen besmet zouden worden, het ging erom hoe mensen zich gedragen, of ze zich aan de voorschriften houden. Als ze tijdens de pauze vergeten afstand te houden, heb je nuttige informatie. Als ze dat niet vergeten, ook. De proef kan niet mislukt zijn.”
De voorstelling van Weijers werd anderhalve week geleden gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht. Ongeveer 500 mensen mochten in de zaal zitten. Zo’n 400 van hen hebben zich na afloop laten testen op corona, en niemand van hen bleek het virus te hebben opgelopen. Rosendaal noemt dat „nogal wiedes. Deze mensen zijn van te voren giga getest. Je kunt je daarom afvragen hoe belangrijk en noodzakelijk zo’n test na afloop is. En die honderd anderen, zouden zij allemaal ziek zijn geworden en zich toch allemaal niet hebben laten testen? Het blijft speculeren, maar het zal wel niet.”
Dat niet iedereen zich na afloop heeft laten testen, is volgens Rosendaal ook logisch. „Van te voren heb je er veel voor over om erbij te zijn. Het is spannend en nieuw en je voelt je uitverkoren. Na afloop is dat minder. De boel opruimen na de picknick is altijd moeilijk.”
Toch laat het experiment ook zien dat er nog werk aan de winkel is voordat de samenleving weer open kan. Het publiek bij Guido Weijers heeft zich vrijwillig opgegeven en kreeg er iets bijzonders voor terug. Als mensen zich moeten laten testen voor iets gewoners, bijvoorbeeld om weer naar het werk te kunnen gaan, is de beloning misschien veel kleiner. Rosendaal: „Stel je voor, het is 08.00 uur ’s ochtends, je wil de deur uitgaan, je staat daar met je jas half aan en je vrouw vraagt: ga je dat ding nog in je neus stoppen? Zou jij het doen? En wat als je op een terras wil zitten? Maar dat is precies waar je zulke experimenten voor doet. Dit verhaal is nog niet af.”
Een 13-jarige jongen en een 20-jarige man hebben zich bij de politie gemeld voor betrokkenheid bij rellen eind januari in Eindhoven. De politie liet weten dat zij niet meer worden getoond in de uitzending woensdag van het opsporingsprogramma Bureau Brabant.
De uitzending van woensdag gaat in zijn geheel over de rellen. Het publiek wordt aan de hand van (bewegende) beelden gevraagd of ze iemand herkennen van de ruim twintig personen die volgens de politie betrokken waren bij de ongeregeldheden.
Op 24 januari verzamelde zich rond het middaguur een menigte op het 18 Septemberplein, uit protest tegen de avondklok. Rond 14.00 uur escaleerde de situatie. De Mobiele Eenheid voerde charges uit en dreef de groep relschoppers, geschat op enkele honderden, richting het Centraal Station van Eindhoven. Daar richtten de relschoppers een ravage aan, met forse schade tot gevolg. De ruiten van het station werden ingegooid, een auto van ProRail werd in brand gestoken en de Jumbo in het stationsgebouw werd geplunderd.
Er is veel vraag naar winkelen op afspraak bij discountwinkelketen Action. De keten bood dinsdag de mogelijkheid een tijdstip te reserveren op de eerste twee dagen waarop het mogelijk is op afspraak te winkelen en daar wordt al veel gebruik van gemaakt. Na een klein uur zaten volgens een woordvoerder veel winkels van de keten op woensdag en donderdag bijna vol.
Action laat klanten een periode van 10 minuten kiezen om te winkelen. Elk uur heeft het bedrijf per winkel vier van die periodes waarin twee klanten tegelijkertijd mogen winkelen. Daarna hebben ze vijf minuten om af te rekenen en de winkel weer te verlaten. Per winkel kunnen er dus acht klanten per uur bij een Action-filiaal terecht.
Elke dag om middernacht zet Action voortaan een nieuwe dag met mogelijke afspraken online. De winkelketen blijft ook de mogelijkheid bieden om spullen te bestellen en te komen afhalen.
Johan de Vos, woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die dinsdagmiddag hun terrassen hebben geopend, heeft ook klanten voor zijn Bredase kroeg bediend. Hij overtreedt daarmee coronamaatregelen die voorschrijven dat eet- en drinkgelegenheden gesloten moeten blijven. Burgemeester Paul Depla van Breda en burgemeesters elders in het land zeiden maandag te zullen handhaven als mensen worden voorzien van een drankje of hapje op een terras.
Het terras zit bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes werden al snel gereserveerd. Ook bij het naastgelegen terras, dat iets eerder openging, zit vol.
Na ongeveer een half arriveerden handhavers en politie. Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt De Vos eerst aangesproken op zijn gedrag. „Als hij doorgaat, krijgt hij een waarschuwing. Zet hij door, dan volgt een boete. Zo zijn we daar steeds mee omgegaan.”
Verschillende afdelingen van KHN riepen hun leden eerder op om op 2 maart de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. Ze vinden de horecasluiting onzinnig voor de buitenruimtes. Reden hun terras opgepoetst en wel buiten te zetten. Veel terraseigenaren verzonnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.
De Vos zei maandag dat het om een ludieke actie gaat en het niet de bedoeling was dat mensen ook zouden worden bediend, al hield hij voor zijn eigen café een slag om de arm. Dinsdag besloot hij toch die stap te zetten. Hij riskeert daarmee een coronaboete van 4000 euro en andere mogelijke maatregelen van het gemeentebestuur.
De eigenaar van de cafés in Breda, Laurens Meyer, is vol lof over de actie. „Ik vind het fantastisch om te zien hoe blij mensen zijn nu de terrassen open zijn. Dit is een duidelijk statement hoe de terrassen op verantwoorde wijzen open kunnen.” Ook twee mannen op het terras zijn blij. „We juichen het toe dat iemand zijn nek wil uitsteken. We weten ook hoe bij de horeca het water boven de lippen staat.”
De gevel en het terras van zijn café Boerke Verschuren werden in de nacht van maandag op dinsdag besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst „Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden” aangebracht. De Vos sprak van een „treurige actie”, maar zag daarin geen reden om zijn terras binnen te houden.
Ook in andere delen in Nederland werden terrassen buiten gezet en gingen café’s open. Maar de meeste gingen ook weer snel dicht vanwege de vrees voor boetes.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 87 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 22 meer vergeleken met een week geleden. Volgens het centrum gaat het om 71 ouderen van 80 jaar en ouder en 14 ouderen tussen de 65 en 79 jaar. Van twee is de precieze leeftijd niet bekend.
„Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie”, zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. Zij wijst erop dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden „In Nederland overlijden per week gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen, en 2000 van alle 80-plussers, door allerlei oorzaken. Hier zullen ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd”, stelt Kant.
Op basis van alle meldingen van overlijden na vaccinatie bekijkt Lareb of bijwerkingen van de vaccins konden bijdragen aan het overlijden. Bij het merendeel lijken de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden.
„In een deel van de meldingen is er nog geen duidelijke verklaring voor het overlijden en de eventuele rol van de vaccinatie daarin. Het beeld van de klachten na de vaccinatie en/of de onderliggende gezondheidsproblemen is in deze meldingen heel divers”, aldus de epidemioloog. „Sommigen kregen in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen. Het gaat hierbij om klachten zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij enkele kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand”, vervolgt ze.
Lareb zegt geen patroon van klachten te zien die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden.
Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 6426 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen 5799 meldingen na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 386 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna en 159 bij het vaccin van AstraZeneca. Van 82 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.
De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en zijn ze na een paar dagen over. Al deze tijdelijke klachten zijn toe te schrijven aan de werking van de vaccins, namelijk het stimuleren van de afweer tegen het coronavirus.
Lareb merkt ook op dat bij het AstraZeneca-vaccin vaker wordt aangegeven dat klachten zoals koorts en rillingen iets vaker als heviger worden ervaren. Deze klachten gaan na een paar dagen over.
Het gaat om meldingen die tot en met 28 februari zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 1,1 miljoen gegeven vaccins.
De inflatie in het eurogebied is vorige maand stabiel gebleven, ondanks dat de economie van het landenblok flink onder de druk stond door de aanhoudende coronalockdowns. Dat prijzen voor sommige producten hoger konden uitvallen door problemen in de toelevering van producten of onderdelen, werd gecompenseerd doordat bijvoorbeeld de energieprijzen nog altijd lager waren dan een jaar terug.
De inflatie in februari kwam volgens het Europese statistiekbureau uit op 0,9 procent, net als in januari. In die voorgaande maand sprong het algehele prijspeil nog fors op en was de geldontwaarding voor het eerst in maanden niet negatief. Dat kwam onder meer door een toegenomen inflatie in Duitsland, waar eind vorig jaar een tijdelijke verlaging van de btw afliep.
De inflatie wordt doorgaans nauwlettend in de gaten gehouden door de Europese Centrale Bank (ECB). De beleidsmakers in Frankfurt zien het liefst dat het prijspeil jaarlijks met een kleine 2 procent stijgt, omdat dit in het grote plaatje het meest gunstig zou zijn voor de economie.
Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden heeft de ECB evenwel beloofd dit jaar wat minder strikt op de inflatieontwikkeling te handelen. De centrale bankiers zullen nog zeker tot en met maart volgend jaar doorgaan met hun extra steunmaatregelen voor de economie. Het duurt waarschijnlijk nog even voor de eurozone economisch gezien weer op hetzelfde niveau zit als voor het begin van de crisis.
De Duitse regering stelt voor de lockdown die zondag afloopt te verlengen tot 28 maart, maar stelt daarbij wat versoepelingen op het gebied van persoonlijke contacten in het vooruitzicht. Meer mensen mogen bij elkaar zijn of elkaar bezoeken. Dit meldt het blad Focus op basis van documenten die zijn opgesteld voor het overleg van bondskanselier Angela Merkel met de regeringsleiders van de zestien deelstaten woensdag.
De huidige lockdown loopt zondag af en een recente peiling stelt dat nog slechts 26 procent van de ondervraagden achter strenge coronamaatregelen staat. Bij het opleggen van de laatste lockdown half december was dat percentage nog 73 procent.
Het is onduidelijk of de lockdown inderdaad tot eind deze maand wordt verlengd. Op het corona-overleg van de federale regering en de deelstaten is het gebruikelijk dat de ‘Bundesländer’ veel minder ver willen gaan dan Merkel en haar kabinet. En in het Duitse stelsel bepalen de deelstaten voor een belangrijk deel het coronabeleid zelf. Er is geen avondklok in Duitsland opgelegd, maar de horeca is dicht net als tal van andere ondernemingen.
Onvoldoende beschermende mondkapjes, levensgevaarlijke desinfecterende middelen en uv-sterilisators die huidirritatie veroorzaakten maakten in 2020 deel uit van consumentenproducten waarover de autoriteiten in de EU alarm sloegen. Van de 5377 gevaarlijke niet-eetbare producten die uit de markt werden gehaald was 9 procent aan het coronavirus gerelateerd.
Dat schrijft de Europese Commissie in haar jaarverslag 2020 over Safety Gate, het Europese systeem waarmee autoriteiten snel waarschuwingen over gevaarlijke producten kunnen uitwisselen. Het aantal meldingen en de maatregelen die daarop worden getroffen stijgen jaarlijks, zegt het dagelijks EU-bestuur. In 2019 werden 4477 gevaarlijke non-foodproducten uit de winkels verwijderd.
Vorig jaar trokken de autoriteiten van de 31 aan Safety Gate deelnemende landen (de 27 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk) aan de bel over 161 ondeugdelijke mondmaskers en 3 ‘beschermende’ overalls. Over desinfecterende handgels werd 13 keer gewaarschuwd en 18 keer over uv-lampen die zogenaamd steriliserend werkten. In sommige ontsmettingsmiddelen werd methanol aangetroffen, dat bij inslikken tot blindheid of zelfs de dood kan leiden.
„Het systeem blijkt crisis-proof in deze coronapandemie”, zegt EU-commissaris Didier Reynders (Justitie). „Het heeft geholpen om consumenten te beschermen tegen onveilige mondmaskers en giftige ontsmettingsmiddelen, die vervolgens uit de markt zijn gehaald.”
Andere consumentenproducten waarover werd gealarmeerd, betroffen vooral speelgoed (27 procent), motorrijtuigen (21 procent) en elektrische apparaten (10 procent). De gevaarlijke spullen kunnen bijvoorbeeld leiden tot persoonlijk letsel, verstikking, vergiftiging of brand. De producten waar Nederland over aan de bel trok, betroffen vooral speelgoed (72 procent), kinderverzorgingsproducten (15 procent) en elektrische apparatuur (6 procent).
Winkelbedrijven in Duitsland gaan gebukt onder de coronamaatregelen. Behalve de sluiting van de niet-essentiële winkels kampen de retailers evenwel ook met het weer verhogen van de omzetbelasting, die vanwege de crisis eerder juist tijdelijk was verlaagd. Vooral ondernemers in de modebranche hebben het zwaar.
Volgens het Duitse statistiekbureau daalden de winkelverkopen in de grootste economie van Europa in januari met 4,5 procent op maandbasis. De daling was daarmee veel sterker dan de 0,3 procent waar economen in doorsnee rekening mee hielden. De daling volgt op een afname van een maand eerder van 9,1 procent. Op jaarbasis werd in januari bijna 9 procent minder omgezet.
Sinds 16 december zijn veel winkels in Duitsland dicht. Verder deden veel consumenten in de laatste weken van 2020 grote aankopen vanwege de tijdelijke regeling rond de omzetbelasting, om zo geld uit te sparen.
In de modebranche was de daling van de omzet op jaarbasis 76,6 procent. Daartegenover gaven Duitsers 4,3 procent meer uit aan levensmiddelen in supermarkten en buurtwinkels. De onlinebestedingen stegen met bijna een derde.
Op woensdag praat de regering-Merkel over het al dan niet versoepelen van de maatregelen. De huidige maatregelen zijn tot zeker 7 maart van kracht.
Crisisjaar 2020 is een recordjaar als het gaat om investeringen in Nederlands woningen. Volgens vastgoedadviseur CBRE werd er afgelopen jaar voor 7,8 miljard euro belegd in woningen. Dat was 230 miljoen euro meer dan een jaar eerder, toen ook al sprake was van een record.
CBRE kwam met een update van eerdere cijfers, omdat er in december 2020 meer transacties werden gedaan dan eerder bekend. Door de wijziging van de overdrachtsbelasting per 1 januari dit jaar werden veel geplande vastgoedtransacties naar voren gehaald. Die piek in de laatste weken van het jaar ging ook de verwachtingen van CBRE te boven.
Het is al het derde jaar op rij dat beleggingen in vastgoed toenamen. Volgens de vastgoedadviseur wordt de woningmarkt als een betrouwbare investering gezien, geholpen door de stabiele huuropbrengsten en het grote woningtekort.
Voor dit jaar rekent CBRE op een beleggingsvolume in woningen van ongeveer 7 miljard euro. Doordat de overdrachtsbelasting per 1 januari omhoog is gegaan, zullen de investeringen in het eerste kwartaal van dit jaar wat achterblijven. Na het eerste kwartaal verwacht CBRE dat de markt aantrekt, vooral omdat woningen een gewilde belegging blijven.
Eerder werd ook al een record voor logistieke beleggingen gemeld in 2020. Dat kwam vooral door de groei van de zogeheten e-commerce.
De ingewikkelde bewijslast die de overheid vraagt voor goedkeuring van de verkregen NOW-steun zorgt ervoor dat sommige bedrijven die terug moeten betalen terwijl ze er eigenlijk wel recht op hebben. Dat meldt radiozender BNR, die verschillende experts sprak. Onder meer het aanleveren van gegevens per kwartaal die veel bedrijven zelf niet zo bijhouden en de verplichte accountantscontrole zijn problematisch.
Als voorbeeld noemen experts de voorraadtellingen en omzet die veel bedrijven gewend zijn om een keer per jaar op orde te hebben. Nu moet dat per kwartaal en moet een accountant dat goedkeuren. Kan die niet aantonen dat alles helemaal klopt, dan onthoudt de accountant zich van een oordeel op een onderdeel en dat betekent meestal dat de ondernemer het volledige verkregen NOW-voorschot terug moet betalen. Ook de kosten voor de accountantscontrole zijn aanzienlijk.
De Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA) heeft een brief naar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd met het verzoek de bewijslast nog eens te bekijken. Ook ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland wil een coulantere regeling.
De gevel en het terras van het Bredase café Boerke Verschuren van Johan de Vos zijn besmeurd met ketchup. Ook zijn posters met de tekst „Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden” aangebracht. De Vos, woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die dinsdagmiddag hun terrassen openen, spreekt van een „treurige actie”.
Wie verantwoordelijk is, is onbekend. „Toen ik vanmorgen bij mijn zaak aankwam, trof ik het zo aan. Het is treurig dat we op zo’n erg punt zijn gekomen dat dit gebeurt”, aldus De Vos. Hij zegt zich niet van de wijs te laten brengen door de actie en vanmiddag om 12.05 uur zijn terras gewoon te openen. „Dit betekent helemaal niets. Het is zonde van de ketchup, die had ik liever gebruikt voor een tosti.”
Verschillende afdelingen van KHN riepen hun leden eerder op om op 2 maart de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. Ze vinden de horeca-lockdown onzinnig voor de buitenruimtes. Reden hun terras opgepoetst en wel buiten te zetten. Veel terraseigenaren verzonnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.
De Vos liet maandag weten dat het om een ludieke actie gaat en het niet de bedoeling is dat er ook geserveerd zou worden. De Bredase burgemeester Paul Depla en andere burgemeesters elders in het land zeiden maandag te zullen handhaven als mensen worden voorzien van een drankje of hapje op een terras. „Ik ga toch mensen bedienen. We zullen zien hoe lang het gaat duren voordat er wordt ingegrepen.” Hij riskeert daarmee een coronaboete van 4000 euro en andere mogelijke maatregelen van het gemeentebestuur.
In het coronajaar 2020 zijn veel minder kantoorruimten verkocht of verhuurd in vergelijking met een jaar eerder. Vooral grote bedrijven stelden beslissingen over huisvesting uit, melden onderzoekers van vastgoedadviseur Dynamis in een rapport. De vraag naar kantoorruimte in het midden- en kleinbedrijf is minder geraakt door de crisis.
Het aantal transacties van grotere kantoren nam vorig jaar met 40 procent af, zo berekende Dynamis. Door het vele thuiswerken is het voor grote bedrijven moeilijk in te schatten wat de toekomstige behoefte aan werkplekken is. Vooral in de vier grote steden is dit volgens de onderzoekers goed te merken met een halvering van het aantal transacties. In de grote steden wordt het marktbeeld doorgaans bepaald door grotere bedrijven.
In het mkb is volgens de onderzoekers meer zicht op de behoefte van personeel om al dan niet thuis te werken. Bij mkb-bedrijven zijn werknemers ook sneller weer teruggekeerd naar kantoor. Het aantal transacties van kantoorruimtes kleiner dan 500 vierkante meter is in 2020 vrijwel gelijk gebleven aan een jaar eerder.
In totaal werd vorig jaar voor 800.000 vierkante meter aan kantoorruimte opgenomen. Dat was een jaar eerder nog bijna 1,5 miljoen vierkante meter. Voor het eerst sinds 2014 was er ook sprake van een toename van het aanbod, vooral in de Randstad en dan met name in de grote steden.
Dynamis verwacht een inhaalslag bij de vraag naar kantoorruimten als werknemers weer terug kunnen keren naar kantoor. Door de onzekerheid rondom het coronavirus hebben veel bedrijven hun aflopende huurcontracten flexibel verlengd. Deze partijen zullen straks tegelijkertijd op de markt komen met de bedrijven waarvan de huurcontracten in 2021 aflopen.
De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten hebben opgeroepen tot een lockdown in heel het land in de avond en nacht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens de raad moeten er onmiddellijk stappen worden gezet om overbelasting van het gezondheidsapparaat te voorkomen.
Het land telt meer dan 213 miljoen inwoners en momenteel zijn er ruim 8300 coronapatiënten in kritieke toestand opgenomen in ziekenhuizen. Ongeveer 875.000 mensen hebben het virus onder de leden. Het virus is bij 10,5 miljoen mensen vastgesteld maar circa 9,5 miljoen mensen zijn genezen of hadden geen ziekteverschijnselen. Het land wijt inmiddels een kwart miljoen sterfgevallen aan het virus.
President Jair Bolsonaro wordt in de media fel bekritiseerd omdat hij het gevaar van het virus zou onderschatten en omdat hij vindt dat coronamaatregelen te veel schade toebrengen aan de economie. Meer dan 40 procent van de werkenden heeft geen vaste baan en werken in een informele sector waar thuis werken geen optie is.
De coronacrisis heeft de populariteit van de maaltijdboxen van HelloFresh goed gedaan. De van huis uit Duitse onderneming leverde afgelopen jaar meer dan 600 miljoen boxen af bij de mensen thuis, verdeeld over veertien landen. Met name in de laatste maanden van 2020 was het topdrukte bij de bezorging, omdat mensen zochten naar een alternatief vanwege de sluiting van de restaurants vanwege het virus.
Net als tijdens de eerste golf besmettingen van het coronavirus kiezen mensen er nu voor om de maaltijdboxen te laten bezorgen en zelf niet naar de winkel te gaan. HelloFresh zag de omzet in het coronajaar ruimschoots verdubbelen tot krap 3,8 miljard euro. Daarbij kampte de onderneming op sommige momenten ook nog eens met capaciteitsproblemen door de grote vraag.
Het laatste kwartaal van 2020 was voor HelloFresh zijn beste kwartaal ooit met een omzet van meer dan 1,1 miljard euro die door 5,3 miljoen klanten werd opgebracht. Het aantal klanten dat boxen bestelde, nam met 78 procent toe op jaarbasis. Zij bestelden in doorsnee ook vaker waarbij de waarde van de bestellingen gemiddeld ook iets hoger lag, aldus het bedrijf.
Het bedrijfsresultaat van de onderneming, de inkomsten voor aftrek van belastingen, rente en eenmalige posten, was ruim 500 miljoen euro. Dat betekende op jaarbasis bijna een vertienvoudiging.
HelloFresh verwacht dit jaar verder te kunnen groeien. Daarbij houdt het bedrijf rekening met een omzetgroei van 20 tot 25 procent, geholpen ook door de overname van de Amerikaanse branchegenoot Factor75. Die deal werd afgelopen november aangekondigd.
HelloFresh, dat ook in Nederland maaltijdboxen bezorgt, meldde geen cijfers van Nederland afzonderlijk. Een woordvoerder was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.
Van de 150 miljoen euro coronasteun die bedoeld is voor de culturele sector moet ook elke euro daar terechtkomen, stelt FNV Media & Cultuur. „De 150 miljoen is nu geoormerkt als algemeen geld en daardoor kunnen gemeenten het ‘vrij’ besteden. Als het ministerie het labelt als doeluitkering kan elke euro naar de culturele sector”, aldus Martin Kothman, bestuurder FNV Media & Cultuur.
Uit onderzoek van Adviesbureau Berenschot is volgens FNV naar voren gekomen dat het geld, dat gemeenten hebben ontvangen van het ministerie OCW, door hen ook voor andere doelen wordt gebruikt. De FNV vindt dat de 150 miljoen coronasteun voor de culturele sector onmiddellijk omgezet moet worden van een algemene uitkering naar een doeluitkering. Kothman: „Minister Van Engelshoven heeft het bedrag geoormerkt als een algemene uitkering, om administratieve rompslomp bij de gemeenten te voorkomen. Maar administratieve problemen mogen geen excuus zijn. En al helemaal niet als het tot gevolg heeft dat het geld niet bij de werkenden in de culturele sector terechtkomt.”
Het geld is volgens de vakbond hard nodig voor gemeentelijke cultuurinstellingen zoals musea, theaters, concertpodia, bibliotheken en de daar werkzame cultuurmakers en hun ondersteuners. Kothman: „We moeten de culturele sector, die in feite al sinds maart 2020 op slot zit, overeind houden en zorgen dat ze deze zware coronatijd doorkomt. De reserves zijn echt uitgeput en mensen moeten weer perspectief krijgen om in de sector aan de slag te gaan en te blijven.”
Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dinsdag 3943 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er iets minder dan maandag, toen werden er 4732 nieuwe besmettingen gemeld en fors minder dan in het weekend. Afgelopen weekend werden er zaterdag 9762 en zondag 7890 nieuwe besmettingen werden gemeld.
De Duitse coronacijfers zijn vlak na het weekend lager, omdat minder mensen zich op weekenddagen laten testen. Vaak klimmen de coronacijfers in de loop van de week weer omhoog.
Het totale aantal bevestigde besmettingen staat nu op 2.451.011. Het dodental is dinsdag met 358 gestegen naar 70.463.
Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad, ligt aanzienlijk hoger dan gemiddeld bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers blijkt corona vaker voor te komen, blijkt volgens het AD uit een studie van GGD West-Brabant.
Onderzoekers hebben het afgelopen jaar om de drie maanden 500 horecamedewerkers en kappers uit het westen van Brabant, met name in Breda en Roosendaal en omstreken, onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen Covid-19. “Antistoffen geven met 95 procent zekerheid aan dat iemand in het verleden corona heeft gehad”, vertelt Michel Wissing, arts in opleiding infectiebestrijding bij GGD West-Brabant.
Uit een eerste meting, zomer vorig jaar, bleek dat 8 procent van de kappers al Covid-19 had gehad, bij de horecamedewerkers lag dat percentage op 14,2 procent. Wissing wijst in dat verband op carnaval vorig jaar. In september en oktober liepen de percentages op: kappers naar 9,4 procent en horeca naar 17,7. Daarna ging de horeca dicht en later dat jaar ook de kappers, maar toen was de tweede golf al begonnen, waardoor de cijfers stegen naar respectievelijk 20,7 en 28,8 procent.
Naar schatting van bloedbank Sanquin heeft 15 procent van de bevolking antistoffen.
Op heel veel plaatsen in het land zetten horecaondernemers dinsdag hun terrassen op straat. Of ze eventuele gasten op het terras ook gaan bedienen moet nog blijken. Tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben hun leden opgeroepen om er een ‘ludiek’ protest tegen de coronaregels van te maken: wel het terras heropenen, maar geen eten en drinken verkopen, aldus ondernemer Johan de Vos uit Breda, initiatiefnemer van de terrassenactie. De Vos weet zelf nog niet of hij gaat serveren, zei hij maandag.
De horeca is wegens de lockdown al geruime tijd gesloten. Toen vorige week de stadsparken volstroomden met mensen die zelf drank en hapjes meenamen, was de maat voor de horecabazen vol. Zij vinden dat het kabinet heropening van terrassen moet toestaan, omdat dat met tal van coronaregels veel veiliger is dan toestaan dat groepen zich onbeperkt in parken verzamelen. Op de geopende terrassen willen de horecaondernemers laten zien hoe zij veilig werken.
Een aantal burgemeesters is het met de horecaondernemers eens. Maar alle burgemeesters hebben laten weten dat ze niet kunnen toestaan dat er dinsdag bediend wordt op terrassen, omdat dat nu eenmaal verboden is. Zodra dat ergens gebeurt, zal er gehandhaafd worden, zei ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Wat burgemeesters gaan doen als gasten met eigen consumpties bij zich op de uitgestalde terrassen gaan plaatsnemen, is niet duidelijk. Sommige burgemeesters, onder wie Ahmed Marcouch van Arnhem, hebben de hele actie ernstig afgeraden om een besmettingspiek te voorkomen.
Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. In de afgelopen week zijn meer dan 30.000 besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari. Het exacte cijfer komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het instituut meldde vorige week dat er 29.977 positieve tests waren geregistreerd in de week ervoor. In de zes dagen erna zijn er 27.996 gevallen bij gekomen, gemiddeld 4666 per dag. Daarmee zou het weekcijfer dinsdag kunnen uitkomen op 32.000 tot 33.000.
In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1140, van wie 240 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 418). Het reproductiegetal steeg vorige week naar 0,99. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.
Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Vorige week stond de teller op 795.326 personen. Van hen hadden 218.713 ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.
Op het moment dat er voldoende vaccins zijn om miljoenen prikken per week te zetten, kunnen de GGD’s wel hulp gebruiken. Studenten Verpleegkunde en Doktersassistente van het ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort reiken daarom de helpende hand bij het vaccineren tegen het coronavirus, meldt De Telegraaf.
De mbo’ers gaan aan de slag bij de vaccinatiestraat in Houten, een plek waar nu reeds zorgmedewerkers en tachtigplussers zijn gevaccineerd.
Normaal gesproken mogen alleen al afgestudeerde zorgprofessionals mensen vaccineren tegen het coronavirus. Af en toe worden ook studenten in het hoger onderwijs opgeleid om te leren prikken. Want vaccineren moet secuur gaan, weten ze ook bij de GGD.
Het malariamiddel hydroxychloroquine mag niet worden gebruikt om Covid-19 te voorkomen en heeft geen zinvol effect op patiënten die besmet zijn met het virus, dat concludeert een deskundigenpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. Het ontstekingsremmende medicijn mag niet worden gebruikt in de strijd tegen de pandemie en is „niet de moeite waard" om mee te nemen in verder onderzoek naar coronabehandelingen, aldus het panel in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal.
Het WHO-panel baseert zijn aanbeveling op zes onderzoeken met meer dan 6000 deelnemers, met zowel mensen die besmet waren met het coronavirus als mensen die niet besmet waren. „Het panel is van mening dat dit medicijn niet langer een onderzoeksprioriteit is en dat we ons moeten richten op het evalueren van andere, meer veelbelovende medicijnen om Covid-19 te voorkomen", schrijven ze.
Het middel hydroxychloroquine werd vorig jaar door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump aangeprezen als ‘wondermiddel’ tegen corona. Dit werd al snel weerlegd door artsen en experts. Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro ziet hydroxychloroquine als oplossing voor het virus, hij gebruikte het zelf toen hij afgelopen zomer besmet was met het virus. Of het heeft bijgedragen aan zijn herstel is niet bewezen.
Na de proefvoorstelling van Guido Weijers vorige maand heeft circa een op de vijf bezoekers zich na afloop niet op corona laten testen. Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het voor de “effectiviteit van dit FieldLab-evenement” niet goed dat een flinke groep niet testte. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vindt de minister. Zo’n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog wel een test gedaan. Voor zover bekend zijn zij niet besmet geraakt met het coronavirus.
Fieldlab Evenementen laat weten wel tevreden te zijn met de opkomst bij de coronatest na de proefvoorstelling. “Ik begrijp dat minister De Jonge graag 100 procent deelname aan de test op dag vijf wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna 80 procent bij een tweede test”, reageert Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen. “Die test mogen wij niet verplicht stellen. Het is een dringend verzoek aan mensen die de beloning reeds hebben ontvangen. Zij moeten uit het gehele land voor deze test naar één van de vier door ons aangewezen locaties in Nederland - nota bene alleen op de donderdagmiddag.”
Volgens Voss is de test op de vijfde dag na het evenement niet van belang voor het succes van de evenementen en “de kwaliteit van de verzamelde data en het risicomodel dat eruit wordt afgeleid”, aldus Voss. “Het is uitsluitend opgenomen om mogelijke verspreiding via een besmettelijke deelnemer te verlagen. Alle Fieldlab-resultaten zijn op basis van contacten, gedrag en risicoberekeningen. We doen dus een gedragsonderzoek en zijn onder meer geïnteresseerd in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. Die data, die we nu verzamelen, boet niet in aan kracht.”
Ook Guido Weijers reageerde op Twitter op de uitspraak van De Jonge. Hij benadrukte dat alle bezoekers van tevoren getest zijn en dat een deel ter plaatse voor de tweede keer is getest. “80 procent heeft zich een week later nog eens laten testen. Van de overige 20 procent zijn bij GGD nul meldingen van besmetting binnengekomen”, schrijft Weijers. “Ik leg het Hugo de Jonge graag eens uit. Als hij durft.”
De minister is niet voor een testplicht. “Wij moeten erop vertrouwen dat deelnemers zich laten testen”, zei hij.
De show van Weijers op 20 februari was het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom zijn. In de aanloop naar de voorstelling in het Beatrix Theater werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.
Ook bij het eerste Fieldlab-evenement, een congres in hetzelfde theater, waren geen mensen besmet met het virus. De zondag na de theatervoorstelling werd als proefevenement ook een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap met publiek georganiseerd. Daarvan volgt nog de uitslag van de coronatesten. De komende tijd worden nog meer evenementen georganiseerd, waaronder een concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands-terrein.
Winkeliers herstellen pas in 2022 van de krimp als gevolg van de coronacrisis. Dat verwacht ABN AMRO in een nieuw rapport. De bank denkt ook dat er eerst een sterke stijging van het aantal faillissementen te zien zal zijn, voordat de weg naar herstel wordt ingeslagen.
Voor dit jaar verwacht de bank een krimp van 1,5 procent in de winkelsector. 2021 wordt volgens de bank een overgangsjaar waarin er in de eerste helft van het jaar nog restricties gelden voor winkels, maar vanaf juni niet-essentiële winkels de deuren weer mogen openen en er dus uitzicht is op licht herstel. In 2022 zal er dan bij de winkels sprake zijn van een groei van 1,5 procent.
De bank schrijft dat de coronacrisis voor een tweedeling in de retailsector heeft gezorgd. Zo profiteren de winkeliers die in de voedingsmiddelen zitten van de lockdown, zoals supermarkten en voedingsspeciaalzaken. Ook bouwmarkten, woonwinkels en elektronicawinkels komen goed uit de crisis. De bank waarschuwt wel voor stilstand van de groei in deze sectoren, omdat veel consumenten het afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in spullen of klussen in of om hun huis.
Winkeliers in de non-food, zoals kleding- en schoenenwinkels, zijn juist hard geraakt, maar voor hen ligt wel een kleine groei in het verschiet. Na de lange lockdown zullen consumenten weer willen funshoppen in fysieke winkels, denkt de bank.
Door de coronacrisis zijn mensen veel meer online gaan winkelen. De hele winkelsector moet rekening houden met de groeiende concurrentie van onlineplatforms waarop consumenten spullen kunnen bestellen, zegt ABN AMRO. Dit jaar denkt de bank dat er 20 procent meer online wordt gewinkeld. Dat is niet zoveel als de bijna 36 procent groei van onlineverkopen in 2020.
De bank denkt dat het herstel afhankelijk is van hoe snel de samenleving terugkeert naar een stabiele situatie, maar die zal wel anders zijn dan voorheen. Zo zal een deel van de consumenten blijvend minder winkels bezoeken, maar ook gerichter en meer lokaal winkelen, alsook meer onlinewinkelen. “Dit doet de huidige winkelgebieden flinke pijn, met faillissementen, winkelsluitingen, huuraanpassingen en leegstand als gevolg”, vertelt Gerarda Westerhuis, sectoreconoom retail bij de bank.
Oud-president Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn in januari ingeënt tegen Covid-19, bevestigen bronnen aan onder meer CNN. De 74-jarige Trump was destijds nog president en gaf er geen ruchtbaarheid aan. Zijn opvolger Joe Biden deed dat wel. Hij werd op 21 december live op televisie gevaccineerd.
De voormalige president heeft het virus naar eigen zeggen vanaf het begin gebagatelliseerd om geen paniek te zaaien. Hij liet zich zelden zien met mondkapje en voerde volgens Biden een desastreus coronabeleid.
Begin oktober werd Trump positief getest op Covid-19. Na een aantal dagen in een militair ziekenhuis was hij weer snel op de been. Kort daarna zei hij dat de coronapandemie in de Verenigde Staten vrijwel voorbij is terwijl de aantallen besmettingen in veel staten toenamen. Inmiddels zijn in de VS meer dan 514.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Daarentegen waren er eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan een jaar eerder. Ook het aantal zelfstandigen steeg, al is het aantal uren dat zij werkten wel afgenomen.
Een en ander komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over de gehele linie telde het statistiekbureau eind vorig jaar 38.000 mensen minder met betaald werk dan eind 2019. Deze daling komt uitsluitend voor rekening van flexibele werknemers, van wie het aantal met 177.000 afnam.
Het aantal mensen tot 25 jaar met werk lag eind vorig jaar eveneens lager dan voor de coronacrisis. Jongeren zijn, bijvoorbeeld met een bijbaan naast hun studie, relatief vaak werkzaam in de horeca. En juist die sector is hard getroffen door de crisis. In de oudere leeftijdsgroepen is het aantal mensen met betaald werk wel toegenomen of ligt dit al weer bijna op hetzelfde niveau als voor de crisis.
In de statistieken zijn ook duidelijke verschillen te zien tussen beroepsgroepen. In de horeca, onderdeel van de dienstverlenende beroepen, nam de werkgelegenheid duidelijk af. Denk aan kelners, barpersoneel of keukenhulpen. Elders kwamen er juist meer banen bij. Van bedrijfskundigen, organisatieadviseurs, transportplanners en logistiek medewerkers waren er bijvoorbeeld veel meer aan het werk vergeleken met een jaar eerder.
Het aantal zelfstandigen is in 2020 weliswaar gegroeid, het aantal uren dat ze werkten is gedaald. Dat was vooral te merken tijdens de eerste lockdown in april. Zij werkten toen gemiddeld negen uur per week minder dan in april 2019. Ter vergelijking: werknemers werkten destijds gemiddeld drie uur per week minder.
Ondanks alles lijkt de schade voor de arbeidsmarkt eigenlijk nog mee te vallen, constateerden kenners eerder al. Dit komt door de steunmaatregelen van de overheid, waardoor veel bedrijven geholpen worden bij het doorbetalen van hun personeel. Mogelijk krijgt de Nederlandse arbeidsmarkt later nog flinke klappen als de overheidssteun wordt afgebouwd.
Advertentie