Buitenland
VN-chef wil wereldwijde wapenstilstand vanwege coronavirus

De topman van de Verenigde Naties heeft vanwege de coronaviruspandemie opgeroepen tot een wereldwijde wapenstilstand. Dat moet het mogelijk maken kwetsbare burgers in conflictgebieden beter te schermen.

Secretaris-generaal António Guterres zegt dat de pandemie nog eens duidelijk heeft gemaakt hoe zinloos oorlog is. „Maak een einde aan de ziekte die oorlog is en vecht tegen de ziekte die onze wereld verwoest”, stelde de Portugees in het VN-hoofdkwartier in New York.

qamishli.jpg
Een vrouw met een mondkapje zit voor gesloten winkels in Qamishli, Syrie. beeld AFP

Wereldwijd zijn meer dan 350.000 mensen besmet geraakt met het virus. Meer dan 15.000 patiënten zijn overleden. Het virus spaart ook conflictgebieden niet. De autoriteiten in Syrië maakten zondag bekend dat een eerste besmetting is vastgesteld.

Experts verwachten dat het virus voor verdere chaos kan zorgen in landen waar oorlogen worden uitgevochten. Die zijn vaak erg arm en hebben geen goed functionerende gezondheidsstelsels.

„Het is tijd voor een lockdown op gewapende conflicten zodat we ons samen kunnen richten op de echte strijd van ons leven”, zei Guterres. „Laat de wapens zwijgen. Stop de artillerie. Staak de luchtaanvallen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer