Economie

Imtech is failliet verklaard; 7300 banen behouden

GOUDA (ANP). De rechtbank in Rotterdam heeft Imtech donderdag failliet verklaard, nadat het installatiebedrijf eerder deze week al uitstel van betaling was verleend.

13 August 2015 17:12Gewijzigd op 15 November 2020 21:02
Beeld ANP
Beeld ANP

Van de ruim 22.000 banen blijven er vooralsnog 7300 behouden, waarvan 1300 in Nederland. Deze banen zijn veiliggesteld door de verkoop van de divisie Imtech Marine aan auto-importeur en handelsonderneming Pon Holding en investeringsmaatschappij Parcom Capital. Daarnaast is ook Imtech Nordic, het meest winstgevende onderdeel, zo goed als verkocht.

Financiële details over deze deals zijn niet bekendgemaakt. Wel staat vast dat de opbrengst naar de banken gaat. De aandeelhouders hebben het nakijken.

In een toelichting benadrukten topman Gerard van de Aast en de curatoren dat het faillissement de moedermaatschappij betreft en drie dochtermaatschappijen die vooral financieel-administratieve functies hebben. De werkmaatschappijen zijn niet failliet. „Alle activiteiten worden zoveel mogelijk doorgezet”, zei Van de Aast. Het is onduidelijk of de werknemers erop kunnen rekenen dat zij de komende tijd gewoon krijgen doorbetaald.

Voor de onderdelen die actief blijven, proberen de curatoren „een nieuwe moeder” te vinden. Als dat lukt, kunnen nog eens duizenden banen behouden blijven. Het gaat om de divisies Traffic & Infra, Imtech Spanje, Imtech België en Imtech UK/ Ierland, waarover al met mogelijke kopers overleg gaande is. Ook voor de Nederlandse onderdelen van Imtech bestaat volgens de curatoren grote interesse. Imtech telt in Nederland meer dan 4000 werknemers. Donderdagochtend meldde installatiebedrijf Kuijpers uit Helmond interesse te hebben in specifieke onderdelen van zijn gevallen concurrent.

De teloorgang van de Nederlandse multinational gaat de boeken in als een van de grootste bedrijfsdrama’s van de laatste decennia. Het miljardenconcern, met een geschiedenis van meer dan 150 jaar, kwam in zwaar weer terecht door fraudezaken in Polen en Duitsland. Pogingen om schoon schip te maken, mislukten door voortdurende tegenvallers.

Vorige week viel het grote Duitse onderdeel om. Afgelopen dinsdag vroeg Koninklijke Imtech uitstel van betaling (surseance) aan, nadat het niet was gelukt een nieuwe lening van 75 miljoen euro binnen te halen. De surseance bleek ook nu, zoals meestal het geval is, het voorportaal te zijn van een definitief bankroet.

De handel in het aandeel Imtech, in de afgelopen tijd vrijwel waardeloos geworden, op de beurs in Amsterdam werd donderdag in afwachting van een verklaring stilgelegd. Die kwam rond 17.00 uur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer