Buitenland
VN-Veiligheidsraad bekrachtigt deal met Iran

NEW YORK/TEHERAN (ANP/DPA/RTR). De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag het licht op groen gezet voor opheffing van sancties tegen Iran. De raad stemde voor de recent met Teheran gemaakte internationale afspraken en stelde daarbij opheffing van de sancties in het vooruitzicht. Ze worden feitelijk opgeheven zodra Iran de gemaakte afspraken nakomt.

VN-Veiligheidsraad. beeld EPA
VN-Veiligheidsraad. beeld EPA

De ‘nucleaire deal’ tussen Iran en zes grote mogendheden kwam dinsdag tot stand na slepende onderhandelingen. De Iraanse president Hassan Rohani hoopt door concessies vooral aan de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de sancties af te komen die de Iraanse economie hebben verlamd. Hij kreeg de zege van de geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei. Maar ondanks de goedkeuring van deze aartsconservatieve feitelijke baas van Rohani is er verzet gerezen in Iran. De kritiek is dat de leiders te veel hebben toegegeven.

De commandant van de machtige Revolutionaire Garde, Mohammed Ali Jafari zei volgens het Iraanse persbureau Tasnim maandag dat de internationale overeenkomst bepalingen bevat die volstrekt onaanvaardbaar zijn, vooral die met betrekking tot de militaire slagkracht van Iran.

De Revolutionaire Garde werd na de revolutie van 1979 opgericht als een soort ideologisch elitekorps dat rechtstreeks onder de geestelijk leider valt, buiten de president en de gewone strijdkrachten om. De garde is nu ook prominent aanwezig in de economie, de politiek en de militaire industrie en gaat bijvoorbeeld over langeafstandsraketten, de beveiliging van de regering en de inlichtingendienst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer