Opinie

Verraste reacties op huwelijkspreek zeggen vooral veel over luisteraars

Het was in veel opzichten een bijzondere huwelijksdienst. De Britse prins Harry en de Amerikaanse Meghan Markle trouwden zaterdag in het Engelse Windsor onder het toeziend oog van enkele honderden genodigden en vele tientallen miljoenen kijkers over de hele wereld. De dienst was een mix van traditionele en moderne elementen. Prins Harry bracht de meer traditionele elementen in, en de Amerikaanse Meghan zorgde voor meer verrassende elementen. Zo zong een koortje van Afro-Amerikanen en klonken er in de monumentale kapel dus niet alleen Engelse hymnen.

Hoofdredactie
22 May 2018 11:17Gewijzigd op 16 November 2020 13:20
Bisschop Curry. beeld EPA
Bisschop Curry. beeld EPA

Ook de prediker, de Afro-Amerikaanse bisschop Michael Curry, was duidelijk gekozen vanwege de biculturele achtergrond van Meghan. Hoewel de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, het huwelijk feitelijk bevestigde, was het Curry die de meeste aandacht kreeg.

In dertien minuten hield hij naar aanleiding van een tekst uit Hooglied een vlammende preek over de liefde. Al tijdens zijn preek brak er op sociale media een discussie los die zich vooral kenmerkte door verbazing over de preekstijl van Curry. Niet de jurk van de bruid, maar de preek van de bisschop werd bestempeld als de grote verrassing van het koninklijk huwelijk. Blijkbaar hadden miljoenen kijkers en luisteraars nog nooit zo’n preek gehoord. Zelfs de koninklijke familie leek, gezien de gezichtsuitdrukkingen, erover verbaasd.

Bij de doorsnee reformatorische luisteraar zal de preek van bisschop Curry niet voor al te veel verrassingen gezorgd hebben. De bisschop had een losse preekstijl, die in veel reformatorische kerken niet onbekend is. Verder zullen die reformatorische luisteraars wellicht niet al te veel verwantschap voelen met de bisschop, die bekendstaat als progressief. Ook over sommige passages van de preek zullen zij theologische vragen hebben.

Toch laat de ophef zien dat bisschop Curry een snaar wist te raken die bij velen blijkbaar zelden nog aangeroerd wordt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn retorische talenten. Maar het heeft niet minder te maken met het feit dat hij het begrip liefde nadrukkelijk verbond met de Bijbel en met God.

Nogal wat mensen twitterden dat het wel erg veel over God en de Bijbel ging, en veel te weinig over het bruidspaar. Juist die opmerkingen laten precies zien hoe de publieke opinie zich de laatste tijd ontwikkelt. Het is prima dat het christendom, als cultuurdrager, aanwezig is in een koninklijke huwelijksdienst. Maar als de boodschap van de Bijbel de rode draad is en gezegd wordt dat Jezus stierf uit liefde om mensen te redden, dan haken velen af.

Dat laat niet zozeer het bijzondere van het optreden van bisschop Curry zien, maar vooral het door en door geseculariseerd zijn van West-Europa.

De dertien minuten durende preek van Michael Curry zal dat niet veranderen, maar was wel een opvallend tegengeluid.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer