Binnenland
Tholen staat achter benoeming trouwambtenaren

THOLEN. De gemeente Tholen staat volledig achter de benoeming van drie trouwambtenaren die weigeren om homostellen in de echt te verbinden.

Dat is dinsdag aan het begin van de avond gebleken, na afloop van een gesprek op het gemeentehuis tussen de burgemeester en vijf recent benoemde trouwambtenaren.

Redactie regio
beeld ANP
beeld ANP

De afgelopen dagen is ophef ontstaan over de benoeming van drie zogeheten weigerambtenaren door de gemeente Tholen. De Eerste en Tweede Kamer hebben bepaald dat trouwambtenaren die weigeren stellen van hetzelfde geslacht te trouwen sinds 1 november niet meer morgen worden benoemd. De drie Thoolse trouwambtenaren zijn echter al voor die datum benoemd, zo liet een woordvoerster van de gemeente dinsdag aan regionale media weten.

Vorige week zijn in totaal vijf trouwambtenaren al door de rechtbank beëdigd.

Schouw van D66 heeft dinsdagmiddag in de Tweede Kamer vragen gesteld over de Zeeuwse kwestie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het „niet fraai” en „teleurstellend” dat de gemeente Tholen op de valreep nog drie nieuwe trouwambtenaren heeft benoemd die geen huwelijken willen sluiten tussen mensen van hetzelfde geslacht, zo zei hij dinsdagmiddag in de Kamer. Hij beaamde dat de gemeente Tholen in haar recht staat, maar ze „maakt wel een lange neus naar de wetgever”, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer