Economie
Adempauze op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag collectief in de min gesloten. Beleggers lijken een adempauze te hebben ingelast na de winsten van de afgelopen weken. Ook drukten de spanningen in Oekraïne andermaal hun stempel op de financiële markten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot 0,5 procent lager op 418,40 punten. De MidKap leverde 0,3 procent in en sloot op 623,41 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs eindigden 0,5 procent in de min. Londen sloot 0,1 procent lager.

De Europese Unie bekrachtigde maandagavond nieuwe sancties tegen Rusland. De invoering ervan is echter enkele dagen uitgesteld om het staakt-het-vuren in Oekraïne een kans te geven. De onzekerheid over de mogelijke sancties hing evenwel als een sluier over de aandelenbeurzen.

ING, olieproducent Shell en levensmiddelenconcern Unilever voerden de lijst met dalers in de AEX aan. Het aandeel ING leverde 1,3 procent in. Shell en Unilever sloten 1 procent in de min. Het Egyptische kunstmest- en bouwbedrijf OCI kroonde zich dagwinnaar met een plus van bijna 2 procent.

In de MidKap viel het aandeel Imtech weer op. Na de plus van ruim 20 procent een dag eerder, leverde het aandeel dit keer weer fors in. Het aandeel sloot ruim 12 procent lager, op 52 cent. TomTom won 0,1 procent. Het navigatiebedrijf heeft een opdracht gekregen van het Amerikaanse automerk Jeep voor de levering van navigatiesystemen voor de nieuwe Jeep Renegade.

Bij de kleinere bedrijven steeg Ordina 3 procent. Project Holland Fonds heeft zijn resterende belang in de ICT-dienstverlener verkocht.

L’Oréal verloor in Parijs 1,3 procent. Topman Jean-Paul Agon van het Franse cosmeticaconcern stelde in een interview met de krant Le Figaro dat de groei van de cosmeticamarkt lager zal uitvallen dan eerder werd voorzien.

De euro was bij het slot van de Europese beurzen 1,2910 dollar waard, tegen 1,2940 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 93,00 dollar. De prijs van een vat Brentolie zakte 0,3 procent tot 99,69 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer