Wet maakt uitlevering inwoners Hongkong aan China mogelijk
Onder de nieuwe veiligheidswet die China voor Hongkong in de maak heeft, kunnen inwoners van de stadstaat aan China worden uitgeleverd als zij de nieuwe wet overtreden en als Peking dat nodig vindt.
Dat heeft Tam Yui-chun gezegd, de enige vertegenwoordiger van Hongkong in het belangrijkste wetgevende overleg in het Chinese parlement. Dat meldden Britse media donderdag.
Volgens de vertegenwoordiger gaat het vooral om mensen die de regels overtreden wat betreft buitenlandse inmenging in Hongkong. China werkt aan een speciale veiligheidswet voor Hongkong en Macau.
Vorig jaar ontstonden massale protesten toen de leiding in Hongkong juist een wet wilde invoeren waarmee uitlevering van personen aan China mogelijk zou worden. De wet ging onder druk van de protesten van tafel, maar actievoerders bleven de straat op gaan om te demonstreren tegen grotere invloed van China op de stadstaat.
Het belangrijkste besluitoverleg van het Chinese parlement begon donderdag aan de behandeling van de veiligheidswet, meldde staatspersbureau Xinhua. In het concept staan vier soorten misdrijven vermeld: activiteiten gericht op afscheiding, staatsondermijning, terrorisme en samenspannen met buitenlandse krachten.
De G7-landen hebben China woensdag opgeroepen af te zien van de veiligheidswet. De ministers van Buitenlandse Zaken van de rijke industrielanden riepen de regering in Peking op „dit besluit te heroverwegen.”
„De nationale veiligheidswet die is voorgesteld, dreigt het principe van ”één land, twee systemen” ernstig te ondermijnen”, waarschuwen de vertegenwoordiger van de EU en de ministers uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk.
De welvarende metropool Hongkong behoort sinds 1997 tot China, maar heeft wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement. China gruwt van de protesten die al maanden plaatsvinden in Hongkong.