Christenvervolging

„IS lijkt verslagen, maar moslimterreur nog lang niet”

IS mag dan bijna zijn verslagen, islamitisch extremisme blijft de kop op steken, zegt Ruud Kraan, directeur van Open Doors, over de Ranglijst Christenvervolging.

10 January 2018 09:34Gewijzigd op 16 November 2020 12:22
Directeur Ruud Kraan van Open Doors. beeld Open Doors
Directeur Ruud Kraan van Open Doors. beeld Open Doors

Bijna 3100 christenen kwamen vorig jaar om vanwege hun geloof, concludeert Open Doors op basis van de Ranglijst Christenvervolging 2018, die woensdag is gepresenteerd. Dat aantal ligt drie keer zo hoog als het jaar ervoor. Toen ging het om 1207 personen.

De meeste slachtoffers vielen in Afrika als gevolg van aanvallen door islamitische groeperingen als Boko Haram en al-Shabaab, zegt Kraan. In Nigeria vielen islamitische Fulani-herders christenen aan en doodden hen. Zo probeerden ze met geweld de grond van christenen te claimen voor hun vee.

Hoewel IS bijna lijkt verslagen in het Midden-Oosten, is de terreurgroep nog allerminst verleden tijd, aldus de Open Doorsdirecteur. „IS laat zich niet gemakkelijk de macht ontzeggen. Lijkt de groepering in het ene deel van de wereld te zijn verdwenen, dan komt ze in een andere regio weer te voorschijn.”

Kraan noemt als voorbeeld Egypte, waar Islamitische Staat vastberaden is om christenen met geweld te verdrijven en uit te roeien. „Ook is de groep actief in Azië waar veel moslims wonen. Dankzij internet en sociale media verspreiden radicaalislamitische ideeën zich als virussen onder jongeren. De vraag is waar de volgende aanslag zal plaatsvinden.”

Ranglijst Christenvervolging 2018 laat toename geweld zien

In de Filipijnen namen radicaalislamitische strijders –die zich een afdeling van IS noemden– Marawi, een stad van 200.000 inwoners in de Filipijnen over, zegt Kraan. „De strijd om de stad duurde 150 dagen. De eerste doelwitten in de stad waren een kerk en een christelijke school. Christenen werden afgezonderd, gedood of ontvoerd. Heel Azië was in shock door de overname.”

Kraan bracht afgelopen jaar een bezoek aan christenen in Noord-Irak die waren gevlucht voor IS. Hij ontwaarde weinig opluchting bij de inwoners nu de terreurgroep grotendeels verslagen is. „„IS is nu weg, maar er komt ongetwijfeld een nieuwe beweging voor in de plaats”, verzuchtten ze moedeloos.” Ze vertelden hoe snel hun moslimburen onder de invloed van het islamitisch extremisme waren geraakt en zich tegen hen hadden gekeerd. Die geschiedenis kan zich gemakkelijk herhalen.”

Noord-Korea staat al jaren op nummer 1 van de ranglijst. Is er nog hoop op verandering?

„Hoop zeker. Als ik één ding heb geleerd van mijn werk bij Open Doors, is het om tegen de werkelijkheid in te kijken en te geloven. Noord-Korea is misschien wel het meest gewelddadige land ter wereld. Het christelijke leven wordt er al tientallen jaren verstikt. Toch mogen we de hoop niet opgeven dat Noord-Korea ooit een open land zal zijn, waar christenen in vrijheid hun geloof kunnen belijden. Helaas is daar nu weinig van te zien. In de afgelopen vijf jaar nam de vervolging er zelfs toe.”

Hoe belangrijk is het om elk jaar met een ranglijst te komen?

„Heel belangrijk. We mogen niet verslappen in onze aandacht voor christenvervolging. Christenen in India hebben het bijvoorbeeld erg moeilijk. Ze hebben te maken met sociale uitsluiting, verdrijving uit hun huizen en dorpen, gevangenschap, mishandeling en soms moord. Radicale hindoes gebruiken een vijfstappenplan om christenen terug te halen naar het hindoeïsme. De president heeft zelfs gezegd dat hij ervoor wil zorgen dat elke inwoner eind 2021 hindoe is. Christenen moeten zich bekeren of het land uit. Het is belangrijk om op de hoogte van te zijn van deze ontwikkeling, zodat we kunnen meeleven met onze broeders en zusters.”

Wat kunnen christenen in Nederland met de ranglijst?

„Ik noem altijd drie dingen: bidden, geven, gaan. Als wij als gelovigen wereldwijd één familie zijn, dan moeten wij naar elkaar omzien en voor elkaar bidden. Als je vervolgde christenen spreekt, is gebed vaak het eerste waar ze om vragen.

Daarnaast kunnen mensen geld geven, zodat Open Doors kan helpen met onder andere Bijbels, lectuur en trainingen. De hulpvraag van de vervolgde kerk neemt nog steeds toe.

Verder raad ik het iedereen aan om een keer op reis te gaan naar de vervolgde kerk om christenen te ontmoeten en met hen te bidden. Dat verandert je leven. Je kunt natuurlijk ook actief worden als ambassadeur in je eigen kerkelijke gemeente.”

Open Doors start een billboardcampagne in Nederland. Wat wilt u daarmee bereiken?

„Vanaf woensdag zullen langs een aantal snelwegen billboards verschijnen met teksten als ”Strafkamp omdat ik geloof” of ”Mishandeld omdat ik geloof”. Ook zullen 750.000 huishoudens per post informatie hierover ontvangen. We hopen dat mensen de speciale campagnewebsite vervolgd2018.nl bezoeken en betrokken raken bij de vervolgde kerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer