Binnenland

Insecticide fipronil een Franse uitvinding

De ophef rond met fipronil besmette eieren is in enkele dagen uitgeroeid tot een voedselschandaal. Maar wat is fipronil eigenlijk?

ANP
2 August 2017 11:59Gewijzigd op 16 November 2020 11:09

Wie thuis een kat of hond heeft is hoogstwaarschijnlijk al eens in contact gekomen met fipronil. Het is een insecticide dat zit verwerkt in sommige merken vlooienbandjes. Het doodt vooral volwassen vlooien, melden websites voor de verzorging van katten en honden.

Fipronil is een chemische stof, ontwikkeld door het voormalige Franse farmaceutische concern Rhône Poulenc. Het kwam in 1993 op de markt. De rechten van het product zijn sinds 2003 in handen van het het Duitse BASF.

Het middel werkt behalve tegen vlooien ook tegen teken, luizen, mijten en mieren. In pluimveesector is fipronil opgedoken in het bestrijdingsmiddel Dega-16 dat wordt gebruikt om bloedluis in de stallen te bestrijden. Het is een legaal product.

Dega-16 is gebruikt door ChickFriend, een Gelders bedrijf gespecialiseerd in bloedluisbestrijding bij pluimveebedrijven. ChickFriend heeft het product gekocht in België waar er vermoedelijk illegaal fipronil aan is toegevoegd. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. Met andere woorden:het levert niet direct gevaar op voor de volksgezondheid. Alleen grote hoeveelheden kunnen leiden tot schade aan nieren, lever en schildklier.

Voor het consumeren van eieren heeft het Voedingscentrum de volgende aanbevelingen:1 tot 2 eieren per week voor kinderen tot 4 jaar en 2-3 eieren per week voor iedereen ouder dan 4 jaar. Deze hoeveelheden leveren geen gevaar voor de gezondheid.

Gemiddeld eten Nederlanders 195 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade en pasta’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer