Buitenland
Porosjenko biedt separatisten zelfbestuur aan

KIEV/MOSKOU (ANP/EFE). De separatisten in Oost-Oekraïne krijgen amnestie en kunnen 3 jaar lang hun eigen gebied besturen. Deze tijdelijke autonomie heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko maandag aangeboden in een poging het broze bestand in de opstandige regio in vrede om te zetten.

De Oekraïnse president Porosjenko. beeld EPA
De Oekraïnse president Porosjenko. beeld EPA

Het voorstel is voorgelegd aan het Oekraïense parlement, dat zich er dinsdag over buigt. Porosjenko hoopt dat zijn concessies aan de Russischsprekende opstandelingen het staakt-het-vuren van 5 september overeind houden. Er is maandag weer gevochten in de stad Donetsk, het grootste bolwerk van de rebellen.

Het Oekraïense parlement stemt dinsdag ook over een partnerschap met de Europese Unie. Daar moet rond het middaguur in Straatsburg tegelijkertijd het Europese Parlement mee instemmen.

De Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel hebben elkaar maandag gebeld en over het gammele bestand in Oekraïne gesproken, meldde het Russische persbureau RIA Novosti. Ook de Russische gasleveringen aan de EU en de Europees-Oekraïense samenwerking kwamen ter sprake.

Het van kracht worden van een vrijhandelskoord van de EU met Oekraïne, onderdeel van de samenwerking, is uitgesteld tot 2016. Poetin en Merkel noemden dat positief. Poetin heeft maandag ook met EU-topman José Manuel Barroso gebeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer