Beweging van jongeren strijdt tegen „onrecht” van prostitutie
Een samenleving zonder vraag naar prostitutie en mensenhandel. Dat doel streeft een beweging van jonge mensen, verenigd in stichting Exxpose, na. Zaterdag houdt de organisatie in Amsterdam een bijeenkomst.
Voor haar studie orthopedagogiek liep Natasja Bos (27) stage in gesloten jeugdinstellingen. Ze ontmoette er geregeld getraumatiseerde meisjes die slachtoffer waren van seksueel misbruik. Van een van hen werd gezegd: „Zodra ze achttien wordt, zit ze op de wallen in Amsterdam.”
„Bizar”, zegt Bos. „Tot iemand achttien is zeggen we: Prostitutie is niet goed voor jou. En als je achttien wordt, mag het ineens. Daar wringt iets. Het verkopen van je lichaam is net zo slecht voor volwassenen als voor minderjarigen. Het gaat om vrouwen die uit een kwetsbare situatie komen, in geldnood zitten, verstrikt zijn geraakt in mensenhandel of om andere redenen zich genoodzaakt zien om dit te gaan doen.”
Slavernij
Na het zien van een documentaire die prostitutie vergeleek met slavernij begon Bos in 2012 samen met een vriendin, Sara Wijnja, over het thema te bloggen. In 2013 startten ze met anderen het burgerinitiatief ikbenonbetaalbaar.nl om een verbod op het kopen van seks op de politieke agenda te krijgen. Hiervoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.
Inmiddels groeiden hun activiteiten uit tot stichting Exxpose, waarvan Bos voorzitter is. De organisatie houdt morgen in Amsterdam een „festival”, gericht op jongeren van 18 tot 30 jaar. Sprekers zijn een Zweedse deskundige die een organisatie ter voorkoming van mensenhandel oprichtte, een officier van justitie en een manager van het Leger des Heils.
Wat drijft u in uw strijd tegen prostitutie en mensenhandel?
„Ik ben, evenals de andere leden van het bestuur, christen. Als je geloof niets uitwerkt in je dagelijks leven, heeft het weinig inhoud. Het raakt mij als ik zie dat kwetsbare mensen worden misbruikt. Dit onrecht is op mijn weg gekomen en daar wil ik iets aan doen. Dat gevoel van onrecht leeft breder. We staan in onze beweging hand in hand met mensen die geen christen zijn.”
Werken aan een samenleving zonder vraag naar prostitutie en mensenhandel. Een onbereikbaar ideaal?
„Ik ben idealistisch. Als iets moeilijk te bereiken is, vind ik dat geen reden om niet te proberen in elk geval stappen in de goede richting te zetten. Ik wil niet dat mensen worden uitgebuit. Niets doen is geen optie.”
Wat is nodig om het doel te bereiken?
„Er moet een omslag in het maatschappelijke denken komen. Dat begint met mensen die een tegengeluid laten horen, die op een verjaardagsfeestje vertellen waarom dit onderwerp hen raakt. Ik merk dat jonge mensen daarvoor openstaan. We hopen op een groeiende beweging en een toenemend draagvlak om de wetgeving rond prostitutie te veranderen en prostitueebezoek strafbaar te stellen, zoals onder meer in Zweden het geval is en vorige week nog in Ierland werd besloten.”
Na bijna vier jaar hebt u de benodigde 40.000 handtekeningen voor uw burgerinitiatief nog niet binnen. Teleurstellend?
„We zitten op 74 procent. Natuurlijk had ik gehoopt dat we de 40.000 allang hadden gehaald. Intussen merk ik wel dat er meer openheid komt voor een andere kijk op prostitutie. We krijgen nu meer inhoudelijke vragen dan in 2013. Het onderwerp leeft. Sinds deze week vragen we met een filmpje op internet opnieuw aandacht voor het burgerinitiatief. Daardoor hopen we het doel van 40.000 handtekeningen alsnog te halen.”
Hebt u een specifieke boodschap voor kerken en christenen?
„Het kopen van seks gebeurt zowel door christenen als niet-christenen. Kerken moeten hun ogen daar niet voor sluiten. Ze zouden juist voorop moeten lopen om er iets aan te doen.
Dat begint met het bespreekbaar maken van seksualiteit, seksueel misbruik, prostitutie en pornoverslaving, bijvoorbeeld op catechisatie of een kring. Op dat terrein valt er nog veel te winnen.”