Buitenland
Omstreden bedrijf in 10 deelstaten actief

ESSEN (ANP). Het bedrijf European Homecare (EHC), dat in opspraak is geraakt door vermeende mishandelingen van asielzoekers in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, is in 10 van de 16 Duitse deelstaten en ook in andere Europese landen actief. Volgens de website leidt de in 1989 opgerichte onderneming ongeveer 40 instellingen voor asielzoekers en vluchtelingen.

European Homecare is verantwoordelijk voor de aanstelling van huismeesters, keukenpersoneel, de begeleiders, zoals psychologen, en voor een deel ook het medisch personeel. Meestal worden volgens EHC voor de bewaking van de complexen contracten met andere bedrijven gesloten of zoeken de autoriteiten zelf het personeel. Ook op andere terreinen werkt EHC met de autoriteiten samen. Zo hebben EHC-medewerkers op de luchthaven van Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, de zorg voor asielzoekers. In het uitzetcentrum Büren in dezelfde aan Nederland grenzende deelstaat waren ook medewerkers van EHC actief.

De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft na de berichten over de mishandelingen in twee door EHC geleide centra het contract met de onderneming opgezegd. De directeur van EHC, Sascha Korte, zegt op de website geschokt te zijn. „Onze taak bestaat erin asielzoekers met respect te bejegenen en hun die onder deels dramatische omstandigheden naar Duitsland gekomen zijn, minstens tijdelijk een onder de gegeven omstandigheden aanvaardbaar ‘vaderland’ te bieden”, aldus Korte.

De vermeende mishandelingen werden gepleegd door beveiligers. EHC heeft de samenwerking met de onderneming waarvoor die werkten voorlopig opgeschort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer