„Continuïteit ouderenzorg in het geding"
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Nederlanders hebben nu meer vertrouwen in de politiek dan bij de start van dit jaar. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zegt dat in oktober twee derde van de mensen de politiek een voldoende gaf. In januari deed ongeveer de helft dat. Het vertrouwen in politici was het hoogst in april. Dat kwam met name omdat veel mensen toen te spreken waren over de ingevoerde maatregelen rond het coronavirus.
Na een daling van vier dagen op rij is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland weer iets gestegen ten opzichte van een dag eerder. Dinsdagochtend meldde het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, 12.892 coronagevallen die in de afgelopen 24 uur zijn gerapporteerd. Maandag ging het om 10.976 nieuwe gevallen. Donderdag stond de teller op ruim 32.000. In totaal is het longvirus in Duitsland bij 1.664.726 mensen vastgesteld. Het dodental is in de afgelopen 24 uur met 852 gestegen naar 30.978.
Kinderverpleegkundigen willen dat kinderen op grote schaal worden ingeënt tegen het rotavirus. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zegt tegen het AD dat het een belangrijke manier is om de zorg in de wintermaanden te ontlasten.
Bijna alle kinderen tot vijf jaar krijgen een keer het rotavirus. Het is een besmettelijke ziekte, kinderen krijgen last van hun buik en darmen en kunnen last van uitdroging krijgen door diarree en overgeven. Ongeveer 10.000 kinderen gaan hiervoor per jaar naar de huisarts, tussen de 2500 en 4700 komen in het ziekenhuis terecht. Vijf tot zeven kinderen sterven jaarlijks door het virus.
De inenting is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, hoewel het middel al sinds 2006 op de markt is. De Gezondheidsraad adviseerde drie jaar geleden al voor massale inenting, maar het middel zou met 135 euro per inenting te duur zijn. Alle omliggende landen vaccineren wel op grote schaal.
De Gezondheidsraad adviseert in 2021 opnieuw over het vaccin. De NVK zegt in het AD dat de raad het advies eerder moet geven en dat het vaccin op grote schaal door de overheid moet worden aangekocht, dat is ook goedkoper. „Het is in het belang van iedereen om de zorg zoveel mogelijk te ontlasten”, zegt de voorzitter van de NVK.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zegt tegen de krant niet op de zaken vooruit te willen lopen en het advies af te wachten.
Het aantal faillissementen lag in 2020 veel lager dan vorig jaar, ondanks de coronacrisis. Tot en met week 51 werden er 3700 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 600 minder dan in dezelfde periode van 2019, een afname van ruim 15 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de afname waarschijnlijk vooral te danken aan de steunpakketten van de overheid.
De nood in verpleeg- en verzorgingshuizen is door het coronavirus hoog en kan ertoe leiden dat ouderen straks minder vaak gewassen worden of dat de dagbesteding wordt stopgezet. Daarvoor waarschuwt Conny Helder van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, in het AD. „Ook kan het zo zijn dat bewoners tijdelijk naar een andere kamer moeten verhuizen. Allemaal heel vervelend, maar we vragen echt om begrip.”
Een op de drie verpleeghuizen heeft volgens Helder momenteel te maken met corona en het ziekteverzuim in de ouderenzorg ligt landelijk op zo’n 10 à 11 procent. „Maar dat is gemiddeld. Op plekken waar een grote corona-uitbraak is, liggen die percentages veel hoger”, zegt ze tegen de krant.
Door het personeelstekort komt de continuïteit van de zorg in het geding. „Als je dan moet kiezen tussen het kunnen blijven afwerken van je medicijnrondes of het leveren van zinvolle dagbesteding, dan is er maar één keuze, hoe jammer we dat ook vinden.”
Maandag waarschuwden zorginstellingen in Twente ook al dat de bewoners over een tijdje misschien minder vaak worden gewassen. Een aantal regio’s heeft zelfs Defensie om hulp gevraagd, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Maandagavond kregen de veiligheidsregio’s wel al te horen dat Defensiepersoneel alleen wordt ingezet als een uiterste redmiddel.
„Alle hulp is van harte welkom”, zegt Helder daarover. „Maar waar we echt tekort aan hebben, is aan gediplomeerde verzorgenden en verpleegkundigen. Op dat gebied heeft Defensie ook maar een beperkte capaciteit. Dat gaat de problemen echt niet oplossen.”
Ierland vaccineert dinsdag zijn eerste inwoners tegen het coronavirus, als 26e van de 27 landen in de Europese Unie. Nederland is het enige land waar de inwoners nog moeten wachten op het vaccin. Het kabinet wil pas op 8 januari de vaccinatiecampagne starten.
Duitsland, Hongarije en Slowakije waren zaterdag, op tweede kerstdag, de eerste landen die begonnen met vaccineren. Op zondag volgden Frankrijk, Italië, Spanje, Finland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Portugal, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Litouwen, Cyprus en Malta.
In België werden maandag de eerste mensen ingeënt. De eerste die bij de zuiderburen het vaccin kreeg, was de 96-jarige Jos Hermans uit de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Ook Luxemburg en Letland zijn maandag gestart met vaccineren. Alle Europese landen gebruiken het vaccin Comirnaty, dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. Comirnaty is het enige vaccin dat tot nu toe is toegelaten in Europa.
Het Nederlandse kabinet wil eerst de zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert juist om te beginnen met ouderen.
In Nederland zijn afgelopen week minder coronagevallen vastgesteld dan in de week ervoor. Het is de eerste daling in een paar weken tijd, maar het is nog niet duidelijk wat de daling betekent.
De exacte weekcijfers komen dinsdagmiddag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut meldt dan ook hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames geregistreerd zijn, en of het zogeheten reproductiegetal is veranderd. Het zijn de laatste weekcijfers van 2020, het jaar waarin het virus naar Nederland kwam. Meer dan 770.000 mensen zijn besmet geraakt, maar vermoedelijk meer, en van ruim 11.000 Nederlanders is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.
Vorige week meldde het RIVM 82.340 registraties van positieve tests in de zeven dagen ervoor. Een week eerder waren 58.412 besmettingen aan het licht gekomen.
In de zes dagen na de vorige update zijn 59.874 positieve tests geregistreerd, gemiddeld net geen 10.000 per dag. Dan zou het weekcijfer kunnen uitkomen op ongeveer 70.000. Dat getal kan echter vertekend zijn door de kerstdagen. Het is niet bekend of minder mensen zich hebben laten testen vanwege de feestdagen. Als dat wel zo is, valt uit de cijfers nog niet te concluderen of de coronamaatregelen van twee weken geleden beginnen te werken.
Het RIVM meldde vorige week ook 472 sterfgevallen, 1549 opnames op verpleegafdelingen en 287 opnames op de intensive cares. Dat was allemaal hoger dan in de week ervoor. Het reproductiegetal stond vorige week op 1,25, een fractie hoger dan de week ervoor. Dat cijfer wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 125 anderen besmetten.
Reizigers die naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf dinsdag een negatieve coronatest kunnen tonen die niet meer dan 72 uur oud is. De verplichting geldt voor de meeste landen, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken het overgrote deel van de wereld als risicogebied aanmerkt.
De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld.
Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven zijn om mensen vóór het boarden of instappen te controleren op de testverklaring. Zonder een verklaring mag iemand niet mee. In Nederland worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.
In Suriname komt voorlopig geen totale lockdown. Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft maandagavond bekendgemaakt dat de huidige coronamaatregelen van kracht blijven tot komende zaterdag. Dat betekent dat een gevreesde totale lockdown voorlopig van de baan is, maar het uitgaansverbod blijft wel gelden.
Een kleine week geleden hield de minister een spoedpersconferentie. Het aantal besmettingen was toen snel aan het oplopen met op dinsdag 86 nieuwe positieve gevallen en 65 op woensdag. Ramadhin besloot daarom alle niet-essentiële bedrijven te sluiten en het maximumaantal mensen dat bij elkaar mag zijn terug te brengen van tien naar vijf. Het uitgaansverbod was al aangescherpt en geldt tussen 19.00 uur en 05.00 uur.
Op basis van de laatste cijfers lijkt het erop dat de dalende trend zich voortzet. Maandag waren er maar 35 nieuwe positieve gevallen en zondag 40. Toch is de minister er nog niet gerust op dat de daling doorzet. Hij riep daarom iedereen op zich aan de maatregelen te houden.
Advertentie
Een meerderheid van de Nederlanders, 80 procent, is bang dat de jaarwisseling onrustig gaat verlopen. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een onderzoek onder bijna 4000 Nederlanders.
Vooral in Groningen, Zeeland en Drenthe zijn mensen bang voor meer overlast dan andere jaren. In Limburg is het percentage mensen dat zich zorgen maakt het laagst, maar ook daar vreest toch nog 72 procent dat de jaarwisseling uit de hand gaat lopen. Evengoed geeft 61 procent van het totaal aantal ondervraagden aan evenveel zin te hebben in oud en nieuw als normaal.
De 25 veiligheidsregio’s gaven maandagavond aan maximaal voorbereid te zijn op de komende jaarwisseling. Alle verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken. Afgelopen weken was het op sommige plekken in het land onrustig, zoals vorige week in het Brabantse Veen. Er werden meerdere auto’s in brand gezet en ook werd vuurwerk afgestoken.
Toch zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat het tot nu toe op de meeste plekken rustiger is dan andere jaren. „Maar dat kan ook stilte voor de storm zijn. We houden met alle scenario’s rekening, ook met agressie over het vuurwerkverbod en de coronabeperkingen die juist tijdens de jaarwisseling tot uiting komt.”
Het Amerikaanse lagerhuis heeft ingestemd met president Trumps eis om de waarde van de steuncheque voor Amerikanen uit het coronasteunpakket te verhogen van 600 naar 2000 dollar. Het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemde met 275 tegen 134 stemmen voor het voorstel.
Ook de Senaat moet over het plan stemmen. Maar daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en is het nog onduidelijk of er voldoende steun is. Binnen Trumps eigen partij is er verzet tegen de verhoging van de steuncheques. Onder de tegenstemmers in het Huis waren 130 Republikeinen. De Senaat komt waarschijnlijk dinsdag bijeen.
Het coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar voor de Amerikaanse economie werd vorige week door het Congres (het Huis en de Senaat) na lang onderhandelen goedgekeurd. Trump weigerde aanvankelijk zijn handtekening onder de deal te zetten en wilde onder andere de waarde van de steuncheque naar 2000 dollar verhogen.
Trump, die nog steeds bij zijn standpunt blijft, ging onlangs echter toch overstag, nadat zaterdag een eerdere steunregeling afliep voor Amerikanen die hun baan hebben verloren in de coronacrisis. Aanstaand president Joe Biden zei zaterdag dat de weigering van Trump „verwoestende gevolgen” had voor miljoenen Amerikanen die die dag hun werkloosheidsuitkering verloren.
Het steunpakket werd door het Congres gelijktijdig goedgekeurd met een federale begroting van 1,4 biljoen dollar (1100 miljard euro). Ook daar heeft Trump zondag zijn handtekening onder gezet, waarmee is voorkomen dat de overheid wordt lamgelegd.
In de week van 14 tot en met 20 december zijn in ons land bijna 4000 mensen gestorven, schat het CBS, 800 meer dan het aantal dat we normaal kunnen verwachten voor deze week. Het is ook een kleine 400 meer dan een week eerder, toen er 3580 mensen overleden.
In 2020 overleden tot en met week 51 ruim 162.000 mensen, 13.000 meer dan waar eerder rekening mee werd gehouden. Al sinds 21 september, week 39, is de wekelijkse sterfte hoger dan anders.
In de eerste dertien weken van de tweede coronagolf (week 39 tot en met week 51) gingen er 6100 meer mensen dood dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (week 11 tot en met week 19) was de zogenoemde oversterfte naar schatting bijna 9000. Ook in weken 33 en 34, tijdens de hittegolf, was er sprake van meer doden dan anders in die periode. In andere weken van 2020 was de sterfte juist lager dan verwacht.
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS elke dag krijgt. Deze berichten geven nog geen informatie over de doodsoorzaak. Wel is inmiddels van alle overledenen tot en met juni 2020 de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10.000 mensen aan Covid-19.
De 25 veiligheidsregio’s zijn maximaal voorbereid op de komende jaarwisseling. Alle verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben maandagavond afgesproken dat handhaven van de openbare orde de eerste prioriteit is in de nacht van donderdag op vrijdag, gevolgd door het beschermen van hulpverleners die hun werk moeten doen. Op de derde plaats staat het optreden tegen te grote groepen die op straat bijeen zouden kunnen komen.
Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, maandagavond gezegd na afloop van een onlinevergadering van de burgemeesters. „Het is tot nu toe op de meeste plekken rustiger dan andere jaren”, aldus Bruls. „Maar dat kan ook stilte voor de storm zijn. We houden met alle scenario’s rekening, ook met agressie over het vuurwerkverbod en de coronabeperkingen die juist tijdens de jaarwisseling tot uiting komt.”
De burgemeesters zijn volgens Bruls aangenaam verrast over het succes van het inleveren van vuurwerk. Dat leek zich eerst te beperken tot de grote steden, maar inmiddels zijn in grote delen van het land inzamelingsacties georganiseerd. Ook de komende dagen kunnen vuurwerkbezitters hun knalwerk nog veilig inleveren. „We verwachten nog heel veel kilo’s binnen te krijgen. Want met vuurwerk moet je je dit jaar echt niet op straat vertonen”, zegt de beraadsvoorzitter.
Veiligheidsregio’s kunnen alleen om de hulp van defensiepersoneel vragen als de nood in een zorginstelling zo hoog is geworden dat zo’n instelling niet meer kan functioneren. De hulp van Defensie is een uiterste redmiddel. Het leger heeft ook niet zomaar duizend of meer mensen beschikbaar om in te springen.
Die boodschap hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandagavond gekregen, aldus hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. De burgemeesters vergaderden online met de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Zij zijn vrijwel altijd aanwezig bij het Veiligheidsberaad, omdat Grapperhaus als minister gaat over de openbare orde en De Jonge over corona.
Over de hulp van Defensie werd gesproken omdat de veiligheidsregio’s Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland in een brandbrief om dergelijke hulp hebben gevraagd. Volgens Bruls overwegen meer regio’s om de hulp van het leger in te roepen.
„Er gelden strikte criteria voor het te hulp roepen van Defensie. De regio’s moeten eerst onder meer uitzoeken of er onderling nog personeel kan worden uitgewisseld, of het Rode Kruis kan helpen en of er nog mensen van buitenaf kunnen instromen. Er is bijvoorbeeld een regio waar de brandweer meehelpt in een instelling. Zulke voorbeelden worden onderling uitgewisseld. Dat het zorgstelsel enorm onder druk staat is duidelijk”, aldus Bruls.
Grapperhaus benadrukt namens het kabinet dat de welwillendheid van Defensie er is en dat militairen beschikbaar zijn mocht het nodig blijken. Wel moet eerst duidelijk worden hoeveel mensen precies nodig zijn en wat voor werkzaamheden ze gaan uitvoeren. Zo is er mogelijk vraag naar „lichte hand-en-spandiensten”, maar ook naar medisch ingewikkeldere taken. Hij benadrukt ook dat regio’s eerst moeten kijken wie zij zelf beschikbaar hebben, om vervolgens mensen te vragen bij het samenwerkingsverband Extra Handen in de Zorg en daarna het Rode Kruis. Toch wordt er volgens hem wel „voortvarend” gewerkt.
De ministeries van Volksgezondheid en Defensie houden de hulpvraag van de drie regio’s dinsdag nog eens tegen het licht, voordat er een besluit wordt genomen, zegt Bruls. „De capaciteit van Defensie is ook niet oneindig. Als een of twee regio’s deze week alle militaire hulp opslokken, is er niemand meer voor regio’s waar het volgende week misschien nog nijpender zal zijn.” Vanaf aanstaande woensdag worden „mogelijk een paar problemen verholpen”, zegt Grapperhaus.
Voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM Roel Coutinho noemt het „verbijsterend” en „ook een beetje beschamend” dat Nederland als laatste in de Europese Unie begint met vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei hij maandagavond in Nieuwsuur.
„We zijn toch een ontzettend goed georganiseerd land en je zou zeggen ja dat kunnen wij”, zei Coutinho over de vaccinatiecampagne. „En als dan blijkt dat het toch wel vrij lang duurt voor je kunt beginnen, dan vind ik dat toch wel vrij verbijsterend.”
Dat Nederland relatief laat begint, betekent volgens de oud-RIVM baas dat de overbelasting van de zorg langer doorgaat. En dat heeft volgens hem niet alleen een nadelig effect voor mensen die het coronavirus oplopen, maar ook voor andere patiënten. „Die kunnen niet opgenomen worden, of operaties moeten worden uitgesteld. Dus dat heeft hele verstrekkende gevolgen. Elke week telt in feite.”
Hij kan ook weinig begrip opbrengen voor het besluit van het kabinet om te beginnen met het inenten van zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen. De Gezondheidsraad adviseert namelijk juist om te beginnen met ouderen zelf. „Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen.”
Coutinho is emeritus-hoogleraar epidemiologie en was de voorganger van Jaap van Dissel bij het RIVM.
Amerikaanse luchthavens hebben zondag het grootste aantal passagiers over de vloer gekregen sinds het begin van de virusuitbraak half maart. Volgens de Transportation Security Administration (TSA), die hierover cijfers bijhoudt, reisden er bijna 1,3 miljoen mensen via vliegvelden in de Verenigde Staten.
Het aantal Amerikaanse vliegtuigpassagiers was nog wel ongeveer 50 procent lager dan op dezelfde datum vorig jaar, maar het was toch ook al de zesde keer in tien dagen dat er meer dan een 1 miljoen reizigers werden gesignaleerd. Dit ondanks dat er nog steeds meer coronabesmettingen bijkomen. Ook blijven deskundigen in het land erop aandringen om niet met het vliegtuig op vakantie te gaan.
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen laten personeel dat eerder op straat belandde door de coronacrisis, de laatste dagen ook weer terugkeren op hun werk. Het is een van de voorwaarden voor de 15 miljard dollar aan steun die de sector krijgt als onderdeel van het coronasteunpakket van 900 miljard dollar, waaronder president Donald Trump zijn handtekening heeft gezet. Om in aanmerking te komen voor de financiële steun, moeten de luchtvaartmaatschappijen medewerkers die onvrijwillig werden ontslagen weer in dienst nemen.
Zuid-Afrika heeft maandag de coronamaatregelen aangescherpt. Zo komt er een totaalverbod voor de verkoop van alcohol, worden op grote schaal evenementen geannuleerd en wordt het dragen van mondmaskers in het openbaar wettelijk verplicht. Ook wordt een avondklok ingesteld. Dat heeft president Cyril Ramaphosa in een televisietoespraak gezegd.
Het land is de miljoen coronabesmettingen gepasseerd als gevolg van een zich sneller verspreidende variant van het coronavirus die onlangs is ontdekt. Het aantal dagelijkse gevallen begon eind november snel te stijgen, tussen de 10.000 en 14.000. Inmiddels zijn 27.000 mensen bezweken aan Covid-19.
„We moeten nu de curve afvlakken om de capaciteit van ons gezondheidszorgsysteem te beschermen, zodat het effectief kan reageren op deze nieuwe golf van infecties” zei Ramaphosa. „De maatregelen kunnen in de komende weken worden herzien als we een aanhoudende daling van de infecties merken.”
De Spaanse autoriteiten gaan een register bijhouden van mensen die weigeren om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren. De gegevens zullen worden gedeeld met andere Europese landen, maar niet publiek gemaakt worden. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa maandag gezegd.
In een interview aan televisiezender La Sexta herhaalde Illa dat het vaccin tegen het coronavirus niet verplicht zal zijn. Maar wie zo’n vaccin weigert, zal wel op een lijst worden gezet die zal gedeeld worden met andere landen in Europa, vervolgde hij. Illa verduidelijkte verder dat het zal gaan om personen aan wie een vaccin werd aangeboden, maar die dat aanbod afsloegen. Het document zal niet publiek worden gemaakt en wordt opgesteld met het grootste respect voor de bescherming van privégegevens, verzekerde de minister.
Volgens de meest recente data is het aandeel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren spectaculair gedaald in Spanje, van 47 procent in november naar 28 procent in december. Het percentage Spanjaarden dat wel bereid is om een vaccin toegediend te krijgen steeg in diezelfde periode van 36,8 naar 40,5 procent.
In Rusland zijn in november ongeveer 26.000 sterfgevallen in verband gebracht met het gevreesde coronavirus, Covid-19. Dat zegt een van de Russische vicepremiers, Tatiana Golikova. Ze baseert zich op de algemene sterftecijfers van het staatsbureau voor de statistiek Rosstat.
Dat stelt dat in de periode januari tot en met november van dit jaar 229.700 meer mensen zijn overleden in Rusland dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is volgens Golikova voor 81 procent te wijten aan het gevreesde coronavirus. Hiermee zou het aantal overleden coronapatiënten in Rusland ongeveer drie keer hoger uitvallen dan tot nog toe viel op te maken uit de cijfers van de gezondheidsautoriteiten (55.000).
In het uitgestrekte land van meer dan 145 miljoen inwoners zijn al bijna 90 miljoen coronatests uitgevoerd en 3 miljoen besmettingen vastgesteld. Bijna 2,5 miljoen patiënten zijn er hersteld of hadden geen ziekteverschijnselen. Het land is begin deze maand begonnen te vaccineren met een coronavaccin dat als eerste ter wereld werd geregistreerd, Spoetnik V van het Russische onderzoeksinstituut Gamaleja.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt sneller dan verwacht. Ziekenhuizen behandelen momenteel al bijna 2600 mensen vanwege een coronabesmetting. Dat niveau zou volgens eerdere berekeningen pas op 31 december worden gehaald.
De nieuwe verwachting is dat het aantal opgenomen patiënten in de komende dagen stijgt naar 2700. „En in de eerste dagen van januari zet de stijging door. We gaan uitkomen boven de piek van de tweede golf. Op veel plekken zien we een sterke stijging, het is echt zoeken naar het laatste beschikbare bed”, zegt Ernst Kuipers. Als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is hij de woordvoerder van de zorg voor coronapatiënten in de ziekenhuizen.
In het hele land is het druk, zegt Kuipers. Dat maakt het ook moeilijk om patiënten te spreiden, want ook in de andere regio’s zijn nauwelijks bedden beschikbaar. „Bij de eerste golf was de instroom het grootst in Noord-Brabant en het noorden van Limburg. De tweede golf was vooral in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Nu zien we de grootste druk in Twente, Gelderland, de regio Zwolle en opnieuw Noord-Holland.”
Op Duitsland kan ook nauwelijks een beroep worden gedaan, want dat land heeft de handen vol aan de eigen patiënten. In de afgelopen dagen zijn zeven Nederlanders overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland.
Om erger te voorkomen moet het aantal positieve tests „rap naar beneden gaan, maar ook dan zitten we nog wekenlang met overvolle ziekenhuizen”, aldus Kuipers. Of het lukt om het aantal besmettingen terug te dringen, hangt ook af van de nieuwe ‘Britse coronavariant’ die in Nederland is opgedoken. Die is besmettelijker dan eerdere versies. Kuipers: „Als dat inderdaad zo is, is dat zorgelijk. Dat zou kunnen leiden tot een aanhoudend hoger aantal besmettingen.”
Ziekenhuizen willen hulp van medisch personeel van Defensie om de coronadrukte op te vangen. „Die vraag is opnieuw aan Defensie gesteld. We hebben nog geen reactie erop, ik hoop zo snel mogelijk antwoord te krijgen”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
Tot nu toe concentreert Defensie zich op het militair hospitaal in Utrecht dat ook beschikbaar is voor de opvang van coronapatiënten. „Soms is het handiger om mensen op locatie in te zetten. De vraag is of ze noodteams kunnen inzetten waar de nood het hoogst is. Dat kan voor korte tijd zijn, voor een aantal dagen of een week, om daar te helpen”, aldus Kuipers. Volgens de ziekenhuisbaas zullen de militaire artsen in de komende dagen hard nodig zijn in een regio als Twente. Hij benadrukt dat Defensie niet onbeperkt mensen beschikbaar heeft en dat het ook met die hulp druk blijft.
In Luxemburg zijn een verpleegster en een verpleger als eersten gevaccineerd tegen Covid-19. Luxemburg ent eerst verplegers en anderen die in de gezondheidszorg werken in. Beiden werken in een Luxemburgs ziekenhuis op afdelingen waar patiënten met besmettelijke ziekten worden behandeld. Maandag en dinsdag worden ongeveer achthonderd gezondheidswerkers gevaccineerd. Woensdag worden ook vierhonderd mensen ingeënt die in de verplegingszorg voor zeer oude mensen werken, berichtte de Luxemburgse overheid.
In België is maandag ook begonnen met vaccineren. Een 96-jarige man kreeg er de medische primeur. Er worden eerst 450 mensen in verzorgingshuizen ingeënt. In Letland wordt ook begonnen met inenten. Ierland bijt dinsdag de spits af. Dan volgt in de Europese Unie alleen Nederland nog met de start gepland op 8 januari.
In Duitsland is tweede kerstdag een begin gemaakt. In het noorden van Beieren hebben plaatselijke autoriteiten gezegd zich zorgen te maken dat de vaccins van de farmaceut Pfizer en BioNTech niet deugdelijk vervoerd zouden worden en daardoor mogelijk niet gebruikt kunnen worden.
Het totale aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is nu opgelopen tot 2573. Dat is het hoogste aantal sinds 3 november. Op die dag piekte de drukte in de ziekenhuizen door de tweede coronagolf en waren 2653 patiënten opgenomen.
Ten opzichte van zondag steeg het aantal opgenomen Covid-19-patiënten met 152. Dat is de grootste toename in een dag sinds mei, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het bijhouden van de gegevens.
Verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 273 coronapatiënten opgenomen en 148 mensen zien vertrekken naar de intensive care, huis of revalidatiecentrum. Daardoor steeg het aantal coronapatiënten in de klinieken met 125 naar 1922.
Intensive cares namen 54 coronapatiënten op, terwijl 27 mensen de ic verlieten. Hoeveel van hen genoeg opgeknapt waren en hoeveel van hen zijn overleden, is niet bekend. In totaal steeg het aantal coronapatiënten op de ic’s met 27. Dat is de grootste toename op de ic’s in een etmaal sinds 24 oktober.
Intensive cares hebben in totaal nog 250 bedden over, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere klachten. Op verpleegafdelingen zijn nog meer dan 2000 bedden beschikbaar voor coronapatiënten en anderen. In totaal hebben de Nederlandse ziekenhuizen dus nog plek voor ongeveer 2300 mensen, wat neerkomt op gemiddeld ongeveer twintig bedden per ziekenhuis.
Op zaterdag hadden de ziekenhuizen meer dan 3200 bedden beschikbaar. In twee dagen tijd zijn dus ongeveer duizend bedden komen te vervallen.
Overal in het land is het druk, en dat maakt het moeilijk om patiënten te spreiden. In de afgelopen 24 uur zijn elf coronapatiënten overgebracht naar andere delen van het land. In de laatste twee weken zijn 149 mensen verplaatst, tegen 205 in de twee weken ervoor. Er liggen zeven coronapatiënten op de ic in Duitsland, evenveel als op zondag.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 7453 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 15 december. Toen was er sprake van een computerstoring en konden veel positieve tests niet worden geregistreerd. Daar is nu geen sprake van, zegt het RIVM. Of de daling komt doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens de kerstdagen vrijdag en zaterdag, laat het instituut in het midden.
Op zondag meldde het RIVM ruim 9000 nieuwe gevallen en op zaterdag bijna 9900. In de dagen daarvoor kwam het cijfer boven de 10.000 uit.
Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad werden 261 positieve tests geregistreerd. In Den Haag kwamen er 158 gevallen bij en in Rotterdam 152. Verder kwamen in Almere 145 besmettingen aan het licht en in Arnhem 105. Ook Ede, Katwijk en Barneveld noteerden relatief veel nieuwe gevallen. Het RIVM constateerde eerder al dat er naar verhouding vrij veel besmettingen zijn in overwegend reformatorische gemeenschappen.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 44. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms pas een tijd later doorgegeven. Op zondag waren 29 sterfgevallen gemeld.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 70.000 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan in de week ervoor, toen het RIVM ruim 79.000 meldingen kreeg.
Het is de derde dag op rij dat het dagcijfer lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen week.
Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn iets meer dan 770.000 mensen positief getest. In werkelijkheid zijn waarschijnlijk meer Nederlanders besmet geraakt. Het totale dodental steeg maandag tot boven de 11.000. Van 11.042 mensen is bevestigd dat ze aan het virus zijn overleden.
De Zweedse regering heeft een noodwet gepresenteerd die het mogelijk moet maken strengere beperkingen op te leggen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. De nieuwe bevoegdheden zouden komende maand ingaan en het bijvoorbeeld mogelijk maken ondernemingen te sluiten of het openbaar vervoer stil te leggen. De noodwet biedt ook de mogelijkheid een maximum te stellen aan het aantal personen in bepaalde publieke ruimten.
Overtreders zullen worden beboet, zei gezondheidsminister Lena Hallengren maandag. Het parlement moet echter nog instemmen met de beoogde beperkingen voor die vanaf 10 januari kunnen worden opgelegd. De regering is nu alleen bevoegd zulke dwingende maatregelen tegen burgers in te zetten en de samenleving plat te leggen indien het land in oorlog is. Door de afwezigheid van zeer strenge maatregelen gold Zweden als een uitzondering in de bestrijding van het virus.
De regering maakt zich zorgen door een toename van het aantal vastgestelde gevallen in de tweede golf van het virus. Het heeft daarom de afgelopen maanden steeds meer beperkingen ingevoerd. Het land heeft echter met bijna 40.000 vastgestelde besmettingen per miljoen inwoners ongeveer net zoveel coronabesmettingen geteld als landen waar zeer strenge maatregelen zijn genomen zoals Frankrijk en Spanje. Het aantal aan het virus toegeschreven sterfgevallen per miljoen inwoners is in Zweden 817 en lager dan in die twee landen.
De ‘Britse coronavirusvariant’ is tot nu toe bij elf personen in Nederland gevonden, meldt het RIVM. Het is aangetroffen bij vijf personen in de regio Amsterdam, bij vijf personen in de regio Rotterdam en bij één persoon in de regio Nijmegen.
Een van de besmettingen die in Amsterdam is geconstateerd, is gevonden bij een persoon die in Flevoland woont. De GGD daar is met bron- en contactonderzoek begonnen.
Reguliere laboratoriumsteekproeven brachten de virusvariant, die niet gevaarlijker maar wel besmettelijker lijkt, vorige week al aan het licht bij drie personen in de regio Amsterdam. Zij zijn niet in Engeland geweest en hebben ook geen onderling contact gehad. Bij bron- en contactonderzoek is, in de omgeving van een van hen, nog iemand gevonden die niet in Engeland is geweest en al eerder met de nieuwe ‘Britse virusvariant’ besmet bleek te zijn geweest.
De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen tegen het coronavirus van Pfizer/BioNTech worden tot aan september 2021 geleverd aan alle EU-landen, meldt de Europese Commissie. Het vaccin van Amerikaans-Duitse makelij wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.
De bewoners van Twentse verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen over een tijdje misschien minder vaak worden gewassen, als er niet snel een oplossing wordt gevonden voor het personeelstekort dat door corona is ontstaan. Ook is er dan misschien geen capaciteit meer om medicijnen toe te dienen, de gezondheid van bewoners te controleren en om steunkousen aan te doen. Daarvoor waarschuwen de zorginstellingen in Twente.
Het aantal mensen dat afgelopen week een bekeuring kreeg voor het niet naleven van de coronamaatregelen is bijna gehalveerd in vergelijking met de week ervoor, meldt de politie maandag. Vorige week ging het om 648 boetes en 525 waarschuwingen. De week daarvoor kregen 1184 mensen een bekeuring voor het niet naleven van de regels en werden 927 waarschuwingen uitgedeeld.
Ook heeft de politie aan minder illegale feesten een einde gemaakt, te weten 33 afgelopen week. De week daarvoor werden 61 illegale feesten beëindigd.
België is als een van de laatste EU-landen begonnen met het inenten van mensen tegen het coronavirus. De 96-jarige Jos Hermans in Sint-Pieters-Woluwe is de eerste Belg die wordt ingeënt.
Luxemburg en Letland beginnen maandag ook met vaccineren.
Alleen Ierland en Nederland beginnen binnen de Europese Unie later met vaccineren. Ierland begint dinsdag en Nederland op 8 januari, ruim anderhalve week na de rest van de EU.
Als het coronavaccin van de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford succesvol kan worden uitgerold kunnen beperkende maatregelen in het Verenigd Koninkrijk worden versoepeld, heeft de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove gezegd. Volgens een ingewijde zou de Britse medicijnwaakhond het zogenoemde Oxfordvaccin deze week nog kunnen goedkeuren.
De eerste inentingen van het coronavaccin in België zijn onderweg naar drie verzorgingshuizen. Vanuit het Universitair Ziekenhuis Leuven zijn de 450 doses van het middel van Pfizer/BioNTech vertrokken.
De eerste inentingen zijn verdeeld over de drie Belgische gewesten. De verzorgingshuizen staan in Puurs-Sint-Amands, Sint-Pieters-Woluwe en Bergen. Ieder verzorgingshuis krijgt 150 doses. Het inenten begint maandag om 11.00 uur.
Door corona hebben we ons het afgelopen jaar veel minder verplaatst dan het jaar ervoor. Op sommige momenten gebruikten we bepaalde vervoersmiddelen zelfs even (bijna) helemaal niet. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat nog voordat ook Nederland met een grote corona-uitbraak te maken kreeg, het virus onze mobiliteit al beperkte.
Van Dissel (RIVM) over wat er mis ging in verzorgingshuizen: „Wat we geleerd hebben is dat daar een heleboel factoren spelen. Daar speelt opleidingsniveau van verzorgenden in, de situatie in de verpleeghuizen. Het is gewoon complexer dan het op te hangen aan een enkele maatregel. Hoe graag je dat ook zou willen”.
Het RIVM zegt het te betreuren „dat medewerkers van verpleeghuizen zich door een zinsnede van Jaap Van Dissel in een NOS jaarinterview geraakt voelen”.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaat maandag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de inzet van het leger in de zorg. Dat zei hij zondagavond in Nieuwsuur.
Daarmee reageert Bruls op de brief die veiligheidsregio’s Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente hebben gestuurd aan de ministeries van Defensie en VWS, waarin ze de noodklok luiden over de capaciteit in de zorg in de strijd tegen het coronavirus.
In een brandbrief aan verschillende ministeries vragen Groningen en Twente militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd, zo meldt RTL Nieuws.
“De nood is ongekend hoog”, schrijft de Groningse burgemeester Koen Schuiling. De regio’s Groningen en Twente kampen met snel toenemend aantal coronabesmettingen. Tegelijkertijd neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg snel toe. “Ik doe een klemmend beroep op u om deze ondersteuning op zeer korte termijn te bieden”, aldus Schuiling. De regio Noord- en Oost-Gelderland sprak vorige week al van een “zeer zorgelijke en verontrustende situatie” vanwege de forse stijging van het aantal besmettingen.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur voor de vierde dag op rij gedaald. De Duitse evenknie van het RIVM, het Robert Koch Instituut (RKI), telde maandagochtend 10.976 nieuwe besmettingen. Dat is een daling van 2779 ten opzichte van zondag toen 13.755 gevallen werden gemeld.
Een groot aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus. In Duitsland, Hongarije en Slowakije werden zaterdag al de eerste vaccins toegediend.
Onder meer in Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland begint de vaccinatiecampagne zondag. Ook Roemenië, Tsjechië, Cyprus en Oostenrijk zetten zondag de eerste prikken. Nederland volgt op 8 januari.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 9108 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is minder dan het etmaal ervoor.
Een dag eerder werd gemeld dat tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 9880 positieve coronatests waren binnengekomen. Dat blijken er na correctie nu 9867.
Wereldwijd hebben meer dan 80 miljoen mensen een besmetting met het coronavirus opgelopen, blijkt zaterdag uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De grens van 40 miljoen werd op 19 oktober gepasseerd.
Met bijna 19 miljoen zijn de meeste besmettingen vastgesteld in de Verenigde Staten. India staat met ruim 10 miljoen op de tweede plek. Brazilië neemt de derde plaats in met 7,4 miljoen, op ruime afstand gevolgd door Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Italië, Spanje en Duitsland. Nederland staat in de lijst op de 19e plek met bijna 765.000 bevestigde gevallen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2342 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 7 november. In de afgelopen twee weken steeg het aantal opgenomen patiënten met bijna 700.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen verpleegafdelingen 1734 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan op vrijdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg afgelopen etmaal met vijftien, van 593 naar 608. In totaal steeg het aantal opgenomen coronapatiënten dus met 45 ten opzichte van vrijdag.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 9880 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is onder het gemiddelde van de afgelopen week, toen ongeveer 11.000 nieuwe gevallen per etmaal aan het licht kwamen. Zo meldde het RIVM zowel op donderdag als op vrijdag ruim 11.500 positieve tests.
Of de daling door eerste kerstdag komt, is niet bekend.
Een groep experts wil dat mensen uit voorzorg vitamine D gaan slikken tegen corona. Er is volgens hen steeds meer bewijs dat vitamine D het risico op Covid-19 verkleint en zorgt voor een milder verloop van de ziekte, schrijft het AD.
Het onderzoek is gebaseerd op een groep van 118 personen met vitamine D-tekorten die werden opgenomen in een Duits ziekenhuis. Zestien van hen overleden. De sterfte van 11,3 procent was veel hoger onder patiënten met een vitamine D-tekort, dan onder andere patiënten.
De kersttoespraak van koning Willem-Alexander, vrijdag rond 13.00 uur op NPO 1, heeft ruim 1,2 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Naar de herhaling aan het eind van de middag keken nog eens bijna 800.000 mensen en via NPO 2 zo’n 176.000.
Bij elkaar opgeteld komt dat neer op 2,2 miljoen tv-kijkers, bijna evenveel als er keken naar de eerste kersttoespraak van de koning in 2013 (2,3 miljoen kijkers). De laatste kerstspeech van zijn moeder, toenmalig koningin Beatrix, werd in 2012 door 1,8 miljoen Nederlanders gezien.
Koning Willem-Alexander stond in zijn toespraak stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem. Naast de bemoedigende woorden bedankte de koning ook iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronavoorschriften heeft gehouden. Hij zei dat de coronapandemie “het allerbeste” in ons heeft wakker gemaakt, maar ons ook confronteerde “met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving”, daarbij doelend op onrust en onzekerheid. “Daar kunnen we slecht mee omgaan. We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep”, aldus de koning.
Ook het genootschap Onze Taal heeft anderhalvemetersamenleving uitgeroepen tot woord van het jaar 2020. Dat maakte directeur Vibeke Roeper zaterdag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. Eerder riep woordenboek Van Dale anderhalvemetersamenleving uit tot woord van het jaar.
Onze Taal kiest elk jaar voor een woord dat het beste het jaar samenvat en typeert. Hiervoor kunnen ook woorden in aanmerking komen die niet in het jaar zelf zijn ontstaan. De woorden worden aangedragen door de leden van het genootschap. Daarna mogen de leden hun stem uitbrengen. Anderhalvemetersamenleving karakteriseert 2020 het best, stelt Onze Taal. „Het woord geeft kernachtig weer hoe de coronapandemie ons leven (voorgoed?) heeft beïnvloed.”
Op de tweede plaats staat het woord huidhonger, de hunkering naar lichamelijke aanraking. De derde plek is voor het woord hamsteren in gebarentaal. Hamsteren werd in deze variant populair dankzij gebarentolk Irma Sluis, die het woord tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte treffend uitbeeldde.
Zo’n 15 procent van de leden van Onze Taal heeft gestemd. Met 23.000 leden is Onze Taal een van de grootste taalverenigingen ter wereld.
„De vaccins komen er nu echt aan, dat zullen we in de luchtvaart vanaf het tweede kwartaal van 2021 gaan merken. Maar dat betekent niet dat alles meteen terug is bij het oude. De economie heeft een enorme klap gehad. Ik verwacht niet dat we voor 2024, 2025 terug zijn op het oude niveau.” Dat stelt Schipholbaas Dick Benschop in een vraaggesprek met Het Parool.
De overheidssteun voor KLM, goed voor de helft van het verkeer op Schiphol, is een opsteker, zegt Benschop. „Het is fijn om te zien dat Nederland KLM helpt, dat is cruciaal. We vormen met zijn allen één systeem, luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren, bedrijven.” Corona heeft het luchthavenbedrijf, dat ook de vliegvelden bij Eindhoven, Rotterdam en Lelystad uitbaat, gedwongen te saneren. Daarbij verdwijnen honderden arbeidsplaatsen en ook zes van de twintig directeuren. „Pijnlijk”, zegt Benschop.
Maar het virus biedt Schiphol ook een tweede kans. „De terugval geeft ons een aantal jaar voor gecontroleerd herstel. Met minder hinder en overtuigende stappen qua duurzaamheid. Daarmee gaat de belasting van Schiphol behoorlijk omlaag terwijl de opbrengsten, maatschappelijk en economisch, toenemen. Zo creëren we ook ruimte in de geluidszones voor broodnodige woningbouw: Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam.”
Kort voor de eerste coronavaccinaties in de Europese Unie, zegt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie de hoop te hebben dat alles in het komende jaar weer normaler gaat verlopen. „De vaccinaties zullen helpen om geleidelijk aan terug te keren naar ons normale leven”, zei Ursula von der Leyen in een video op Twitter zaterdag.
Als er genoeg mensen gevaccineerd zijn, zegt ze, kunnen de mensen weer gaan reizen, vrienden en familie zien en de vakantie normaal doorbrengen. „Maar tot die tijd moeten we voorzichtig blijven.” De eerste doses van het coronavaccin, gemaakt door Pfizer en BioNtech, zullen zondag in de EU worden geïnjecteerd.
„Vandaag is de leveringsdag,” zei Von der Leyen. „En morgen beginnen de vaccinaties tegen Covid-19 in de Europese Unie.” Het vaccin zal op hetzelfde moment beschikbaar zijn in alle 27 EU-landen, zei ze. „En mensen kunnen gevaccineerd worden in Athene, in Rome, in Helsinki, in Sofia, waar dan ook.” Zij zei dat de Europese inentingsdagen een ontroerend moment zijn van eenheid en een Europees succesverhaal. Binnenkort zullen er meer vaccins beschikbaar zijn. „Laten we van 2021 ons jaar van Europees herstel en hoop maken.”
Een aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van hun burgers tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland. Nederland volgt op 8 januari.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is voor de tweede dag op rij gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zaterdagochtend 14.455 nieuwe gevallen gemeld.
Vrijdagochtend werden er door het RKI nog 25.533 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur gemeld, de dag daarvoor lag het aantal op ruim 32.000. Afnames tijdens en na het weekend en feestdagen en toenames naarmate de week vordert, zijn in Duitsland nagenoeg een vast patroon. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.627.103 personen vastgesteld.
In het laatste etmaal overleden in Duitsland nog eens 240 patiënten aan de gevolgen van Covid-19, een dag eerder waren dat er 412. Het totale officiële aantal coronadoden staat in de Bondsrepubliek nu op 29.422.
Sinds vorige week woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari, kwam bondskanselier Angela Merkel overeen met de deelstaatregeringen.
Advertentie