Binnenland
Vermoorde misdaadjournalist Martin Kok ging door roeien en ruiten

Wat collega-misdaadjournalisten al vreesden, is in de nacht van donderdag op vrijdag werkelijkheid geworden. De flamboyante én omstreden misdaadverslaggever Martin Kok (49) is vermoord. Diverse media melden dat, al heeft de politie de dood van Kok nog niet officieel bevestigd.

J. Visscher
Martin Kok. beeld ANP
Martin Kok. beeld ANP

Wat zonneklaar is: Martin Kok ging door roeien en ruiten. In het verre verleden al. De Amsterdammer staat bekend om zijn opvliegende karakter. Hij groeide op in Volendam en heeft een zwaar crimineel verleden. Kok is in het verleden tot tweemaal toe veroordeeld in moordzaken en bracht tientallen jaren achter de tralies door.

Een enkel jaar geleden leek Kok op het rechte pad te komen. De man die jarenlang in onderwereldkringen vertoefde, zette een eigen misdaadsite op: vlinderscrime.nl.

Weliswaar waren zijn verhalen vanwege zijn belabberde schrijfstijl lastig te doorgronden, Kok zorgde wel voor de nodige reuring in misdaadkringen. Temeer omdat hij als (voormalig) misdadiger de weg wist in de onderwereld en met sappige details gelardeerde artikelen bracht waar menigeen van smulde.

Beroering

Heet hangijzer was dat Martin Kok niet bekend stond als de meest zorgvuldige journalist. Sterker nog, niet zelden smeet hij kennelijk zijn stukken zonder al te veel checks en wederhoor op het internet. Dat leek de onderwereld niet te pikken. Publicaties over (Marokkaanse) misdadigers, waarbij Kok al dan niet terecht man en paard noemde, zorgden voor beroering. Collega-misdaadjournalisten hebben zelfs in het openbaar op televisie hun twijfels en zorgen uitgesproken over de onbesuisde journalistieke methoden van Martin Kok. Haast expliciet was hun waarschuwing: Martin, zeker als je ten onrechte mensen aan de schandpaal nagelt, loop je de verkeerde nog eens tegen het lijf.

Eetgelegenheid

Typerend is een kwestie vorig jaar november. In die tijd publiceerde Kok een foto waarop Willem Holleeder is te zien in een eetgelegenheid, vergezeld van diverse andere onderwereldfiguren.

Kort na die publicatie werd de Amsterdamse woning van Martin Kok en ook zijn auto onder vuur genomen. Het leek een waarschuwing uit een duistere wereld: Kok, weet wat je doet.

De dwarse en hoe dan ook moedige Martin Kok echter liet zich, ogenschijnlijk althans, niet weerhouden door dreigementen. Kort na de aanslag publiceerde hij op zijn website een soort selfievideo waarin hij uitbarst in een scheldkanonnade en de dader(s) achter het schietincident de wacht aanzegt.

Zoontje

Illustratief voor de werkwijze van Martin Kok was ook zijn optreden in een jeugdzorgzaak. Kort nadat zijn woning en auto vorig jaar onder vuur waren genomen, haalde de Jeugdbescherming Regio Amsterdam Koks zoontje, een paar jaar jong, bij hem weg. Kok reageerde furieus, hij vond het niet terecht dat zijn oogappel uit huis moest.

Kok sprak over „jeugdzorgmaffia” en ging op zijn site helemaal los. Zo plaatste hij persoonlijke gegevens van een medewerkster van de jeugdbescherming op zijn site, waaronder een foto van de vrouw. Ook loofde hij een beloning uit aan mensen die hem aan het thuisadres van de medewerkster kunnen helpen.

Jeugdbescherming Regio Amsterdam sprak haar „afschuw” uit over de „intimidatie” door Kok. In een verklaring stelde de jeugdbescherming dat het kind van Kok „gezien de onveilige thuissituatie” bij hem is weggehaald na „instemming van de kinderrechter.”

Martin Kok, die actief was in de seksbranche, meldde destijds er „na 23 jaar bajes niet meer warm of koud” van te worden dat de jeugdbescherming aangifte zou doen. Hij ontkende dat hij de medewerkster heeft bedreigd. „Ik ben als journalist op zoek naar verhalen over haar verleden”, zei Kok destijds.

Lange neus

Opzien baarde Martin Kok ook toen hij eerder dit jaar delen van het strafdossier tegen Willem Holleeder op zijn misdaadsite plaatste. De rechtbank in Amsterdam bepaalde in april dit jaar dat die delen van het dossier van internet moesten worden verwijderd. Martin Kok, die ook bekend stond om zijn stotteren, had een hekel aan Willem Holleeder. Die afkeer stak hij ook niet onder stoelen of banken. Veelzeggend was een tv-optreden van de misdaadjournalist waarbij hij letterlijk een lange neus maakte naar Holleeder, die toen al vast zat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer