De wereld is in de greep van de coronacrisis. Sinds dinsdag 13 oktober is in Nederland een „gedeeltelijke lockdown” van kracht. Meerdere farmaceuten brachten de afgelopen weken positieve berichten naar buiten over de effectiviteit van de vaccins die ze in ontwikkeling hebben.
Advertentie
Burgemeester Han van Midden van Roosendaal heeft per direct de noodverordening ingetrokken die daar van kracht was vanwege overlast door jongeren. Volgens de gemeente is het de afgelopen dagen „relatief rustiger geworden”, waardoor de noodmaatregelen verplicht afgeschaald moeten worden.
Zorginstanties hebben in de herfst opnieuw een hoger percentage ziekteverzuim onder personeel gemeld. Waar het verzuimpercentage in september op 6,28 procent lag, steeg dit in oktober tot 7,22 procent, aldus kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet.
In augustus lag het verzuimpercentage op 5,73 procent. Vanaf maart, het begin van de coronapandemie, meldden zorginstanties zonder uitzondering hogere verzuimpercentages dan in 2019.
In oktober waren dagelijks ongeveer 67.000 werknemers van ziekenhuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en uit de gehandicaptenzorg en de verzorging, verpleeg- en thuiszorg niet inzetbaar. In totaal werken er volgens Vernet zo’n 930.000 mensen in deze sectoren. Academische ziekenhuizen zijn niet meegenomen in het onderzoek. Ook zijn de cijfers exclusief werknemers die wegens de corona-uitbraak in thuisquarantaine zaten of wachtten op een testuitslag.
Een reden voor de stijgende cijfers is volgens Vernet de extra druk op het personeel in de zorg door de tweede coronagolf. „De druk op werknemers was ook voor de pandemie al hoog. En dit ziekteverzuim hakt er alleen maar verder in. Want als de helft van het personeel op een afdeling ziek is of in quarantaine moet, wat denk je dan dat er met de andere helft gebeurt?”
Het onderzoek van Vernet beslaat zo’n 80 procent van de werknemers in Nederlandse ziekenhuizen, academische ziekenhuizen uitgesloten. Uit de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg zijn zo’n 70 tot 75 procent van de werknemers in het onderzoek opgenomen en uit de verpleeghuis- en thuiszorg zo’n 55 procent. Welke zorginstellingen data voor het onderzoek aanleverden kan een woordvoerder van Vernet niet zeggen.
Frankrijk streeft ernaar om tussen april en juni volgend jaar te beginnen met een grootschalige vaccinatiecampagne tegen corona.
Vanaf eind december of begin januari komen eerst de kwetsbaarste groepen aan de beurt, aldus president Emmanuel Macron. Daarna volgt de inenting voor de rest van de bevolking.
De Franse gezondheidsautoriteiten willen dat er wordt begonnen met ouderen in tehuizen en het personeel daar, zodra de vaccins beschikbaar zijn.
Op de eerste dag dat mondkapjes verplicht zijn in openbare ruimtes, doen zich geen problemen voor in winkels. „De invoering van de plicht loopt super soepel”, zegt winkeliersorganisatie INRetail. Het dragen van een mondkapje in winkels was volgens de organisatie de afgelopen tijd al de norm, omdat een dringend advies gold om in openbare ruimtes een mondmasker te dragen.
In de winkels van Blokker, Intertoys en de Big Bazar worden ook geen problemen verwacht door de plicht, zegt een woordvoerder. „We hebben nog geen incidenten vernomen. Wij gaan ervan uit dat de mondkapjesplicht goed zal worden opgevolgd. Het is geleidelijk gegaan, en je zag de afgelopen tijd al dat veruit de meeste mensen het mondkapje automatisch opzetten.”
In de supermarkten van DEEN zijn de eerste ervaringen ook positief. De enkele klant die geen mondmasker draagt, wordt aangesproken en krijgt een gratis mondkapje. „De ervaring laat zien dat deze klanten dan het mondmasker toch gaan dragen”, aldus de supermarkt. Indien nodig worden er aanvullende maatregelen genomen in de winkels. „Maar wij vertrouwen erop dat de mondmaskerplicht niet tot vervelende situaties zal leiden in de winkels.”
Verder merkt brancheorganisatie INRetail op dat de zogeheten ‘face shields’ die werknemers in winkels mogen dragen soms wat verbazing oproepen bij consumenten. „Sommige consumenten waren er niet van op de hoogte dat dat is toegestaan, en daar krijgen we wat vragen over binnen”, aldus een woordvoerder.
Een face shield is geen alternatief voor een mondkapje voor publiek gebruik. Wel mag er bij de uitvoering van sommige beroepen worden gekozen voor een spatscherm, bijvoorbeeld als een werknemer anders acht uur lang met een mondkapje op zou moeten staan. Het moet dan wel gaan om een spatscherm dat het hele gezicht bedekt, en niet „zo’n half ding onder je kin”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week.
De winkelstraten in Belgische steden als Brussel, Antwerpen en Leuven zijn druk maar niet overvol. Op de eerste dag na heropening van de niet-essentiële winkels sinds vier weken in verband met het coronavirus zijn er volgens de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) tot nu toe nergens grote problemen. De landelijke winkeliersvereniging Comeos spreekt van een „beduidend drukkere” dinsdag dan normaal, maar van een stormloop op kleding-, speelgoed- en andere niet-noodzakelijke winkels is vooralsnog geen sprake.
In de steden zijn voorzorgsmaatregelen genomen om de verwachte extra toeloop in de hand te houden. Winkelstraten kunnen deels of volledig worden afgesloten als er te veel mensen worden geteld, er zijn looproutes uitgestippeld, er mag maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen en er is extra personeel en politie buiten om het ‘funshoppen’ in goede banen te leiden. Zo werd in de ‘Kalverstraat’ van Brussel, de Nieuwstraat, na het middaguur uit voorzorg een van de toegangen tot de voetgangersstraat afgesloten omdat zich lange rijen begonnen te vormen bij grote kledingketens. De shoppers werden omgeleid en beter verspreid over de straat.
Winkelen mag alleen solo (behalve met kinderen uit eigen gezin) en maximaal dertig minuten, met mondkapje op en handen moeten worden gedesinfecteerd met gel die bij de winkelingang moet staan.
„Zoals in alle centrumsteden zal zaterdag de grote stresstest zijn”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani van Leuven in het VRT-middagjournaal. „Maar we zijn voorbereid. Als het moet zullen we delen van de stad afsluiten.”
Amsterdam telt meer dan 40.000 coronagevallen, als eerste gemeente in Nederland. Afgelopen etmaal zijn in de hoofdstad 248 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen, en daardoor staat de teller nu op 40.003 besmet geraakte inwoners.
In Rotterdam is het coronavirus vastgesteld bij 34.330 inwoners. De Maasstad telt wel de meeste sterfgevallen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 606 Rotterdammers overleden aan de besmetting, tegen 420 Amsterdammers.
Den Haag heeft sinds februari 22.179 positieve gevallen geregistreerd en in de gemeente Utrecht is het coronavirus aangetroffen bij 13.948 inwoners. Daarna volgen Tilburg (7362), Eindhoven (6609), Almere (6345), Breda (6027)m Zaanstad (5624) en Nijmegen (5156). Van de 355 gemeenten in Nederland zijn er inmiddels 141 waar meer dan duizend inwoners positief zijn getest. In september, aan het begin van de tweede golf, waren dat er zes.
Op Schiphol is een nieuwe extra grote testlocatie geopend waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus. Op een locatie bij P4 Lang Parkeren kunnen mensen terecht voor zowel sneltests als reguliere tests. De capaciteit is nu 2000 personen per dag. Dit aantal kan de komende maanden opgeschroefd worden naar 15.000 tests per dag.
Vorige maand werd bekend dat er rond de twintig zogeheten XL-testlocaties komen, verspreid over het land. De teststraat op Schiphol kwam tot stand door een samenwerking van onder meer GGD Kennemerland, Streeklab Haarlem, Schiphol en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).
Om een voortvarende start te maken is deze week personeel van de Koninklijke Landmacht ingezet. Zij houden zich bezig met onder andere de opleiding van personeel en het afnemen van sneltests.
In de eerste week van januari worden mogelijk de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft dat dinsdag laten weten naar aanleiding van de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat het vaccin moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm.
De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Het RIVM, GGD’s, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken hierin samen. „Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis.” Het is nu eerst belangrijk dat het EMA zorgvuldig zijn werk doet, aldus de minister.
Advertentie
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gedaald. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 4073 meldingen van positieve coronatests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op maandag meldde het instituut iets meer dan 4600 gevallen en op zondag bijna 5600. Het aantal meldingen schommelt de laatste weken.
Het verbod op zingen door amateurkoren verandert per dinsdag 1 december 2020 in een dringend advies om niet samen te zingen. Het kabinet ontraadt het samen zingen daarmee nog altijd. Lees verder:
Het aantal coronagevallen is ook de afgelopen week licht gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 33.949 meldingen van positieve coronatests. Een week eerder waren het er 36.931 en de week daarvoor 37.706.
Ook het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen kwamen 406 meldingen van overleden coronapatiënten binnen, tegen 422 de week ervoor. Verder werden 1007 coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling van een ziekenhuis en 183 op de intensive care. De week ervoor waren het er respectievelijk 1291 en 193
Het zogeheten reproductiegetal bleef vrijwel gelijk. Het cijfer staat nu op 1,04, tegen 1,02 vorige week. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Hoe hoger het boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden.
Oostenrijk is dinsdag begonnen met de landelijke screening op het coronavirus in het kleine stadje Annaberg-Lungötz bij Salzburg. Het is een proef voordat aan het einde van de week massale tests van de hele bevolking van start gaan.
De regering heeft 10 miljoen snelle tests besteld, met als doel een aanzienlijk percentage van de 9 miljoen mensen in Oostenrijk in twee fasen te screenen.
De eerste fase gaat vrijdag van start in Wenen en in de provincies Tirol en Vorarlberg.
Bondskanselier Sebastian Kurz heeft er bij de bevolking op aangedrongen deel te nemen aan het vrijwillige programma, met het argument dat het opsporen van veel Covid-19-gevallen de huidige lockdown-maatregelen helpen versoepelen.
De Oostenrijkse tests zijn gebaseerd op vergelijkbare recente screenings in Slowakije en Noord-Italië.
Patiënten met coronasymptomen die binnenkomen op de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, krijgen voortaan een sneltest die duidelijkheid geeft over drie virussen. Een apparaat stelt vast of het om het coronavirus gaat, of twee virussen die de griep veroorzaken.
De test is voor het ziekenhuis niet helemaal nieuw. „We gebruiken deze test in het griepseizoen. Dat doen we al drie jaar. Wat wel nieuw is dat we nu ook meteen kijken of een patiënt corona heeft”, zegt Marieke van Schijndel, manager Spoedeisende Hulp. „De patiënt wordt dus in één test gecontroleerd op drie virussen”, vervolgt ze.
Een van de voordelen van de nieuwe testmethode is dat er sneller beoordeeld kan worden of een patiënt naar een speciale geïsoleerde afdeling moet of dat hij opgenomen kan worden op een reguliere verpleegafdeling.
Medewerkers van het ziekenhuis zijn de afgelopen weken getraind om de snelle test uit te voeren.
Op Curaçao zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen overleden die in het ziekenhuis lagen met Covid-19. Het gaat om een persoon van 73 en één van 74 jaar oud. Beide personen lagen niet op de intensive care, maar op de special Covid-19 afdeling van het ziekenhuis. Op dit moment liggen er nog zes personen op die afdeling, vier mensen liggen op de intensive care.
Daarmee is het aantal coronadoden op het eiland gestegen tot zes. Op Curaçao zijn vanaf 1 december nieuwe, strengere coronamaatregelen in werking getreden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo mag er in restaurants, bars en hotels geen alcohol geschonken worden voor een periode van drie weken. Mensen mogen wel alcohol in de supermarkt of bij de slijterij kopen om thuis op te drinken. In totaal waren er maandag 1224 personen besmet met het virus.
Van het winkelend publiek in Maastricht afgelopen zaterdag kwam 85 procent uit het Franstalige deel van België. Dat zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdag. Penn zei dat op basis van de ervaringen van onder meer de zogenoemde hospitality guides en handhavers, evenals de informatie die haar bereikte vanuit de wachtrijen bij winkels. Penn heeft een brief geschreven aan de gouverneur van de provincie Luik met het verzoek mensen op te roepen niet in Maastricht te komen winkelen.
Penn wijst er in haar brief op dat de grensgemeentes in Zuid-Limburg erg in trek zijn bij inwoners uit de buurlanden, waaronder de regio Luik. „Hierdoor is het te druk in de winkelgebieden en dit vergroot de kans op verspreiding van het coronavirus”, schrijft ze. „Dat is een onwenselijke situatie. Ik verzoek u daarom in uw regio nogmaals onder de aandacht te brengen dat ondernemen van niet-essentiële reizen naar de regio Zuid-Limburg niet wenselijk is. Graag gaan we met u in overleg om te bespreken hoe we hier gezamenlijk in kunnen handelen.”
Maandag riep burgemeester Marino Keulen van de Belgische grensplaats Lanaken Maastricht op funshoppende Belgen op de bon te gooien wegens schending van de coronamaatregelen. Maar Penn ziet dat niet zitten. Ze zei dat daarvoor geen capaciteit is. Zo had zij afgelopen zondag slechts zes handhavers in de stad. „En dat is al meer dan normaal”, zei ze. „Het is heel onrechtvaardig als je er 20 van de 10.000 pakt. Daar gaat niet veel waarschuwende werking van uit.”
De stad gaat nu extra beveiligers inzetten, naast de boa’s en de zogenoemde hospitality guides. Deze gidsen zijn vriendelijk en uitnodigend, maar de beveiligers „staan er steviger met hun pakje aan”, aldus Penn. „Soms moet je een beetje meer je tanden laten zien, duidelijk maken dat dit niet kan”, zei ze sprekend over de te grote opeenhoping van mensen met name in de twee grote winkelstraten, de Kleine en de Grote Staat, in de Limburgse hoofdstad afgelopen weekend.
Verder zei Penn dat de meeste winkels een goed deurbeleid hebben en ook de drukte voor de deur op straat goed in de gaten houden. Maar ze vertelde ook, dat sommige winkelketens dat niet doen. „Die komen niet helpen buiten de deur”, en die ketens zouden daartoe „instructies van bovenaf” hebben gekregen, aldus Penn. Zij noemt zoiets onaanvaardbaar en heeft daarover maandagavond een punt gemaakt tijdens het beraad van burgemeesters. Om welke ketens het gaat wilde ze niet zeggen.
Een uitbraak van Covid-19, begonnen in een kerk in Charlotte in de Verenigde Staten, heeft ondertussen al minstens twaalf doden geëist. Lees verder:
In Vietnam, dat tot nu relatief weinig last had van de coronapandemie, duiken nieuwe besmettingen op. Dinsdag maakte het land melding van twee nieuwe coronagevallen die verband houden met een nieuwe binnenlandse infectie in Ho Chi Minhstad, het zakencentrum van het land, aldus de regering.
Het land staat weer op scherp nadat de autoriteiten maandag een eerste besmetting na 89 dagen rapporteerden. De autoriteiten sloten verschillende wijken in de dichtbevolkte stad af.
Vietnam heeft in totaal 1349 besmettingen met het coronavirus geregistreerd, met 35 doden.
Advertentie