Schnabel: Stel euthanasie bij voltooid leven niet strafbaar
Het toepassen van euthanasie bij mensen die hun leven als voltooid beschouwen zou niet strafbaar moeten zijn. Dat zegt prof. dr. P. Schnabel, oud-voorzitter van de Adviescommissie voltooid leven, in het nieuwste nummer van het tijdschrift van het wetenschappelijk instituut voor de SGP, Zicht, dat donderdag verschijnt.
Februari vorig jaar adviseerde de commissie onder Schnabels leiding het kabinet af te zien van een nieuwe regeling voor stervenshulp aan levensmoede ouderen. In oktober liet het kabinet bij monde van de ministers Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) echter weten toch te willen aankoersen op een nieuwe stervenswet. D66-Kamerlid Dijkstra heeft inmiddels een initiatiefwetsvoorstel aanhangig gemaakt in de Tweede Kamer voor het verruimen van de regels voor stervenshulp.
Dat lijkt volslagen haaks te staan op Schnabels opvattingen, maar in Zicht legt hij uit dat hij alleen over de te volgen route met Schippers en Dijkstra van mening verschilt. „Anders dan Schippers en Dijkstra zie ik geen meerwaarde in een nieuwe wet, inhoudelijk sta ik niet ver van hun standpunt af”, zegt hij in het interview.
Nieuw proefproces
De vraag naar een wetswijziging of een nieuwe wet wordt volgens Schnabel pas cruciaal als definitief vaststaat dat de huidige euthanasiewet geen mogelijkheid voor euthanasie bij voltooid leven biedt. Schnabel meent dat die ruimte er al is en hoopt op een proefproces waarin de Hoge Raad dat bevestigt. „Ik zou graag zien dat er een casus voor de Hoge Raad komt waarin iemand zonder medische grondslag –dus op grond van een voltooid leven-argumentatie– euthanasie of hulp bij zelfdoding heeft gekregen. Dan wordt duidelijk of de Hoge Raad in haar overwegingen inmiddels zowel dichter bij de tekst van de wet is gekomen als bij het rechtsgevoel zoals zich dat in de samenleving ontwikkelt”, stelt hij in het interview.
Schnabel, inmiddels Eerste Kamerlid namens D66, herhaalt dat hij het uitvoeren van stervenshulpverzoeken liever overlaat aan artsen dan aan stervenshulpbegeleiders, zoals Schippers en Dijkstra willen. Hij wil niet zeggen of hij te zijner tijd als senator voor of tegen de initiatiefwet-Dijkstra over voltooid leven zal stemmen. „Het is nog lang niet zover, dus ik ga daar geen uitspraken over doen.”
Pechtold versus Rutte
D66-leider Pechtold slaagde er donderdagochtend opnieuw in de voltooidlevendiscussie op scherp te zetten. Hij deed dat door in het NOS Radio 1 Journaal te reageren op een interview met minister-president Rutte donderdag in het Nederlands Dagblad.
Daarin zegt Rutte dat het realiseren van een nieuwe stervenswet de komende kabinetsperiode voor hem geen doel op zich is. „Bij dit soort grote onderwerpen volg ik de lijn: bij twijfel niet doen”, zegt de premier in de ochtendkrant. Hij wil dan ook dat een nieuw kabinet „echt even de tijd neemt” om na te denken over de thematiek.
Voor de radio reageerde Pechtold ontstemd: „Rutte deed zijn uitspraken in een christelijke krant. Hij geeft de christelijke partijen hiermee het signaal: Ik steun jullie om dit dadelijk, bij de vorming van een nieuw kabinet, te blokkeren. Ik verwacht van een premier niet dat hij vier jaar mensen in de kou laat staan.”
Wat Rutte in het Nederlands Dagblad echt bedoelde te zeggen, bleef overigens onduidelijk. Nog tijdens de radio-uitzending twitterde hij weer het met Pechtold eens te zijn, met de woorden: „Eens. Zorgvuldig, maar geen vertraging.”