Binnenland

Archeologische primeur bij Zeeuws kasteel

De nieuwe Lidar-technologie is woensdag voor het eerst archeologisch ingezet in Nederland, bij een kasteel. Hans Koopmanschap is enthousiast over de techniek. „De vraag is of we zonder te graven met Lidar kunnen zien waar de muren zitten.”

25 February 2021 16:31
Bij het kasteel in het Zeeuwse Sint-Maartensdijk vonden woensdag dronevluchten met de nieuwe Lidar-technologie plaats. beeld Timek
Bij het kasteel in het Zeeuwse Sint-Maartensdijk vonden woensdag dronevluchten met de nieuwe Lidar-technologie plaats. beeld Timek

De Lidar-technologie zendt van grote hoogte laserstralen uit die hoogteverschillen in het landschap zichtbaar maken. Voor het onderzoek hangt de Lidarmodule onder een drone om zo het kasteel in het Zeeuwse Sint-Maartensdijk in beeld te brengen. Naast Koopmanschap, projectleider archeologie bij Antea is ook Vincent van der Male, planontwikkelaar bij Timek bij het project betrokken.

Waarom zet u deze techniek bij dit kasteel in?

Koopmanschap: „De muren zijn na onderzoek in de jaren 60 onder de grond teruggebracht. De vraag is of we zonder te graven met Lidar kunnen zien waar die zitten.”

Van der Male: „We willen de geschiedenis van het kasteel zichtbaar maken door ontwikkeling van het kasteelterrein. Maar voor we dat doen, moeten we eerst kijken waar we iets kunnen realiseren zonder schade toe te brengen aan resten onder de grond. Bovendien willen we op een naastgelegen terrein waarschijnlijk kasteelvilla’s realiseren om de ontwikkeling te financieren. Op dat stuk grond bevonden zich vroeger een paardenfokkerij en een brouwerij. Dat is nog niet eerder onderzocht, dus dat is archeologisch interessant. En we moeten het ook in beeld brengen om de haalbaarheid van onze plannen te kunnen inschatten.”

Hoeft er dan helemaal niet gegraven te worden?

Van der Male: „Als de beelden aangeven dat er iets zit op de plek waar we wat willen bouwen, zullen we eerst moeten graven om te kijken wat dat is, voor we iets kunnen realiseren.”

Welke mogelijkheden biedt Lidar voor archeologie?

Koopmanschap: „Grotere oppervlaktes zijn met deze technologie beter zichtbaar. We zullen altijd moeten graven om dingen boven de grond te krijgen. Maar als je een gebied van 5 hectare hebt, weet je nu in één keer waar je moet beginnen. Het maakt archeologie beter planbaar en voorspelbaar.”

Wat is het doel van dit project?

Koopmanschap: „Het mooiste zou zijn als we hiermee een basis leggen voor een innovatie die archeologische plannen haalbaarder maakt. Het zal wel even duren voordat we daar meer over kunnen zeggen. Maar als we het niet proberen, weten we zeker dat we deze vernieuwing nooit kunnen inzetten.”

Hoe lang verwacht u bezig te zijn met het onderzoek en wanneer komen de resultaten?

Van der Male: „De planning is dat we alleen woensdag nodig hebben voor de dronevluchten. In april verwachten we de uitkomsten.”

In de Schijnwerpers: rubriek voor opmerkelijk regionaal nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer