Pluimveehouderij woest over NVWA-oproep
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het bij de pluimveehouderij stevig verbruid. Dinsdag gaf Freek van Zoeren, tweede man bij de NVWA, op televisie aan consumenten het advies om voorlopig geen eieren te eten. „Een verschrikkelijke en totaal onnodige oproep”, vindt Eric Hubers, voorman van de kippenboeren.
De NVWA-man zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn. Hubers vindt dat onbegrijpelijk. „Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel”, zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken woensdagmiddag over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.
„Eieren die nu in de winkel liggen zijn veilig, en dat weet de NVWA heel goed. Alle verdachte bedrijven zijn de afgelopen twee weken geblokkeerd, daar komt geen ei meer van in de handel. Het is onzin om nu de consument te waarschuwen”, zegt Hubers. Hij is voorzitter van de LTO-vakgroep pluimveehouderij en lid van het crisisteam dat met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken overlegt over het fipronilschandaal.
De NVWA heeft 180 kippenboerderijen op slot gezet omdat de eieren mogelijk besmet zijn met het verboden insecticide fipronil. Dat was zonder dat de boeren ervan wisten gebruikt door een bedrijf dat vogelmijt –in de volksmond bloedluis genoemd– kwam bestrijden. Het eten van eieren waar fipronil in zit kan bij hoge concentraties risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.
Van Zoerens oproep brengt het risico met zich mee dat consumenten helemaal geen eieren meer kopen. „Zo’n boycot is het laatste wat de sector nu kan gebruiken. Van de 1000 bedrijven zitten er 180 in grote problemen, doordat ze geblokkeerd zijn. Als de anderen hun eieren hun ook moeilijker kwijt kunnen, is de ramp niet te overzien”, zegt Hubers.
De NVWA-man zei in het tv-programma Nieuwsuur dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn. Het duurt naar verwachting nog tot zondag voordat alle testuitslagen bekend zijn.
Dat Van Zoeren een signaal afgeeft, begrijpt Hubers. „Maar hij had erbij moeten zeggen dat dit alleen geldt voor eieren die mensen eerder gekocht hebben en misschien nog in de koelkast hebben liggen.”
Dinsdagavond voegde de NVWA nog eens zeventien codes toe aan de lijst van eieren met een te hoog gehalte fipronil. Op die lijst staan nu 27 codes van eieren die niet veilig zijn voor kinderen. Eén code heeft betrekking op eieren die een „acuut gevaar voor de volksgezondheid” vormen.
De NVWA breidt zijn onderzoek in het fipronilschandaal uit naar voedingsmiddelen waar mogelijk eieren met een riskant gehalte van het gif in zijn verwerkt, zei een woordvoerster woensdagmorgen. Wanneer het onderzoek is afgerond kon zij niet zeggen. Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, kant-en-klaar maaltijden, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.
Woensdag bleek ook dat eieren met fipronil mogelijk al meer dan een jaar in de winkels verkocht zijn. Het bedrijf ChickFriend, dat het middel gebruikte, was vorige zomer al op pluimveehouderijen actief, schrijft de Volkskrant woensdag.
Ook in Duitsland is onrust ontstaan door de affaire. De aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft inmiddels bijna een miljoen eieren uit de winkels terug laten halen. Het strafrechtelijk onderzoek in Nederland is volgens justitie „in volle gang”.
Emeritus hoogleraar voedingswetenschappen Martijn Katan relativeert woensdag in deze krant het gezondheidsrisico van het eten van eieren met fipronil. Hij spreekt van een storm in een glas water. „Ik denk dat je je als consument geen zorgen hoeft te maken. Voor de sector is het een tragedie.” Volgens Katan treedt de overheid opvallend hard op.