Buitenland
Mubarak niet medeplichtig aan doden betogers

CAÏRO (ANP/RTR). De Egyptische ex-president Hosni Mubarak wordt niet veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dood van honderden betogers. Een rechtbank in Caïro heeft dat zaterdag bepaald. De 86-jarige Mubarak werd in 2012 voor het vergrijp veroordeeld tot levenslang, maar toen ging hij in hoger beroep.

Mubarak. beeld EPA
Mubarak. beeld EPA

Volgens de BBC werd de uitspraak van de rechter gevolgd door gejuich in de rechtbank. De aanklager had de doodstraf geëist.

Mubarak, oud-minister Habib el-Adly van Binnenlandse Zaken en zes hoge veiligheidsfunctionarissen worden ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de dood van bijna 850 demonstranten tijdens achttien dagen van opstanden en rellen in Egypte. De onlusten leidden in februari 2011 tot de val van het regime van Mubarak. De aanklacht tegen de minister en zes functionarissen is ook verworpen.

Een corruptieaanklacht tegen de oud-president en een oud-minister werd zaterdag ook verworpen, omdat er volgens de rechter te veel tijd was verstreken sinds de vermeende misdaad.

De oud-president werd in 2012 al tot levenslang veroordeeld in de zaak over de dode betogers, maar daar ging hij tegen in beroep. Hij kreeg toen een nieuw proces, dat in april vorig jaar is begonnen. Omdat het een nieuw proces is, kunnen verdedigers en aanklagers binnen 60 dagen weer in beroep gaan, als ze zich niet neerleggen bij het vonnis.

Mubarak kan de gevangenis niet op vrije voet verlaten. Hij werd in mei veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer