Binnenland
Gemeenten houden vast aan opvang illegalen

DEN HAAG (ANP). Gemeenten die nu illegalen opvangen, zijn vast van plan dit te blijven doen als de zwaarbevochten regeling van het kabinet ingaat.

Beeld ANP
Beeld ANP

Zo laat de gemeenteraad in Arnhem weten het onvoorstelbaar te vinden „dat binnen vier maanden na de decentralisatie van de zorg, het kabinet wil bepalen hoe de gemeente Arnhem haar zorgplicht dient in te vullen.” In Arnhem blijft een bed-bad-en broodregeling, zo meldt het Arnhemse college van B en W.

Ook het stadsbestuur van Groningen velt een hard oordeel. Verantwoordelijk wethouder Ton Schroor spreekt bij RTV Noord van een „bizarre deal. Moeten we zeventig mensen wegsturen met een enkeltje Den Haag. En wat als mensen niet weg willen. We moeten een goede opvang regelen. Dat is humaan. We laten mensen niet op straat zwerven. Dit is onuitvoerbaar.”

Deventer houdt eveneens vast aan de opvang van illegalen. „Het gaat om tien mensen. Die laten we echt niet onder de brug slapen”, zegt wethouder Jan Jaap Kolkman in de Stentor.

Ook Leiden blijft bed, bad en brood verstrekken aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat blijkt na een rondgang van de lokale zender Sleutelstad langs de politieke partijen in de Leidse raad.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht is evenmin te spreken over de nieuwe regeling voor uitgeprocedeerde illegalen die het kabinet woensdag voorstelde. Collegepartijen GroenLinks en D66 zeggen dat Utrecht vast zal blijven houden aan de eigen regelingen voor dakloze asielzoekers, die veel royaler zijn dan de stad nu van het kabinet mag aanbieden. „Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.”, aldus GroenLinks, dat ook een extra raadsdebat over de kwestie heeft aangevraagd.

Volgens D66, de grootste raadsfractie, heeft de gemeente een zorgplicht. „Wij bieden al heel lang bed-bad-brood en noodopvang en dat blijven we doen, wat het kabinet ook zegt”, aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.

De gemeente Utrecht ondersteunt de opvang voor dakloze illegalen al sinds begin 2014. De raad vond dat destijds ‘een morele plicht.’ GroenLinks: „In Den Haag lijken ze maar niet te willen horen dat heel veel mensen niet terug kunnen. Wij werken niet mee aan dit inhumane beleid, die boodschap moet de burgemeester overbrengen.”

Woensdagavond kwamen de coalitiepartners VVD en PvdA na lang steggelen overeen dat uitgeprocedeerde asielzoekers alleen nog mogen worden opgevangen in vijf grote steden en in de terugkeerlocatie Ter Apel. Die steden zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer