De leiding van de Zuidelijke Baptisten heeft vorige week een studiecommissie benoemd nu er binnen het kerkverband spanning is ontstaan over de vraag hoe men zich moet opstellen tegenover de Amerikaanse president Trump.
Moet je Trump steunen of niet? Dat is de kernvraag. Nee, was en is het standpunt van Russell Moore, voorzitter van de Commissie voor Ethiek en Godsdienstvrijheid. Vorig jaar stelde hij tijdens de verkiezingsstrijd in een open brief dat wie de Bijbelse normen serieus neemt, zijn stem niet aan Trump kan geven. Ook toen de nieuwe president gekozen was, heeft Moore meer dan eens gezegd dat de politieke koers van Trump haaks staat op wat de Bijbel leert. Als voorzitter van de Commissie voor Ethiek en Godsdienstvrijheid is Moore degene die namens de Zuidelijke Baptisten verklaringen afgeeft over politieke en maatschappelijke vraagstukken.
Ander inzicht
„Moore spreekt in ieder geval niet namens mij”, zegt Jack Graham, voorganger van een grote baptistengemeenten in Plano, een voorstad van de Texaanse plaats Dallas. Binnen het verband van de Zuidelijke Baptisten is Graham een vooraanstaand opinieleider; tweemaal was hij voorzitter van de landelijke conventie. Aanvankelijk stond ook Graham kritisch tegenover Trump, maar in de loop van vorig jaar kwam hij tot andere inzichten. Inmiddels is hij lid van de raad die de president adviseert over godsdienstzaken.
Vanwege de kritiek die Moore als woordvoerder van de baptistenconventie heeft geleverd op Trump, besloot de gemeente van Graham voorlopig de jaarlijkse financiële bijdrage aan de centrale kas –ongeveer 500.000 dollar– op te schorten. Het bestuur van de kerk in Plano beraadt zich op de toekomst.
De gemeente in Texas is niet de enige die de geldkraan dichtdraait vanwege de standpunten van de Commissie voor Ethiek en Godsdienstvrijheid. De First Baptist Church in Morriston (Tennessee) deed het al eerder. Bovendien bedankte de predikant van deze megagemeente (2800 zielen), Dean Haun, als lid van de Raad voor de Zending van de Zuidelijke Baptisten.
Voor de gemeente in Morriston was de kritiek van Moore op de Trumpstemmers niet het enige struikelblok. Eerder voelde het kerkbestuur zich al „ongelukkig” bij de steun die Russell Moore namens de Commissie voor Ethiek en Godsdienstvrijheid en de Raad voor de Zending uitsprak voor de bouw van een moskee in de staat New Jersey. Haun: „Als we als kerk het recht verdedigen dat mensen een gebouw mogen neerzetten voor bijeenkomsten van een valse godsdienst, dan faciliteren we hen om zich te spoeden op de snelweg naar de hel. Ik wil geen steun verlenen aan een valse godsdienst, ook niet als dat wordt verdedigd met een beroep op de godsdienstvrijheid.”
De spanningen mogen volgens Jack Graham niet leiden tot een breuk. „Maar er moet wel een forse koerswijziging komen.”
Niet kwetsen
Moore heeft al in december in een publieke verklaring gezegd dat hij zijn „broeders en zusters” die op Trump stemden „zeker niet heeft willen kwetsen.” In Baptist Press, het huisorgaan van de Zuidelijke Baptisten, verklaarde Moore expliciet „veel respect” voor Jack Graham te hebben.
Daarmee is echter voor de bezwaarden de kwestie niet van tafel. „De politieke anti-Trumplijn die Moore verdedigt, is niet die van de meeste baptisten, terwijl hij wel namens de gehele conventie spreekt. Daar moet verandering in komen”, zegt Dean Haun.
De nieuwe studiecommissie doet nu een poging om te komen tot een gemeenschappelijk standpunt.