Economie
Lager slot voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP). De beurs in Amsterdam is maandag met een klein verlies gesloten. Ook elders in Europa stonden hoofdzakelijk rode cijfers op de koersenborden. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van het Schotse referendum en het rentebesluit van de Federal Reserve later in de week. Heineken stond in Amsterdam in de schijnwerpers na de afwijzing van een overnamebod van het Britse SABMiller.

De AEX-index in Amsterdam eindigde een fractie lager op 417,65 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 615,01 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent. De DAX-index in Frankfurt sloot 0,1 procent hoger.

Tegenvallende macro-economische berichten uit China drukten het sentiment. Afgelopen weekeinde werd bekendgemaakt dat de Chinese industriële productie vorige maand in het laagste tempo is gegroeid sinds december 2008. In de Verenigde Staten liet de industriële productie in augustus een onverwachte krimp zien.

Heineken stond in de AEX op een winst van 1,3 procent. De bierbrouwer meldde zondagavond een overnamebod van concurrent SABMiller te hebben afgeslagen. SABMiller, het moederbedrijf van biermerk Grolsch, zou zich met het bod op Heineken willen beschermen tegen interesse van Anheuser-Busch InBev. Het aandeel SABMiller won bijna 10 procent in Londen en in Brussel steeg Anheuser-Busch InBev 2,8 procent.

In de MidKap zakte Air France-KLM 3,3 procent. Piloten van Air France legden maandag voor mogelijk een week het werk neer uit protest tegen nieuwe reorganisatieplannen. Bij de Duitse concurrent Lufthansa (min 1,2 procent) wordt dinsdag voor de vierde keer in een maand tijd gestaakt.

In Zürich ging tandheelkundig bedrijf Nobel Biocare 5,8 procent omlaag. Het Zwitserse bedrijf wordt voor circa 2,2 miljard dollar in contanten overgenomen door het Amerikaanse Danaher.

De euro was 1,2948 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg licht tot 92,29 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent tot 97,83 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer