Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden veiligheidswet voor Hongkong aangenomen. Het wetsvoorstel is met unanieme stemmen goedgekeurd door het Staand Comité van het Volkscongres. Staatsmedia zullen naar verwachting later op de dag meer details over de wet publiceren.
Met de nieuwe wet voor nationale veiligheid verstevigt Peking zijn greep op Hongkong, dat 23 jaar geleden werd overgedragen aan China, maar wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement hield. Internationaal is met grote bezorgdheid gereageerd op de plannen van China voor de nieuwe wet.
De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de Europese Unie en de VN-waakhond voor de mensenrechten hebben allemaal de vrees geuit dat de wet zou kunnen worden gebruikt om kritiek op Peking te onderdrukken. Soortgelijke wetten hanteren de Chinese machthebbers op het autoritaire vasteland.
De veiligheidswet komt volgens Peking in reactie op de onlusten in Hongkong van afgelopen jaar die waren ontstaan na een wetsvoorstel waarmee uitlevering aan China mogelijk werd. Met de nieuwe wet wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en ondermijning verboden. De wet die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong.
De wet treedt in werking zodra hij is gepubliceerd in Hongkong. De verwachting is dat dit snel gebeurt. De bedoeling is dat China een nationaal veiligheidsbureau in Hongkong gaat opzetten dat inlichtingen verzamelt, dat misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt en dat „supervisie houdt over en sturing geeft aan het stadsbestuur”.
De bekende pro-democratie-activist Joshua Wong zei in reactie op het nieuws over de wet dat hij stopt als leider van de groep Demosisto. Volgens Wong wordt hij „een primair doelwit” van de nieuwe nationale veiligheidswet. De regering in Taiwan heeft in een reactie zijn burgers gewaarschuwd voor de risico’s bij het bezoeken van Hongkong.