Binnenland
Kisten slachtoffers MH17 in Hilversum

Voor de zevende keer zijn op vliegbasis Eindhoven resten van slachtoffers van de vliegramp met MH17 aangekomen. Het militaire transportvliegtuig met zes lijkkisten arriveerde vrijdag even voor 16.00 uur.

ANP
28 November 2014 12:13Gewijzigd op 15 November 2020 14:44
Een colonne van lijkwagens arriveert bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. beeld ANP
Een colonne van lijkwagens arriveert bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. beeld ANP

De plechtige ceremonie werd bijgewoond door ruim 150 nabestaanden, minister-president Mark Rutte en de ministers Lodewijk Asscher, Jeanine Hennis-Plasschaert en Bert Koenders. Eerder vrijdag werden de kisten met ceremonieel eerbetoon naar het vliegtuig in Charkov gebracht. Minister Ivo Opstelten was hierbij aanwezig namens het kabinet.

Na de plechtigheid gingen de zes lijkwagens over de snelweg richting Hilversum. Daar kwamen ze even na 18.30 uur aan bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Deskundigen verrichten daar de identificatie. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, enkele wethouders en gemeenteraadsleden waren bij de aankomst van de stoet aanwezig. Ook waren er nabestaanden.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne verloren op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig werd zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

Van de slachtoffers zijn er inmiddels 289 geïdentificeerd. Van negen vermisten is nog geen DNA gevonden.

De repatriëringsmissie in het rampgebied, waarbij lichaamsdelen en persoonlijke bezittingen worden geborgen, gaat nog door. Maar de veiligheidssituatie en de winterse omstandigheden bemoeilijken dat werk.

Premier Rutte zei vrijdag dat de experts nog graag willen terugkeren naar de plaats op de crashsite waar de aarde ernstig is verschroeid. Ook zijn er delen van het rampgebied waar het nog niet is gelukt om te komen, omdat het er door het conflict tussen de pro-Russische separatisten en Oekraïne te onveilig was om te werken.

„We hebben sterke vermoedens dat daar niet heel veel is te vinden, maar dat willen we wel zelf kunnen vaststellen”, stelde Rutte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer