Binnenland
Meer onderzoek naar Bart van U.

ROTTERDAM. Er komt meer onderzoek naar de geestesgesteldheid van Bart van U., de verdachte van de moord op oud-minister Borst.

Van onze verslaggever
De 39-jarige verdachte Bart van U. staat terecht voor de moord op oud-minister Borst. beeld ANP
De 39-jarige verdachte Bart van U. staat terecht voor de moord op oud-minister Borst. beeld ANP

Dat heeft de rechtbank dinsdagmiddag in Rotterdam bepaald tijdens een proformazitting.

Voor het eerst ging het tijdens de zaak over de moord op Borst. Eerder kwam al de moord op Van U’s zus Loïs ter sprake.

Van U. weigerde opnieuw een verklaring af te leggen over betrokkenheid bij de dood van Borst. “Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, zei hij.

Aanwijzingen

Op het lichaam van Borst is een DNA-profiel van Van U. gevonden. „U heeft wel wat uit te leggen”, hield de rechter de verdachte voor. Die deed dat niet maar houdt de mogelijkheid open dat hij later alsnog een verklaring aflegt. Van U. kwam zeer verward over.

Ook zijn bij Van U. adresbestanden gevonden met het adres en de naam van Borst. De oud-minister zelf heeft voor haar dood verteld dat er een verwarde man aan haar deur was geweest die vroeg naar de adressen van de oud-premiers Kok en Balkenende.

Uit treinkaartjes die bij hem zijn gevonden blijkt volgens het OM dat Bart van U. toen in de buurt kan zijn geweest. Hij reisde van Rotterdam naar Amersfoort en daarna van Overvecht weer naar Rotterdam. Volgens de aanklager lag het huis van Borst in Bilthoven op de fietsroute van Amersfoort naar Overvecht en is van Van U. bekend dat hij veel en lange afstanden fietste.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer