Economie

Imtech verder in de problemen na weer geen akkoord met financiers

GOUDA. Imtech heeft afgelopen weekend opnieuw geen akkoord weten te bereiken met zijn financiers over een extra financiering. Dat maakte de geplaagde technisch dienst­verlener vandaag bekend.

Redactie economie
10 August 2015 10:48Gewijzigd op 15 November 2020 20:57
beeld ANP
beeld ANP

Het voortbestaan van het grootste Nederlandse installatie­concern is daarmee uiterst onzeker. „Er zijn geen gesprekken meer, we zijn er niet uitgekomen”, zo verduidelijkte een woordvoerster. Imtech liet weten „de situatie en consequenties” te evalueren. Ook onderzoekt het de opties om „zo veel mogelijk van de groep bijeen te houden”.

De woordvoerster wilde verder geen commentaar geven. Volgens haar zijn de Imtechmedewerkers vandaag gewoon aan het werk gegaan. Imtech voerde gesprekken met zijn financiers over een extra lening van 75 miljoen euro, boven op een eerder overeengekomen kredietfaciliteit van 700 miljoen euro. Dat extra geld was nodig omdat het langer duurt dan verwacht voordat de aanhoudende verliezen zijn om te buigen naar winst.

Donderdag vroeg de Duitse tak van de onderneming al het faillissement aan. Imtech Duitsland is het grootste onderdeel van het bedrijf. Het is goed voor ruim 20 procent van de omzet. Maandagochtend liet de curator van Imtech Duitsland weten dat de werknemers hebben toegezegd door te blijven werken aan de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Airport. Het bedrijf voert daar belangrijke installatiewerkzaamheden uit.

Imtech, met nog ruim 22.000 werknemers, kwam twee jaar geleden diep in de problemen, nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen. De technisch dienstverlener probeert sindsdien schoon schip te maken, maar dat proces verloopt bijzonder moeizaam. Het bedrijf levert, installeert en onderhoudt technische oplossingen en installaties voor onder meer gebouwen, schepen en infrastructurele projecten.

Het aandeel Imtech ging Maandagochtend op de beurs in Amsterdam weer hard onderuit. Het duurde vrij lang voordat een openingskoers op de borden verscheen, en die was tot 25 procent lager. Rond 9.20 uur noteerde Imtech, bij hoge volumes, nog een min van 18,3 procent op 0,58 euro. Door de toenemende zorgen over de toekomst van de onderneming verloor het aandeel vorige week al ruim 
80 procent van zijn beurswaarde.

Dinsdag zitten de vakbonden om de tafel met het bestuur van het Nederlandse bedrijf. Ook de reformatorische vakorganisatie RMU hoopt daarbij aan te schuiven. De RMU is sinds 1990 betrokken bij reorganisatieprocessen bij het onderdeel Imtech Marine in Rotterdam, dat 2400 medewerkers telt. RMU-onderhandelaar Chris Bagger­man maakt zich „grote zorgen” dat bij een eventuele val van het concern ook „deze parel” ten onder gaat. „Dat zou bijzonder triest zijn. Imtech Marine maakt sinds 2014 weer winst. De werkvoorraad is goed voor meer dan 400 miljoen euro. Maar 
Royal Imtech is een besmet concern geworden. Daardoor worden opdrachtgevers van Imtech Marine kopschuw om nieuwe opdrachten te verstrekken. Het zou misschien het beste zijn dat Imtech Marine op korte termijn wordt losgeweekt en overgenomen”, aldus Baggerman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer