Britse coronavariant „zorgelijk”
De extra besmettelijke variant van het coronavirus leidt in het Verenigd Koninkrijk tot forse problemen. Torenhoge besmettingscijfers, gesloten grenzen. Kunnen we dat scenario ook in Nederland verwachten? „De verspreiding lijkt hier nog beperkt te zijn.”
De variant lijkt niet dodelijker maar wel makkelijker overdraagbaar te zijn dan het gangbare coronavirus. Wel 56 procent besmettelijker, schat een Brits onderzoekscentrum dat de verspreiding van infectieziektes in kaart brengt. „Zorgelijk”, vindt dr. Berend Jan Bosch, viroloog aan de Universiteit Utrecht. „Dat betekent meer besmettingen, meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen.”
Het reproductiegetal, een maat voor de verspreiding van het virus, ligt bij het Britse virus 0,4 tot 0,7 hoger dan het gangbare virus, dan nu een R-waarde van rond de 1 heeft. Een R van 1,7 betekent dat 100 mensen 170 anderen besmetten. Bosch: „Voor het nieuwe virus moeten we nóg meer ons best doen om de R-waarde onder de 1 te krijgen en de verspreiding te remmen.”
Ook prof. Herman Goossens, microbioloog aan de Universiteit Antwerpen, maakt zich grote zorgen. „Als deze variant besmettelijker is, kunnen de gevolgen nog dramatischer zijn: een derde golf die nog groter is”, schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard.
Kinderen
„Maar waar ik me het meeste zorgen over maak, en ook mijn Britse collega’s, is het hoge aantal besmettingen bij kinderen”, verklaart Goossens. Het bewijs dat het virus zich daadwerkelijk gemakkelijker verspreidt onder kinderen is volgens hem „flinterdun”, maar stel dat het zo is, dan „zijn de gevolgen dramatisch, en zullen scholen maanden dicht moeten blijven.”
Volgens de Utrechtse viroloog Bosch verspreidt de nieuwe virusvariant zich in alle leeftijdsgroepen sneller en dus ook onder kinderen. „Maar dat moet nog verder worden uitgezocht.”
Een hogere besmettelijkheid heeft ook consequenties voor groepsimmuniteit. Hoe makkelijker het virus op anderen overspringt, hoe meer mensen zich moeten laten vaccineren voordat de overdracht in de bevolking tot stilstand komt. Virologen dachten eerst dat een vaccinatiegraad van 60 tot 70 procent wel genoeg zou zijn. Nu het virus besmettelijker aan het worden is, gaat de Amerikaanse topviroloog dr. Anthony Fauci uit van 70 tot 90 procent.
Grote vraag is hoe wijdverspreid de Britse variant in Nederland is. „Dat brengen we nu in kaart”, zegt prof. Marion Koopmans, virologe aan het Erasmus Medisch Centrum. „We doen een hertest van een groot aantal mensen die recent positief zijn getest. De eerste indruk is dat de variant hier en daar is geïntroduceerd, maar dat de circulatie nog beperkt is.”