Binnenland
Vermiste Urker kotter Z85 gevonden

URK. De sinds vorige week in het Kanaal vermiste Urker kotter Z85 is gevonden. Het bergingsschip Good Hope uit Terschelling heeft het wrak afgelopen nacht met sonar gelokaliseerd. Dat heeft de gemeente Urk dinsdag bevestigd.

Redactie economie
Archieffoto van de kotter. beeld ANP
Archieffoto van de kotter. beeld ANP

De kotter ligt nagenoeg op de plek waar het volgsysteem voor de scheepvaart AIS afgelopen woensdag het laatste signaal van het schip opving.

Het marineschip Zr. Ms. Luymes is dinsdagochtend vanuit Den Helder naar het Kanaal vertrokken, meldde de gemeente verder. Op Twitter is daar een foto van te zien. Aan boord zijn een team marineduikers van de Defensie Duikgroep en de onderwaterrobot REMUS. De duikers zullen naar verwachting woensdagochtend kijken of zich in het wrak nog slachtoffers bevinden.

De onder Belgische vlag varende kotter verdween vorige week bij onstuimig weer van de radar. Bij een grootscheepse zoekactie werden donderdag de lichamen van twee van de vier opvarenden geborgen, de Urker Bert Woort (45) en de Belg Maurice Coussaert (64). Vrijdag besloot de Franse kustwacht niet langer actief naar het schip te zoeken.

Sinds maandag zochten enkele Urker kotters verder in de buurt van de laatst bekende positie van de Z85. Ook werd de Good Hope ingehuurd door het Urker bedrijfsleven met steun van de gemeente. Dit is een gespecialiseerd bergingsvaartuig van het Terschellingse bedrijf Friendship Offshore. Maandagavond stelde de marine een schip beschikbaar om de Urkers te helpen.

De twee nog vermiste bemanningsleden, schipper-eigenaar Jan Kramer (29) uit Urk en het Portugese bemanningslid Americo dos Santos Martins (48), waren dinsdagmorgen nog niet gevonden. Ook personeel van het Urker duikbedrijf DUC is onderweg naar Frankrijk, twittert nieuwsblad Het Urkerland.

„We zijn allemaal blij en opgelucht dat het schip gevonden is”, zegt Jelle Hakvoort van de Z575, een van de Urker kotters die mee hielpen zoeken. „We hebben gisteren de hele dag hier in de buurt gevist en niets gevonden. Vanmorgen vroeg stuitte de Good Hope wel op het wrak. De zee is groter dan we wel eens beseffen.”

Het vergaan van de Z85 heeft de Urker vissers aangegrepen. „Iedereen zit aan zijn grens. Je gaat met elkaar de haven uit en je komt met een schip minder terug”, zegt Hakvoort.

Volgens Hakvoort staat vast dat het aangetroffen wrak inderdaad de Z85 betreft. „De mensen van de Good Hope hebben de naam gezien.” Urker kotters die aan de zoektocht hebben meegedaan, blijven in de buurt van het wrak vissen. „We blijven stand-by. Hopelijk kunnen de duikers vandaag nog aan de slag. Het is nu mooi weer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer