Veroordeelde evangelist Rusland naar Europees hof
De Amerikaanse evangelist Donald Ossewaarde, die vorig jaar in Rusland werd veroordeeld wegens evangelisatieactiviteiten, heeft woensdag zijn zaak aanhangig gemaakt bij het Europees hof voor de Rechten van de Mens. Volgens Ossewaarde is zijn recht op vrijheid van godsdienst aangetast.
Ossewaarde hield wekelijkse samenkomsten in zijn huis in de Russische stad Orjol, zo’n 300 kilometer ten zuiden van Moskou. Vorig jaar kwam daaraan een einde toen een lokale rechtbank hem veroordeelde op basis van de in juli 2016 aangescherpte Russische godsdienstwet.
Volgens advocaat Laurence Wilkinson, die Ossewaarde bijstaat, is de vrijheid van godsdienst één van de meest fundamentele mensenrechten. „Niemand zou vervolgd moeten worden vanwege zijn geloof. Ondanks dat de Russische grondwet vrijheid van geweten en godsdienst garandeert voor iedereen, is Ossewaarde strafrechtelijk aangeklaagd voor het houden van een vreedzamen kerkdienst in zijn eigen huis. Zijn veroordeling vormt een zeer verontrustende ontwikkeling voor wat betreft de vrijheid van godsdienst in Rusland in het algemeen, en christelijke zendelingen in het bijzonder.”
Ossewaarde was vorig jaar de eerste christelijke zendeling die op basis van de aangescherpte godsdienstwet werd veroordeeld. Hij werkte op dat moment al 14 jaar in Rusland. Nadat hij was gevonnist, kreeg hij het advies om vanwege de veiligheid van zijn gezin Rusland te verlaten. Sindsdien verblijft Ossewaarde weer in de Verenigde Staten. Volgens de Noorse nieuwsdienst Forum18 zijn er naast de rechtszaak tegen Ossewaarde sinds vorig jaar diverse geldboetes uitgedeeld aan onder meer een aantal baptisten- en pinkstervoorgangers.
Inmiddels probeert de Russische overheid op basis van de godsdienstwet ook een complete organisatie op te rollen. Deze maand kondigde het Russische Ministerie van Justitie aan de Jehova’s Getuigen in Rusland te willen verbieden. De organisatie werd ook in 2004 al verboden. De Russen moesten deze maatregel knarsetandend intrekken toen het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2010 het verbod van tafel veegde, omdat ze in strijd was met de vrijheid van godsdienst. Het duurde nog tot 2015 voor de Russen de Jehova’s Getuigen weer als officiële geloofsgroepering registreerden.