Gezondheid
AMC maakt haarscherp 3D beeld menselijke embryo

De embryonale ontwikkeling van de eerste twee maanden van de zwangerschap is nu haarscherp in beeld dankzij een interactieve 3D-atlas. Die atlas, waarover het vakblad Science deze week publiceert, is gemaakt door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Webredactie
3D-reconstructie van een menselijk embryo, van links naar rechts na 6, 8 en 9,5 weken zwangerschap.  beeld Bernadette de Bakker, MD of the Academic Medical Center in Amsterdam, The Netherlands
3D-reconstructie van een menselijk embryo, van links naar rechts na 6, 8 en 9,5 weken zwangerschap. beeld Bernadette de Bakker, MD of the Academic Medical Center in Amsterdam, The Netherlands

Arts-embryoloog Bernadette de Bakker, die ook universitair docent is in het AMC, leidde samen met emeritus hoogleraar Antoon Moorman het onderzoek, dat schrijft de NOS.

De arts maakte foto’s van een speciale collectie in een museum in Washington, waar talloze doorsneden van menselijke embryo’s worden bewaard.

Tot op heden werden vaak afbeeldingen van muizenembryo’s gebruikt in boeken over de ontwikkeling van de mens. Deze nieuwe atlas geeft echter veel meer inzicht zo blijkt dat de aanleg van diverse orgenen in een ander stadium plaatsvindt dan gedacht.

De atlas is voor iedereen toegankelijk via de website 3dembryoatlas.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer