Binnenland
Land van Cuijk neemt extra veiligheidsmaatregelen na incidenten

De gemeente Land van Cuijk heeft het toezicht op straat in Grave geïntensiveerd na incidenten in die Brabantse vestingstad. Dat heeft burgemeester Marieke Moorman maandagavond bekendgemaakt. In een raadsvergadering zei ze dat er de afgelopen week in Grave onder andere sprake was van diefstal, inbraak of pogingen daartoe. Ook waren er vorige week en zondag „andere ongeregeldheden”, zei ze.

ANP

De incidenten staan volgens Moorman los van elkaar. „Ze zijn geen kettingreactie, maar komen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden samen in hele korte tijd. Hierbij is ook het azc betrokken.”

Lokale media berichtten de afgelopen dagen over overlast die volgens sommige inwoners van Grave wordt veroorzaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum in het dorp Velp, vlak bij Grave. Zo zouden er zondagavond opstootjes zijn geweest tussen groepen jongeren. Moorman zei in de raadsvergadering dat bij die overlast geen bewoners van het azc in Velp betrokken waren. „De betrokkenen kwamen uit verschillende delen van Nederland”, zei ze.

De afgelopen dagen en de komende tijd houden boa’s, straatcoaches, de politie en de zogeheten flying squad, boa’s die zijn gespecialiseerd in azc-bewoners, in ieder geval extra toezicht. Initiatieven om buurtwachten op te richten, die volgens burgemeester Moorman rondgaan op sociale media, zijn volgens haar „niet de weg die we met elkaar moeten willen bewandelen”. Het hebben van buurtpreventie is een goed initiatief, zegt ze, „maar het is niet de bedoeling om het heft in eigen hand te nemen”.

De woordvoerder van het COA die over de Brabantse opvanglocaties gaat, was maandagavond nog niet bereikbaar voor een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer