Binnenland
Bart van U. voor onderzoek naar Pieter Baan Centrum

ROTTERDAM. Bart van U. (38), verdacht van de moord op zijn 43-jarige zus Loïs en oud-minister Els Borst (81), wordt binnenkort voor psychiatrisch onderzoek opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Redactie binnenland
De voormalig woning van oud-minister Els Borst. Zij werd in 2014 omgebracht. beeld ANP
De voormalig woning van oud-minister Els Borst. Zij werd in 2014 omgebracht. beeld ANP

Dat stelde zijn advocaat, mr. Noëlle Pieterse, dinsdagmiddag desgevraagd. Ze verwacht dat hij medio april wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De rechter gelastte het onderzoek in de zaak van de moord op Loïs van U., de zus van de verdachte. Bart van U. wordt ervan verdacht op 10 januari zijn zus te hebben omgebracht in haar woning in Rotterdam.

De advocaat weet nog niet of Bart van U. zal meewerken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. „Dat hebben we nog in beraad.”

Vooralsnog heeft Bart van U. noch over de moord op zijn zus noch over de moord op oud-minister Borst een verklaring afgelegd. „Het is mogelijk dat hij over de moord op zijn zus een verklaring aflegt, maar dan zal dat waarschijnlijk pas gebeuren tegenover rechters op een zitting. Mijn cliënt vertrouwt het politie-apparaat niet en praat daarom niet met de politie. Hij heeft zich in het verleden diverse keren bij politiebureaus en huizen van bewaring gemeld om vastgezet te worden, maar dat gebeurde niet. Ondanks het feit dat het gerechtshof in Den Haag na een veroordeling tot drie jaar cel zijn gevangenneming beval.”

Of Bart van U. bij de rechters een verklaring gaat afleggen over zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op oud-minister Borst, zegt Pieterse nog niet te weten. „Ik kan daar nog geen zinnig woord over zeggen.” Op de plaats in Bilthoven waar Borst in februari 2014 is omgebracht, is DNA van Van U. aangetroffen.

Op 24 april is er bij de rechtbank in Rotterdam een openbare zitting in verband met de zaak van Loïs van U.

Bart van U. zit gevangen in Scheveningen, op een afdeling voor bijzondere zorg. Hij zit sinds enkele weken niet meer in beperking. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij media mag volgen. „Hij leest berichten over hemzelf. Daar is hij erg van geschrokken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer