Gids voor ouders van angstige en depressieve tieners
Pastor en counselor David Murray schreef een zelfhulpboek voor tieners met psychische problemen. ”Why is my teenager feeling like this?” is daarop een aanvulling. Het is een gids voor ouders en andere volwassenen om jongeren te helpen in hun strijd tegen angst en somberheid.
De auteur is predikant en was tot voor kort hoogleraar Oude Testament en praktische theologie aan het Puritan Reformed Theological Seminary in Grand Rapids in de Verenigde Staten. Hij heeft zijn deskundigheid op theologisch gebied verrijkt met psychologische kennis.
In het eerste hoofdstuk geeft Murray uitleg over angst en depressie en hoe tieners daarin gevangen kunnen zitten. Die uitleg is de eerste stap op weg naar herstel. Het is vaak al een hele opluchting te horen dat angststoornissen en depressies de problemen zijn waarvoor het meest hulp wordt gezocht. Even belangrijk is het gegeven dat die hulp meestal effectief is. De auteur legt uit dat angst en somberheid na de zondeval normale problemen zijn in een abnormale wereld. In het boek ligt de focus op de uitleg en de bevrijding van angst. Angststoornissen gaan vaak gepaard met somberheid en kunnen depressie tot gevolg hebben. Veel van de beschreven adviezen en methoden zijn voor beide stoornissen bruikbaar.
Sleutel
Bij het ontstaan van psychische problemen spelen altijd meerdere factoren een rol. Voor het hanteren van de juiste sleutel tot herstel is zicht op mogelijke oorzaken vereist. Murray besteedt aandacht aan lichamelijke, relationele en cognitieve factoren. Hij onderscheidt zich van veel andere auteurs omdat hij ook uitvoerig ingaat op geestelijke oorzaken, zoals de gevolgen van ongeloof, een slordige omgang met de Bijbel en het volharden in bepaalde zonden. Niet alleen het onderzoek naar oorzaken, maar ook de sleutel tot herstel richt zich op de hele mens in relatie tot God en de naaste. Dat maakt het boek voor christenouders tot een waardevolle gids.
Murray biedt veel in kort bestek. Hij geeft advies voor open gesprekken met tieners en moedigt aan tot geduld en begrip. Hij stimuleert ouders tijd te reserveren om hun kind te helpen bij de oefeningen uit het tienerboek. Jongeren zelf raadt hij met een beroep op de Bijbel aan om hulp te aanvaarden. God heeft ons immers geschapen in relatie tot elkaar, legt hij uit. Naast ouders kunnen ook counselors in kerk en school de jongere helpen. Hun rol is extra belangrijk als ouders niet beschikbaar zijn, om welke reden dan ook. Daarnaast kan professionele hulp van artsen of christenpsychologen nodig zijn.
Media Max
Na het eerste hoofdstuk volgen achttien hoofdstukken met praktijkvoorbeelden. De titels van de hoofdstukken verwijzen naar de problematiek van de tiener. Panickly Paul bijvoorbeeld kampt met paniekaanvallen, Controlling Collin heeft een dwangstoornis (OCD), Depressed Dan is depressief en Media Max heeft een internetverslaving. Na het portret van de jongere beschrijft Murray de sleutel voor herstel en daarbij passende oefeningen. Voor Media Max is de sleutel een Digitale Detox. De algemene richtlijnen om mediagebruik te beperken en schadelijke content te weren, worden verder uitgewerkt in tips:
Begin de dag met God.
Zet notificaties uit.
Check je telefoon niet meer dan één keer per uur.
Leg je telefoon in een andere ruimte als je studeert.
Vertel je vrienden dat je je mediagebruik wilt verminderen;
Lees alleen de hoofdlijnen van het nieuws.
Voor het monitoren van zijn gedrag kan Max gebruikmaken van een vragenlijst die te vinden is op
www.whyIamfeelinglikethis.nl/digitaldetox. Ieder hoofdstuk sluit af met een Bijbeltekst die de jongere moet opschrijven en uit het hoofd leren.
Murray geeft veel waardevolle informatie, maar het is de vraag of het lukt om angstige en sombere tieners te motiveren samen met ouders zo intensief aan hun problemen te werken als Murray voorstelt. Bij de praktijkvoorbeelden uit het boek zal in de meeste gevallen ook professionele hulp nodig zijn vanuit een psychologenpraktijk, de ggz of de huisartsenpraktijk (poh-ggz). Dan kan de gids van Murray een goede aanvulling zijn als ook de hulpverlener de beschreven aanpak volgt. Voor veel ouders en tieners blijft het dan een nadeel dat de boeken in het Engels zijn geschreven. Voor ouders die zich zorgen maken over de stemming van hun tiener en op zoek zijn naar betrouwbare informatie in het Nederlands, is het boek ”Jong en depressief” van Joop Stolk (uitgeverij De Banier) een goede gids.
Aanvullend
Why is my teenager feeling like this?, David Murray; uitg. Crossway; 160 blz.; $ 14,99