Binnenland
Misdaadjournalist Vugts: Martin Kok was totaal roekeloos

Dat de omstreden misdaadjournalist en voor moorden veroordeelde Martin Kok (49) afgelopen nacht is geliquideerd, „zat er aan te komen”, reageert Paul Vugts, misdaadverslaggever bij Het Parool.

J. Visscher
Vugts. beeld RD
Vugts. beeld RD

Wat vindt u ervan dat Martin Kok is vermoord? 



Paul Vugts, die Kok frequent sprak: „Het is heel vervelend dat Martin Kok is vermoord. Maar ik beschouw het niet als een aanslag op de misdaadjournalistiek. Binnen ons vakgebied was Kok een totale Fremdkörper, een vreemde eend in de bijt.”



Koks journalistieke methoden waren omstreden. 



„Hij ging totaal roekeloos te werk. Hij gooide onbevestigde berichten over misdaad onmiddellijk op zijn site, compleet met foto’s. Zo maakte hij veel vijanden in het criminele milieu. Het zal nog niet meevallen voor de recherche om uit te zoeken wie achter deze moord zit. Deze liquidatie zat er aan te komen. Ik ben de achterliggende tijd door diverse criminelen benaderd: „Stop die Kok, anders wordt hij vermoord.”







„Stomtoevallig heb ik gisteren, samen met een zevental misdaadverslaggevers, nog met Martin Kok geluncht. Op zijn uitnodiging. Hij wilde trakteren, maar we hebben de kosten keurig verdeeld. Martin Kok is een aardige man. Gisteren bijvoorbeeld toonde hij zich zachtaardig, hij vraagt hoe het met je vriendin gaat, hoe je je journalistieke werk doet. Maar ik wil over hem niet alleen maar het beeld van een gezellige, joviale jongen neerzetten. Hij is een serieuze crimineel. Hij heeft in het verleden twee mensen omgebracht.”



Kok was wel moedig? 



„Ja. Hij miste een angst-gen. Als hij werd bedreigd, lachte hij daarom. Ik zat ooit bij hem thuis toen hij door iemand van een omstreden motorclub werd gebeld. Die eiste dat Kok een artikel van zijn site zou halen. Kok schreeuwde gewoon terug. Als die nichten in leren pakkies hem wat wilden aandoen, dan moesten ze met z’n allen maar naar hem toekomen, zo klonk het uit zijn mond. De meeste andere misdaadjournalisten reageren niet op die manier.”



Er ontstond vorig jaar opschudding toen een boze Kok op zijn website een medewerkster van de Amsterdamse jeugdzorg met naam en toenaam op de korrel nam, omdat zijn zoontje bij hem uit huis werd gehaald. Zijn optreden wekte verbazing en irritatie. 



„Kok beheerste zijn impulsen niet. Als hij boos is, gaat hij om zich heen slaan. In woorden, maar soms ook fysiek. Als Kok in het criminele milieu iets dreigends zegt, nemen ze zo’n verhaal niet meteen serieus. Maar dat meisje van jeugdzorg schoot, logisch, totaal in de stress. Kok vond het heel erg dat zijn zoontje uit huis werd geplaatst, werd daar heel boos over, ging schelden, maar overzag de gevolgen daarvan niet.”







Is de moord op Kok in zekere zin een aanslag op de vrijheid van meningsuiting? 



„Ik denk dat hij is geliquideerd om wat hij heeft geschreven. Eerder al werden zijn huis en auto beschoten. Dat was nog een waarschuwing, het gebeurde in de nacht. Kortgeleden was er een bom onder zijn auto geplakt. Ik zekere zin is het voor ons misdaadjournalisten een zwarte dag. Met dien verstande dat Martin Kok dus een Fremdkörper in ons vakgebied is. Andere misdaadjournalisten zal dit niet zomaar overkomen. Er is geen aanslag op de misdaadjournalistiek gepleegd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer