Buitenland
Nigeriaanse president erkent nederlaag

ABUJA/LAGOS (ANP). De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft dinsdag toegegeven de presidentsverkiezingen afgelopen zaterdag te hebben verloren. Volgens de BBC wint hiermee voor het eerst een presidentskandidaat van de oppositie de presidentsverkiezingen in het olierijke West-Afrikaanse land van naar schatting 175 miljoen inwoners.

Nigerianen volgen de verkiezingsuitslagen in Lagos. Beeld AFP
Nigerianen volgen de verkiezingsuitslagen in Lagos. Beeld AFP

De winnaar is een voormalige couppleger en ex-president Muhammadu Buhari (72). Jonathan (57) heeft hem al telefonisch gefeliciteerd.

Buhari is een islamiet uit het noorden en Jonathan een christen uit het zuiden. Jonathans presidentschap is overschaduwd door de terreur van de extremisten van Boko Haram in het noordoosten van het land en de daling van de olieprijzen die Jonathans regering dwong pas op de plaats te maken.

Jobnathan kwam in mei 2010 aan de macht , toen hij als vicepresident de overleden islamitische noorderling Umaru Musa Yar Adua opvolgde. In 2011 won Jonathan namens de PDP (People’s Democratic Party) de presidentsverkiezingen ruim van Buhari van het CPC (Congress for Progressive Change). Buhari deed zaterdag mee voor de coalitie APC (All Progressives Congress).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer