Geschiedenis

De klusjesman van Havezate Mensinge: gaten boren is niet de bedoeling

Jan van den Berg (64) is coördinator van het klussenteam van Havezate Mensinge in het Drentse Roden. De goten en de dakpannen, daar komen de teamleden niet aan. „Wij zijn voor de hand- en spandiensten.”

Geertje Bikker-Otten
29 May 2019 11:42Gewijzigd op 16 November 2020 16:09
Jan van den Berg, klusjesman op havezate Mensinge. beeld RD, Anton Dommerholt
Jan van den Berg, klusjesman op havezate Mensinge. beeld RD, Anton Dommerholt

Van den Berg is sinds 2014 bij het onderhoud van de havezate betrokken. „Officieel voor drie uur per week, maar in de praktijk is dat vaak wel meer. Dat vind ik niet zo’n probleem.”

Hij beleeft zijn taak op de havezate heel anders dan de kantoorbaan die hij daarnaast heeft. „Je werkt in een bijzondere omgeving. Als je op de havezate rondloopt, is het alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Heel anders dan achter een saai bureau zitten.”

Een positief aspect van het werk op Mensinge is voor hem de onderlinge waardering als een klus is geklaard. „Iedereen die hier werkt, is erg gemotiveerd. Er wordt eigenlijk nooit gemopperd.”

Intussen leverden de voorbereidingen voor de pas geopende expositie met schilderijen van Henk Helmantel wel de nodige spanningen op. „Het had heel wat voeten in de aarde. Als klussenteam waren we er erg druk mee. We hebben verrijdbare wandjes gemaakt. En we hebben geassisteerd bij het ophangen van de schilderijen. Ik ben zelf mee geweest naar Westeremden om de kunstwerken op te halen”, vertelt hij met enige voldoening.

Van den Berg omschrijft zijn taak in de havezate als „de boel een beetje bijhouden. Wij zijn voor de hand- en spandiensten.” Het klussenteam snoeit de heggen en probeert het onkruid binnen de perken te houden. Elke week maait een vrijwilliger het gras. De afgelopen periode heeft het klussenteam de lampen van de havezate voorzien van ledverlichting. Omdat de kassa van het museum naar het koetshuis verplaatst is, moesten er leidingen worden getrokken en stopcontacten worden geplaatst. „En als er een bruiloft is, zorgen wij dat de stoelen klaar staan.”

Zaken als goten legen of dakpannen recht leggen komen niet op het takenlijstje van het klussenteam voor. „Zulke dingen zijn allemaal oud en kwetsbaar. Daar schakelt de gemeente, de eigenaar van het pand, zelf mensen voor in. En gaten boren doen we ook zo min mogelijk. Het is tenslotte een historisch pand.”

Tijdgebrek is bij de uitoefening van zijn taak wel een lastig punt, zegt Van den Berg. „We zouden eigenlijk nodig de zolder eens aan moeten pakken. Die staat vol met van alles en nog wat. Maar daar komen we voorlopig niet aan toe.”

www.mensinge.nl

Meer over
Kastelen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer