Hoe handelt u in een conflict met uw leidinggevende?
Hoe handelt u in een conflict met uw leidinggevende?
Ingaan tegen gezag
Willemine Bunk-van der Zwaag (26), lid van de hersteld hervormde gemeente in Barneveld, moeder en parttimedocent aan de Rehobothschool in Ede:
„Oei, dat is een lastige. Gelukkig heb ik hier geen ervaring mee. Ik zou het misschien lastig vinden om eerlijk te zijn als er iets aan de hand zou zijn. Zelf een conflict aangaan, zou voor mij voelen als ingaan tegen het gezag.”
Leidinggevende geen boeman
Erik Jansen (46), lid van de hervormde gemeente in Elburg, vader en teamleider aan het Nuborgh College in Elburg:
„Ook hier geldt dat er gewerkt moet worden aan de relatie op de momenten dat alles goed gaat. Als er een goede band en sfeer zijn, kunnen zaken die gevoelig liggen, gezegd en besproken worden. Een leidinggevende is geen boeman, hij draagt alleen andere verantwoordelijkheden.
Ik hecht eraan om te benadrukken dat in een organisatie iedereen collega van elkaar is, al heeft de één andere verantwoordelijkheden dan de ander. Ik vind het jammer als daar anders tegen aangekeken wordt. En helaas zijn er ook wel medewerkers in een organisatie die bewust op conflicten aansturen. Dat zou je als christen zeker niet moeten doen.”
De minste zijn
J. Janse (73), lid van de gereformeerde gemeente in Amersfoort en voorheen juf in het basisonderwijs:
„Eerst rustig voor jezelf inventariseren hoe het conflict is ontstaan. Dit ook schriftelijk vastleggen en op een ander tijdstip nog eens doornemen. Het is beter om je moeilijkheden aan de Heere voor te leggen dan om bij anderen je gelijk te zoeken. De Heere te smeken om wijsheid en verstand voor het oplossen van het conflict.
Daarna een gesprek aanvragen bij de leidinggevende. Misverstanden moeten uit de weg geruimd worden. Als het goed is, werkt zo een niet aanvallend gesprek verhelderend. Is dat niet het geval, dan is het mogelijk om een bemiddelaar te vragen.
De minste zijn ligt ons niet zo maar is wel verrijkend.”