Binnenland
Roemeense bende opgerold die uit rijdende vrachtwagens stal

In de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft de politie maandag in samenwerking met de Nederlandse politie een bende opgerold die zich bezighield met diefstal uit rijdende vrachtwagens. Er werd voor rond de 10 miljoen euro aan goederen gestolen. Zo’n veertig verdachten zijn opgepakt.

ANP

De mobiele bandieten pleegden op de Europese snelwegen tientallen diefstallen volgens „de Roemeense methode”: ze gingen vlak achter een vrachtauto rijden, klommen op de motorkap van hun eigen auto en forceerden de sloten op de achterdeuren. Staand op de motorkap roofden ze goederen uit de laadruimte.

Al in 2017 deed de Landelijke Eenheid onderzoek naar een diefstal van smartphones uit een rijdende vrachtwagen op de A73 bij Horst. Daar bleken Roemenen achter te zitten. Op dat moment was er al contact met de Roemeense politie. Het onderzoek heeft jaren in beslag genomen.

Bij 73 invallen in huizen en bedrijfspanden in Boekarest nam de politie maandag auto’s, elektronica, juwelen en contant geld in beslag, meldt de Nederlandse politie dinsdag. Ook een aantal Nederlandse politiemensen was bij de invallen aanwezig. De aangehouden verdachten zijn Roemenen. De politie hoopt dat de doorzoekingen aanwijzingen opleveren die gelinkt kunnen worden aan onopgeloste zaken in Nederland.

Zevenhonderd Roemeense agenten deden aan de actie mee. In Roemenië staat op lidmaatschap van een criminele organisatie een gevangenisstraf van ruim tien jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer