Politiek
Kabinet steunt Juncker

DEN HAAG. Nederland steunt de kandidatuur van de Luxemburgse oud-premier Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, bleek woensdag tijdens een debat over Europa.

Redactie politiek
Juncker. Foto EPA
Juncker. Foto EPA

Tot groot ongenoegen van de ChristenUnie. CU-Kamerlid Segers noemde Juncker „de verkeerde man op de verkeerde plaats.”

Hij herinnerde premier Rutte eraan dat die na de Europese verkiezingen had gezegd: „Geen business as usual.” In de ogen van de CU is Juncker echter „de ultieme verpersoonlijking van business as usual.” Juncker is namelijk allesbehalve hervormingsgezind, betoogde Segers. En de EU heeft juist leiders nodig „met visie en zonder de bagage van twintig jaar oude Europese politiek.”

Met Juncker aan het roer komt er van een bescheiden opstelling van Europa niets terecht, vreest hij. Bovendien zou zijn benoeming kunnen leiden tot het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Juist dat land is een bondgenoot van Nederland in de strijd tegen te veel Brusselse bemoeienis.

De steun voor Juncker „lijkt een poging om de kansen op een hoge Nederlandse post in Brussel te vergroten”, analyseerde Segers.

Premier Rutte stelde dat zijn „vriend” Juncker „belangrijke Nederlandse wensen” tot de zijne kan maken.

Hij ging niet in op de vraag wie Nederland kandideert voor de Europese Commissie. Gezegd wordt dat minister Dijsselbloem (Financiën) kans maakt om begrotingscommissaris Rehn op te volgen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) zou EU-buitenlandcoördinator kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer