De intensiteit van christenvervolging neemt wereldwijd fors toe, blijkt uit de woensdag verschenen Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Ook dit jaar is sub-Sahara Afrika een grote brandhaard, christenen ondervonden er tot 30 procent meer geweld dan in het voorgaande jaar.
In totaal kwamen er in 2020 4761 christenen om vanwege hun geloof, stelt Open Doors. Negen van de tien van de omgebrachte christenen zijn vermoord op het Afrikaanse continent. In Nigeria werden veruit de meeste christenen gedood: 3530. Vanwege het „extreme geweld” komt het land op de negende plek te staan en is daarmee nieuw in de top 10, die ook dit jaar wordt aangevoerd door Noord-Korea.
In heel sub-Sahara Afrika breidde het geweld tegen christenen zich uit. Islamitische milities voerden dodelijke aanvallen uit, niet gehinderd door de vaak zwakke regeringen. De Democratische Republiek Congo (40), Mozambique (45) en de Comoren-eilanden (50) zijn nieuw op de lijst van 50 landen.
Forse stijging
Naast het toenemende geweld in Afrika signaleert Open Doors nog vier andere trends. Hoewel uitgaansverboden en andere beperkingen vanwege Covid-19 buiten Afrika vaak leidden tot afname van geweld, heeft de coronacrisis vervolging toch verergerd.
Christenen in veel Aziatische en Afrikaanse landen werden massaal achtergesteld bij het uitdelen van voedselhulp. In India meldde 80 procent van de meer dan 100.000 christenen die hulp ontvingen van Open Doors-partners dat ze werden overgeslagen bij voedseluitgiftepunten. Ook bleek de pandemie in verschillenden landen aanleiding om christenen verdacht te maken.
Een andere trend is de toename in digitale controle door totalitaire en autoritaire regeringen. In China zet de staat met digitale surveillancesystemen de christelijke kerk steeds verder onder druk. In tal van kerken staan camera’s met gezichtsherkenning. Met zes plaatsen maakt het land „een forse stijging” op de ranglijst en neemt daarmee de zeventiende plaats in.
De overheid sloot meer dan 3000 Chinese kerken of verhinderde leden anderszins om samen te komen. In sommige provincies moesten kerken verplicht religieuze afbeeldingen vervangen door een portret van president Xi Jinping.
In India blijft het geweld tegen christenen op een „buitengewoon hoog niveau.” Het land behoudt de tiende plaats op de ranglijst. De hindoe-nationalistische agenda van premier Narendra Modi en zijn BJP-partij werkt religieuze onverdraagzaamheid in de hand. Hindoe-extremisten zetten volgens Open Doors hun gewelddadige aanvallen tegen christenen en kerken onverminderd voort.
Ook in Turkije voert Erdogan steeds meer een nationalistische agenda. De Turkse leider doet daarnaast nog openlijker een beroep op islamitische geloofswaarden. Het land is de snelste stijger op de lijst: van de 36e naar de 25e plaats.
Doodstraf
In Midden- en Latijns-Amerika hebben criminele bendes het steeds vaker voor het zeggen. Christenen in landen als Mexico (37, vorig jaar 52), Colombia (30, vorig jaar 41) die zich tegen de criminelen verzetten of weigeren mee te werken, lopen groot gevaar.
De lijst van 2021 bevat uitsluitend landen met de score „extreem” of „zeer zwaar”. Dit betreft 309 miljoen christenen. In de 24 landen die buiten de top 50 vallen, is sprake van „hoge mate” van vervolging. In totaal gaan 340 miljoen christenen gebukt onder vervolging, aldus Open Doors.
De organisatie meldt in haar rapport ook „goed nieuws.” Sudan schafte de doodstraf op geloofsafval af en de nieuwe grondwet garandeert godsdienstvrijheid. Ondanks dat deze veranderingen in de samenleving nog wel op veel weerstand stuiten, gaat het leven van christenen in Sudan er op vooruit. Het land verdween uit de top 10 en staat nu op plaats 13.