Buitenland
Coalitieonderhandelingen Israël gestopt

De coalitieonderhandelingen in Israël tussen Blauw-Wit van Benny Gantz en de rechtse Likudpartij van premier Benjamin Netanyahu zijn donderdagavond gestopt. Dat meldde Gantz op Twitter.

Premier Netanyahu tijdens een persconferentie, maandag. beeld EPA, Yonatan Sindel
Premier Netanyahu tijdens een persconferentie, maandag. beeld EPA, Yonatan Sindel

Volgens Israëlische media was Gantz bereid zijn partij op te breken om met Netanyahu een regering te vormen. Dat ontkrachtte hij ook op Twitter. „Wat jullie hebben gelezen, zijn cynische spins. Het is niet waar.”

De centrumlinkse partij Blauw-Wit wees wel een aanbod van de Likudpartij af. Likud zegt dat Blauw-Wit belangrijke posities binnen het parlement zou krijgen, maar dat er pas besluiten konden worden genomen als er een regering was. Dat was voor de partij van Gantz onacceptabel.

Netanyahu (70) won de verkiezingen op 2 maart, maar kwam met zijn rechtse blok een aantal zetels tekort om een coalitie te kunnen vormen. De Israëlische president Reuven Rivlin gaf daarom Gantz de taak om een regering te vormen. Het waren de derde verkiezingen in een jaar tijd.

Corona

De Israëlische inlichtingendienst Mossad heeft in het buitenland naar verluidt intussen 100.000 testkits voor het coronavirus bemachtigd. De dienst zou zijn ingezet omdat sommige betrokken landen formeel geen diplomatieke banden hebben met Israël of andere redenen hebben om de verkoop van de medische apparatuur geheim te houden.

De Israëlische autoriteiten hebben geen details bekendgemaakt over de operatie. Wel stelde het kantoor van premier Benjamin Netanyahu in een verklaring dat „de Mossad en andere diensten” waren ingeschakeld om „vitale apparatuur” te bemachtigen.

De Israëlische regering besloot eerder al om een beroep te doen op de binnenlandse veiligheidsdienst in de strijd tegen het virus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer