Eerdmans en Nanninga doen met JA21 mee aan verkiezingen
Joost Eerdmans en Annabel Nanninga richten de nieuwe partij JA21 op en doen daarmee mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Dat hebben de twee politici, die onlangs opstapten bij Forum voor Democratie, bekendgemaakt op Twitter.
„Het werk is nog niet af”, zeggen Eerdmans en Nanninga. „Nog altijd bestaat in Nederland de behoefte aan een brede volkspartij op rechts.” Een verkiezingsprogramma en kandidatenlijst zijn er nog niet, die volgen later.
Nanninga zat tot voor kort voor FVD in de Eerste Kamer en Eerdmans stond hoog op de oorspronkelijke kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Maar zij hielden het voor gezien na een felle interne ruzie. Met veel andere prominenten vonden zijn dat partijleider Thierry Baudet veel te slap optrad tegen uitingen van antisemitisme en nazisympathieën bij de jongerenbeweging van FVD.
„We gaan door”, twittert Nanninga, die eerder al had laten weten de oprichting van een nieuwe partij serieus te overwegen. Eerdmans voegt daar aan toe dat zij de afgelopen weken veel verzoeken hebben gekregen om „een daadkrachtige rechtse no-nonsense partij op te richten”.
Andere opgestapte FVD’ers reageren opgetogen. „Geweldig nieuws voor alle verweesde kiezers op rechts”, zegt Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verweij.
Als speerpunten van de nieuwe partij noemt Eerdmans onder meer een „zeer strikt immigratiebeleid, het zorgen voor meer zorgcapaciteit en het terugdraaien van belastingverhogingen”. Verder wil JA21 dat het klimaatakkoord van tafel gaat en maakt de partij zich sterk voor minder invloed van de Europese Unie op het Nederlands beleid. „De gemeenschappelijke markt is prima, maar we willen af van de open grenzen. Naar het voorbeeld van Denemarken zouden we vliegende brigades kunnen inzetten voor grenscontroles.”
Ook veiligheid is een belangrijk punt. Eerdmans zegt dat JA21 miljoenen wil uittrekken voor de aanpak van drugskartels die in Nederland actief zijn.
Over het aantal zetels dat de partij zou kunnen halen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer is Eerdmans voorzichtig. „We leven in een rare tijd, maar ik heb er een goed gevoel over. Wij passen in het gat tussen VVD en PVV. Dat gat is behoorlijk groot. Een handjevol zetels moet mogelijk zijn. Daarmee kunnen we het verschil maken en helpen bij de vorming van een kabinet met een rechts profiel.”