Kerk & religie
PThU wil op termijn naar één locatie

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), die nu vestigingen heeft in Amsterdam en Groningen, wordt op termijn op één locatie gevestigd.

Kees Boele, beeld PThU
Kees Boele, beeld PThU

Dat heeft de PThU recent in een mail aan haar medewerkers en studenten laten weten, bevestigde bestuurder Kees Boele vrijdag.

De universiteit, die predikanten opleidt voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), heeft sinds 2012 twee locaties: aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De bachelor van de PThU is gecombineerd met respectievelijk die van de VU en de RUG.

De PThU werkt momenteel aan een nieuw instellingsplan, dat in het voorjaar van 2021 wordt gepresenteerd. Daarin wordt de strategische koers uitgezet voor de komende zes jaar, aldus Boele. In een update over het plan richting medewerkers en studenten is nu onder andere meegedeeld dat er wordt toegewerkt naar een „unilocatie”, aldus Boele. „Het is nog heel prematuur. Alleen het principe is uitgesproken.”

De bestuurder kan dan ook nog niets zeggen over de plaats waar de PThU gevestigd gaat worden: Amsterdam, Groningen of misschien zelfs een nieuwe plaats. „Dat zal te maken hebben met het profiel dat onze universiteit gaat krijgen. Uit wat we inhoudelijk willen, leiden we vervolgens af welke accommodatie en locatie daarbij passen. Alle opties zijn open.”

Aanleiding om de koers in te zetten naar een unilocatie zijn volgens Boele onder andere de externe veranderingen in kerk en maatschappij. „We zijn als PThU met zo’n 300 studenten en ruim 120 medewerkers een kleine en kwetsbare instelling. Geen grote universiteit die zich alles kan veroorloven. Dat vraagt om een scherp en helder profiel in het veld en om duidelijke keuzes als het gaat om onderwijs, onderzoek en valorisatie. Om die reden is het handig dat in de toekomst alles op één plek zit. Daarbij komt dat het goed is dat je als universiteit een gemeenschap bent.”

Wanneer er meer duidelijkheid komt over de vestigingsplaats van de PThU, kan de bestuurder niet zeggen. Wel is helder dat de plannen in 2027 gerealiseerd moeten zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer