Buitenland

Amerikaanse evangelicals zien koers Biden met zorg tegemoet

Joe Biden zal verdere liberalisering van de abortuswetgeving en emancipatie van homo’s en transgenders voorstaan. Maar dat is niet het enige waarover conservatieve evangelicals bezorgd zijn.

23 January 2021 13:15
De Amerikaanse president Joe Biden tekent in aanwezigheid van vicepresident Kamala Harris de eerste decreten. Veel conservatieve evangelicals maken zich zorgen over de koers van het nieuwe staatshoofd. beeld EPA, Al Drago
De Amerikaanse president Joe Biden tekent in aanwezigheid van vicepresident Kamala Harris de eerste decreten. Veel conservatieve evangelicals maken zich zorgen over de koers van het nieuwe staatshoofd. beeld EPA, Al Drago

De meest in het oog sprekende zorgpunten van conservatieve evangelicals werden al op de eerste dag van Bidens presidentschap gevoed. Met het tekenen van een decreet gaf hij lhbt’ers meer rechten en vrijheden. Daarmee rekende hij af met de regels die Trump vier jaar eerder stelde rond bij voorbeeld toiletbezoek van transgenders in openbare gebouwen. „Dat is nu precies waar we bang voor zijn”, zegt Frank Pomeroy, predikant van een baptistengemeente en Republikeins lid van de Senaat van de staat Texas. „En dit is nog maar het begin.”

Dr. E. Nieuwenhuis, eindredacteur van het maandelijks kerkblad van de Netherlands Reformed Congregations, zegt op persoonlijke titel te vrezen dat Biden veel van „het progressieve beleid van Barack Obama” zal overnemen.

Het stelt hem bepaald niet gerust dat de nieuwe president een behoorlijk aantal mensen uit de voormalige regering-Obama heeft opgenomen in zijn kabinet en persoonlijke staf. Nog zorgwekkender vindt hij dat Kamala Harris de vicepresident is geworden. „Zij heeft een lange geschiedenis van radicaal-linkse acties waarbij ze was betrokken. Zij wil een uitgesproken progressieve koers varen.”

Gevangene

Nieuwenhuis is niet de enige die daarover bezorgd is. Pomeroy: „Kamala Harris wil belangrijke christelijke waarden omverwerpen. Ze gaat door als een stoomwals. Het probleem is ook dat Biden te vriendelijk, te zacht is om daar tegenwicht aan te bieden. Daarbij komt dat hij de gevangene is van de progressieve flank in zijn partij. Die zal zich steeds meer gaan roeren, nu Biden niet meer een strijd om de verkiezingsoverwinning met Trump behoeft te voeren. Zolang dat speelde, hielden progressieven onder leiding van Elizabeth Warren en Bernie Sanders zich rustig. Maar nu zullen ze hun druk op Biden gaan verhogen.”

ANP-426902226.jpg
Pomeroy: „Kamala Harris wil belangrijke christelijke waarden omverwerpen. Het probleem is ook dat Biden te vriendelijk, te zacht is om daar tegenwicht aan te bieden.” beeld AFP, Jim Watson

Ook prof. dr. Nelson Kloosterman, emeritus-hoogleraar ethiek aan het Mid-America Reformed Seminary in Dyer (Indiana), maakt zich zorgen over de invloed van Harris. „Biden is een zeer zwakke politicus en een slap politiek leider; hij wordt gestuurd door anderen om hem heen. Vooral zijn vicepresident, Kamala Harris, baart me zorgen. Zij is een zeer agressieve liberaal met marxistische opvattingen. Zij kiest vaak voor een radicale koers. Belangrijke christelijke waarden lijken haar te irriteren.”

Kloosterman stelt dat het tandem Biden-Harris twee „gevaarlijke” theorieën als uitgangspunt neemt: de ”Critical Race Theory” (CRT) en die van de ”sociale rechtvaardigheid.”

Volgens Kloosterman houdt de CRT in dat alle blanken per definitie racistisch zijn. Zij genieten van hun voorrechten en kunnen niet invoelen wat is het is om als zwarten structureel te worden gediscrimineerd. „Zwarten zijn volgens de CRT slachtoffer en alle beleidsvoornemens moeten daarom gericht zijn op hulp aan hen. En niet alleen zwarten worden onderdrukt, maar ook vrouwen – en vooral lhbt’ers.”

Privileges

De theorie van de sociale rechtvaardigheid hangt met de CRT samen, zegt Kloosterman. „Het gaat erom dat aan zwarten, vrouwen en lhbt’ers rechten worden verleend die aan –vooral witte– mannen niet (langer) moeten worden gegeven. Want die hebben in de geschiedenis al genoeg van hun privileges genoten.”

Volgens Kloosterman worden deze opvattingen tegenwoordig op tal van Amerikaanse universiteiten onderwezen. „Dat denken gaat nu ook het overheidsbeleid beheersen.”

Groot zorgpunt voor veel evangelicals is dat de regering de Equality Act, vergelijkbaar met de Nederlandse antidiscriminatiewet, invoert. Kloosterman: „Kamala Harris heeft beloofd die wet snel door het Congres te loodsen. Elke christelijke organisatie en elke kerk zal daardoor in gewetensnood komen. Deze wet dwingt alle burgers en organisaties te buigen voor de lhbt-agenda.”

Een belangrijk drukmiddel dat de regering-Biden kan gebruiken om kerken en christelijke instellingen op de knieën te krijgen, is het intrekken van de belastingvrije status als men niet aan de Equality wet voldoet, zo vrezen evangelicals.

Niet alleen deze antidiscriminatiewet brengt het christelijk onderwijs in de problemen. De nieuwe regering wil ook de overheidsbijdrage aan zelfstandige, dus ook christelijke, scholen stoppen. „Harris is bevriend met de zeer progressieve voorzitter van de onderwijsvakbond, de machtigste vakorganisatie in Amerika. Die wil een einde aan het particulier onderwijs, vooral omdat dit volhoudt christelijke waarden over te dragen.”

Buigen

Daarnaast stelt Kloosterman dat conservatieve evangelicals bezorgd zijn over de economische plannen van Biden, de klimaatpolitiek en zijn buitenlands beleid. „We moeten zeker niet uitsluiten dat Biden naar de aanpak van Obama teruggaat. Die was bereid te buigen voor buitenlandse naties, met name voor China. Dat zal de VS zowel politiek als economisch verlammen.”

ANP-349347635.jpg
Kloosterman: „We moeten zeker niet uitsluiten dat Biden naar de aanpak van Obama teruggaat. Die was bereid te buigen voor buitenlandse naties, met name voor China. Dat zal de VS zowel politiek als economisch verlammen.” beeld AFP, J. Scott Applewhite

Naast deze zorgen is voor ds. Pomeroy het recht op wapenbezit een belangrijk punt. „Ik snap dat mensen regels willen hebben voor wapenbezit. Maar verbieden, zoals bijvoorbeeld Kamala Harris wil, is echt een stap te ver.”

Het pleidooi van Pomeroy om het recht op wapens te handhaven, heeft mede als achtergrond de schietpartij die op 5 november 2017 in zijn eigen kerk in Sutherland Springs (Texas) plaatshad. Daarbij vielen 26 slachtoffers. Het was het dodelijkste schietincident in een Amerikaans gebedshuis. Pomeroy verloor bij het gewelddadige drama een dochter van veertien jaar.

„Als je in je regeringskantoor met bewaking zit, is het gemakkelijk om te zeggen dat geen enkele burger een wapen mag dragen”, zegt de predikant. „Maar als je op het platteland van Texas woont, is dat even iets anders. Daarom houd ik vast aan het grondrecht dat een Amerikaan een wapen mag dragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer