Polioachtig virus zorgt bij kinderen voor verlammingen
Een vrij onbekende ziekteverwekker met de naam enterovirus D68 (EV-D68) kan bij kinderen zorgen voor verlammingen. Het gaat om een verkoudheidsvirus met polioachtige verschijnselen.
Arts-microbioloog Coretta van Leer en viroloog Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwden zaterdag week voor de gevolgen van het virus.
Het verkoudheidsvirus zorgt bij de meeste kinderen slechts voor milde verschijnselen zoals een snotneus. De ziekteverwekker vermenigvuldigt zich in de luchtwegen. Bij ongeveer één op de duizend kinderen raakt echter ook het ruggenmerg aangetast en ontstaan verlammingen, voornamelijk in het bovenlichaam.
In ernstige gevallen kunnen patiënten daardoor niet altijd meer zelfstandig ademen en is beademing nodig. Ook kunnen ze spierkracht in hun schouder of arm verliezen. Als na een MRI-scan blijkt dat de verlamming het gevolg is van schade aan zenuwbanen in het ruggenmerg, luidt de diagnose ”Acute Flaccid Myelitis” (AFM).
Geen vaccin
Tot dusver is er geen behandeling voor de aandoening. Een vaccin is er ook niet. Het gebruik van ontstekingsremmende steroïden raden Van Leer en Niesters sterk af omdat het virus zich daardoor beter vermenigvuldigt.
EV-D68 heeft zowel in 2014 als in 2016 een golf van besmettingen veroorzaakt, melden de artsen uit het UMCG. In Nederland zijn in 2016 volgens meldingen zo’n veertig patiënten besmet geraakt met het virus. Twee kinderen zijn verlamd geraakt. In Europa zijn tot nu toe enkele honderden gevallen bekend van opnames op een ic-afdeling; bij ongeveer dertig kinderen met verlammingen bleek de diagnose EV-D68. Het lijkt erop dat het virus om het jaar actiever is. Daarom verwachten beide artsen in 2018 nieuwe ziektegevallen.
Eén van de Nederlandse kinderen is een peuter uit Winschoten die vorig jaar binnen 48 uur totaal verlamd raakte, zo meldde de Volkskrant vanmorgen. Het kind lag in het UMCG bijna vijf maanden aan de beademing waarna hij in klinieken in Duitsland terechtkwam. Het lijkt volgens zijn behandelaars uitgesloten dat het kind ooit nog van de beademing afkomt.
Van Leer en Niesters denken dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt dan de meldingen aangeven. Dit komt door onbekendheid met het virus. „Daardoor worden niet altijd de juiste testen gedaan en de juiste diagnose gesteld. Verder is het tot op heden niet verplicht dat artsen melding maken van een besmetting met EV-D68 en AFM.” Beide artsen pleiten daarom voor een verplichte meldingsregeling.
EV-D68 huist in de luchtwegen. Dat is het verschil met het poliovirus dat zich vooral in de darm vermenigvuldigt. Beide virustypen behoren echter wel tot dezelfde familie van enterovirussen. Als iemand na een verkoudheid verschijnselen van spierverlamming krijgt, kan er getest worden op EV-D68 door met een wattenstaafje neusslijm af te nemen en te laten testen in een lab, stellen Van Leer en Niesters.
Zie ook: digibron.nl (vitamine C en polio) en (onderzoek nodig naar rol vitamine C tegen infecties); rd.nl (vitamine C redt levens op ic)