Politiek

Bussemaker beëindigt subsidie voor Hart van Homo’s

Minister Bussemaker (Onderwijs) heeft „met onmiddellijke ingang” de subsidie aan het samenwerkingsverband LCC Plus Projecten (LCC+) stopgezet om de financiering van het project Hart van Homo’s te beëindigen. De christelijke partijen zijn daarover teleurgesteld.

Redactie politiek
18 July 2016 19:53Gewijzigd op 16 November 2020 05:09
Minister Bussemaker (Onderwijs). beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Minister Bussemaker (Onderwijs). beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De bewindsvrouw heeft de Kamer maandag per brief geïnformeerd hoe ze uitvoering geeft aan de motie van VVD-Kamerlid Van Miltenburg die vlak voor het zomerreces werd aangenomen.

Daarin vroeg een ruime Kamermeerderheid –op CDA, CU, SGP en de groep-Kuzu na– de subsidiëring van Hart van Homo’s (45.000 euro per jaar, in de jaren 2015, 2016 en 2017) onmiddellijk te staken.

Door subsidie te verstrekken aan Hart van Homo’s zou de overheid homo’s en hetero’s niet gelijk behandelen, meende de Kamer. Bussemaker weigerde eerst de Kamer tegemoet te komen, maar werd daartoe toch gedwongen.

Bussemaker stelt dat de gewraakte subsidie onderdeel is van betalingen aan een groter samenwerkingsverband dat zich LCC+ noemt. Dat is een alliantie van christelijke homo-organisaties. „Het LKP (Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit) is namens LCC+ penvoerder en subsidieontvanger. Weerbaar in Seksualiteit (WiS), de organisatie die het project Hart van Homo’s is gestart, treedt in dit samenwerkingsverband op als onderaannemer.”

Bussemaker schrijft de Kamer dat ze de betalingen aan het samenwerkingsverband inmiddels heeft opgeschort. „Dat is de enige manier waarop ik de subsidie aan WiS kan stopzetten.”

Ze is van plan om LCC+ uit te nodigen zo snel mogelijk een aangepaste subsidieaanvraag in te dienen zonder het onderdeel van WiS, „zodat de subsidierelatie met LCC+ snel kan worden genormaliseerd en zonder het deel van WiS kan worden hervat.” Met WiS gaat Bussemaker in gesprek „over de verdere afwikkeling van het stopzetten van de subsidie.”

„De minister is het spoor nu blijkbaar ook bijster”, constateert SGP-Kamerlid Dijkgraaf. „Eerst gaf ze nog aan dat in een rechtsstaat niet zomaar per motie een lopende subsidie stopgezet kan worden. Nu gaat ze mee in de wens van de Kamer die iedere rechtsgrond mist. Dat is een Kamer en regering onwaardig.”

Dijkgraaf: „Helaas blijkt hieruit dat als je conform Gods geboden wilt leven, de overheid daar in dit geval geen enkele boodschap aan heeft. Individuele vrijheid gaat blijkbaar altijd boven een op de Bijbel gebaseerde visie. Ik betreur dat zeer.”

De SGP zal de minister tijdens het geplande overleg kort na het reces „scherp bevragen waarom zij haar rechtsstatelijke koers heeft verlaten.”

ChristenUnie-Kamerlid Bruins noemt het stopzetten van de subsidie „een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur, maar ook van een overheid die maar moeilijk kan omgaan met verschillen.” Hij vindt het „teleurstellend” dat de vrijheid van geloven en denken „onder druk van VVD, D66 en PvdA wordt ingeperkt.”

CDA-Kamerlid Heerma denkt er ook zo over: „De overheid handelt hiermee juridisch onbetrouwbaar. Het is zorgelijk dat een Kamermeerderheid lijkt te kiezen voor staatsemancipatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer