Binnenland

Weginspecteur Van Schothorst: Alle hens aan dek door sneeuw en gladheid

Na een rustige periode op de weg tijdens de coronacrisis was het de afgelopen dagen alle hens aan dek door de sneeuwval en gladheid. Evert-Jan van Schothorst, weginspecteur bij Rijkswaterstaat, was er druk mee.

Bastiaan van Soest
12 February 2021 16:39
Weginspecteur Evert-Jan van Schothorst: „Ik dacht rond de middag wel even een boterham te kunnen eten. Het werd vijf uur.” beeld RD
Weginspecteur Evert-Jan van Schothorst: „Ik dacht rond de middag wel even een boterham te kunnen eten. Het werd vijf uur.” beeld RD

Het telefonische interview met Van Schothorst duurt nog geen minuut als hij weer moet ophangen. „Sorry, er is hier een auto die in de greppel gereden, die ga ik er even uittrekken.” Het is tekenend voor de drukte die de weginspecteur van Rijkswaterstaat ervaarde. Normaal gesproken werkt Van Schothorst nooit op zondag. Afgelopen zondag wel. „Het was abnormaal druk met meldingen. Ik dacht rond de middag wel even een boterham te kunnen eten. Het werd vijf uur.”

De meldingen hadden te maken met sneeuwval en gladheid. Van Schothorst, die vaak dienst heeft op de snelwegen in de regio Gouda, reed van de ene glijpartij naar de andere. In zijn auto van Rijkswaterstaat –met winterbanden en vierwielaandrijving– kan hij praktisch overal komen en gelijk hulp bieden. „Ik stond net bij een vrachtwagen met pech, toen ik vanuit mijn ooghoek op de rijbaan aan de andere kant een auto achterstevoren zag staan.” Van Schothorst liet de rijbaan afkruisen en snelde te hulp. „Toen ik klaar was, kreeg ik de melding dat 15 kilometer verder een ongeval was gebeurd met drie auto’s. Daar ga je dan met sirene en blauw zwaailicht heen.”

De weginspecteurs dienen te zorgen voor veiligheid en vlotte doorstroming. Onder deze winterse omstandigheden gaat het ook om de wegcondities door te geven, zodat gladheidsbestrijders hun werk goed kunnen doen. Bij een ongeval moet alles zo veilig en snel mogelijk verlopen. De weginspecteurs coördineren de inzet van de aannemer en berger. Ze maken een notitie als de vangrail beschadigd is en ruimen vloeistoffen op. Intussen moeten ze denken aan hun eigen veiligheid. „Vorig jaar zijn er 11 auto’s van Rijkswaterstaat platgereden. Die stonden bij een calamiteit, goed zichtbaar, als buffer opgesteld. Regelmatig gaat het toch mis.”

Van Schothorst ziet dat lang niet iedereen op de weg weet waar hij of zij mee bezig is. „Er zijn heel wat jongeren op de weg die deze omstandigheden nog niet eerder hebben meegemaakt. Ik zou zeggen: houd de weersverwachting in de gaten en pas je rijstijl aan.”

Dit is het vierde deel in een serie over de invloed van het winterweer. Zaterdag deel 5.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Onder nul

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer