Amsterdam beleven in vijf geluidsfragmenten
De klokken van de Westertoren, het geklingel van de trambel. Typisch Amsterdamse geluiden zijn te beluisteren in ”Sounds of Amsterdam”, een audiotour speciaal voor de internationale fans van de hoofdstad, nu reizen door corona niet mogelijk is.
Wie er met een koptelefoon naar luistert, waant zich ergens in Amsterdam: op de pont naar Noord, midden in dierentuin Artis of in de Jordaan. Reclamebureau Natwerk en audiobureau Big Orange hebben de stad gevangen in vijf geluidsfragmenten van een minuut. Ze zijn te horen op het platform iamsterdam.com en worden verspreid via populaire socialemediakanalen. „Hopelijk inspireren ze mensen om naar de stad te komen zodra het weer kan”, zegt Edgar Kuipers van Natwerk.
Het idee is van uw bureau?
„Het bureau voor de stadsmarketing, amsterdam&partners, wilde iedereen die in Amsterdam geïnteresseerd is laten weten dat de stad hen in deze coronatijd mist en aan hen denkt. Het moest volgens ons wel wat originelers zijn dan enkel een simpel berichtje: ”we missen jullie”. Met de geluiden kan men de stad echt beleven. Voor wie al eens in Amsterdam is geweest, zijn ze herkenbaar. Bij anderen roepen ze iets op als: Leuk, dit wil ik ook eens meemaken.”
U hebt wel gezocht naar typisch Amsterdamse geluiden?
„We wilden wegblijven van standaardstadsgeluiden zoals auto’s en drukke winkelstraten. Parijs, Berlijn, Antwerpen en Amsterdam klinken wat dat betreft allemaal hetzelfde. We laten geluiden horen die nergens anders voorkomen. Een van de mooiste voorbeelden vind ik het specifieke gepiep van het pontje naar Noord als het aankomt of afvaart. Echt Amsterdams.”
Wat is er verder zoal te horen?
„Het geklingel van de tram en natuurlijk de klokken van de Westertoren, die mag je niet weglaten. Maar ook de metro, dieren in Artis, sfeervolle multicultimuziek van Amsterdam-Zuidoost, fietsbellen, het geroezemoes van de terrassen, de Dappermarkt en uiteraard een draaiorgel, ook heel Amsterdams. Het was soms lastiger dan het lijkt. Want hoe klinkt het Rijksmuseum? En hoe laat je dat anders klinken dan andere musea? Big Orange kwam met de oplossing: geluiden van een audiotour van het museum. Zo heb je als luisteraar gelijk het gevoel dat je in het Rijks bent.”
Er is een speciale driedimensionale audiotechniek gebruikt?
„Daardoor hoor je de geluiden echt voor, naast of achter je, rondom je hoofd, zoals je ze normaal ook zou ervaren als je in onze hoofdstad bent. Alsof je er midden tussen staat.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws. De audiofragmenten zijn hier te beluisteren.