Buitenland
Poetin houdt toespraak over gevaren coronavirus

De Russische president Vladimir Poetin spreekt woensdag de bevolking toe naar aanleiding van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Een Kremlinwoordvoerder zei dat de ingelaste toespraak nodig is als gevolg van de „moeilijke situatie die het coronavirus heeft veroorzaakt”. Hij zei dat de toespraak de komende uren wordt uitgezonden.

Poetin heeft de strijdkrachten de opdracht gegeven zich goed voor te bereiden om de verspreiding van het virus te helpen bestrijden als dat noodzakelijk blijkt, aldus het ministerie van Defensie. De aangekondigde toespraak volgt op de sterkste stijging per dag van het aantal gevallen van het virus in Rusland. Het land is vooralsnog volgens de statistieken slechts licht getroffen en telt 658 geregistreerde besmettingen. De burgemeester van Moskou waarschuwde begin deze week echter dat het probleem in de hoofdstad veel groter is dan de officiële statistieken aangeven. Hij heeft woensdag de sluiting van bepaalde winkels gelast en evenementen afgelast.

Russische media verwachten dat Poetin ook zal aankondigen dat hij het referendum van 22 april over een grondwetswijziging waarmee hij nog langer aan de macht kan blijven, opschort. Donderdag is het 20 jaar geleden dat hij na verkiezingen in 2000 voor het eerst president werd van Rusland. Aan het begin van dat jaar was hij Boris Jeltsin al als plaatsvervangend president opgevolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer